Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Nyheter

Algoritmene er her. Når offentligheten og du styres av intelligente maskiner

Petter Bae Brandtzæg

Petter Bae Brandtzæg

Selve foredraget varte i godt over en halv time og så ble det tid til noen spørsmål i etterkant.

Petter Bae Brandtzæg som er medieforsker ved SINTEF og professor ved Universitetet i Oslo holdt et veldig spennende foredrag og du kan se det i ettertid her.

Han snakket om hvordan algoritmene påvirker oss og kanskje styrer valgene vi gjør. Når du søker etter noe på Google er det algoritmer som styrer hva du får som resultat. Disse algoritmene har også vist seg å gi resultater som vi kanskje ikke ønsker. Søker du etter bilder av «tyske damer» så får du opp bilder av helt vanlige tyske kvinner, men hvis du derimot søker etter «brasilianske damer» så blir resultatet et ganske annet.

Etter at Brandtzæg hadde gått ut i avisen og skrevet om hvordan en del søk traff, blant annet om tyske og brasilianske damer, gikk Google inn og justerte på algoritmene og søkeresultatene endret seg.

Han tok også for seg hva de ulike søkemotorene samler inn av opplysninger om oss i mer eller mindre grad, og at DuckDuckgo er en søkemotor som ikke samler inn data om oss.

Bak det hele ligger det kunstig intelligens og Brandtzæg fortalte om Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3) som er siste utgave at det «språket» som ligger bak. Kvaliteten på språket som GPT-3 produserer er så god at det er vanskelig å ikke tro at det er mennesker som skriver tekstene.

Han nevnte også https://replika.ai/ som er en nettside der man kan bygge sin egen private «person» som man kan diskutere med.

Vi møter stadig «flinkere» chat-roboter også, både på telefonen og i det daglige. Alle smartmobiler har en innbygget og mange bruker disse. For eksempel Siri på iPhone.

Det ble noen spørsmål i etterkant om hvordan vi kan beskytte oss, hva vi som vanlige brukere skal gjøre. Er inkognito det samme som privat vindu i Firefox? Hva forskjellen på søkemotor og nettleser er. Hvis du lurer på det så kan du gå helt til slutten av videoen og høre på svarene.

Her kan du se opptak av webinaret

Footer