Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Sikkerhet

Bedre å tæppe enn å taste

Betalingsterminal som viser at den er klar til å tæppe betalingskortet.

Tæpping er faktisk tryggere enn å putte bankkortet ned i betalingsterminalen og taste kode. Når du taster koden din risikerer du at andre fanger opp tallene i pinkoden, for deretter å svindle deg. Når du tæpper taster du ingen kode. Dermed blir det en sikrere betalingsmåte.

Mange butikker oppfordrer kundene til å tæppe for å unngå smitte når du må ta på betalingsterminalen. Siden det både er sikrere med tanke på svindel og smitte, bør du alltid tæppe en betaling.

Maks grense

Du kan tæppe uten å bruke kode hvis du handler for beløp under 400 kroner. Det er imidlertid lagt inn en sikkerhet slik at hvis du tæpper mange små beløp under 400 kroner kan du bli bedt om å oppgi kode.

Noen butikker, som for eksempel Kiwi, har lagt inn et krav om at du etter å ha tæppet kortet må taste ok på beløpet når det er under 400 kroner. Smittevernmessig er ikke dette ideelt, men for sikkerheten med å bruke kortet er det bra. Du slipper fortsatt at noen ser din pinkode.

Handler du for høyere beløp enn 400 kroner bør du fortsatt tæppe, men da blir du bedt om å oppgi pinkoden også.

Sikker bruk

Mange har vært nervøse for at teknologien i betalingskortet også gjør at det er lettere å skanne kortet og stikke av med pengene inne på fulle busser og trikker ved å holde en skanner inntil vesken din. Dette har DNB avkreftet. Om noen fikk laget seg en ordning slik at de kan tappe kortet ditt med skannerutstyr vil de ikke få tak i pengene. Bankene må nemlig også godkjenne den som skal få overført pengene.

Det er BankAxept som har døpt kontaktløs betaling for tæpping. Og selv om Språkrådet er skeptisk er begrepet etter hvert blitt ganske innarbeidet.

Tæpping er altså en sikrere, raskere og enklere måte å betale for varer og tjenester på, derfor bør du alltid tæppe.

Footer