Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Internett

Bilder og bildebruk når du publiserer på nett

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet for redaktører i Seniornetts foreninger, men er nå også tilpasset alle medlemmer.

Bildet er lastet ned fra Pexels og er et eksempel på bilde du fritt kan benytte på nett

Om opphavsrett og lovlig bruk av bilder

Det finnes mange måter å få bilder og illustrasjoner på. Du kan fotografere selv, da er du helt sikker på hvem som har opphavsretten. Du kan bruke kunstig intelligens til å generere bilder, da vil du alltid ha rett til å bruke bildene på nett. I tillegg finnes det veldig mange såkalte creative commons. Dette er bilder der opphaveren har gitt tillatelse til at bildene kan brukes fritt av alle. Du kan som regel også manipulere, beskjære og endre bildene uten at det får betydning for rettighetene.

 

Her har vi søkt etter “bilde av fly” og du ser hvordan filtrere ut Creative commons lisenser

 

Husk at du må sjekke nøye vilkårene for bruk, hver gang du laster ned bilder og illustrasjoner du har tenkt å bruke. Du bør for eksempel ikke bruke Google og ukritisk regne med at bildene du da finner er ok å bruke på nett. Hvis du bruker Google, bør du velge “Verktøy”, “Bruksrettigheter” og deretter klikker du på Creative Commons-lisenser. Bildene du da ser, vil stort sett kunne brukes på nett. Klikk på bildet du ønsker å bruke, les teksten på “Lisensdetaljer”. Urettmessig bruk av bilde kan bli dyrt. Det er for eksempel ikke uvanlig at det kreves 5 000 kroner for dette (pr. bilde).

For deg som har Officepakka/Microsoft 365 har du kanskje sett at Stockfoto er ett av valgene dersom du velger «legg til bilder». Disse kan du bruke fritt innen den anvendelse Officepakka er beregnet på. Du kan altså ha slike bilder i en presentasjon og holde den offentlig, men du kan ikke publisere disse bildene i en artikkel på nett. Les mer om dette på Microsofts sider:

https://support.microsoft.com/nb-no/office/hva-du-har-lov-til-%C3%A5-bruke-er-det-mulig-%C3%A5-bruke-premium-kreativ-innhold-0de69c76-ff2b-473e-b715-4d245e39e895

 

Bilder der det er personer i bildet

Når du publiserer bilder eller video av personer gjelder det egne regler. Du må nesten alltid be om samtykke til publisering der personen(e) i bildet eller videoen kan gjenkjennes. Denne tillatelsen kan være muntlig, men det er du som publiserer bildet som må kunne dokumentere en tillatelse dersom det stilles spørsmål om publiseringen. Dette gjelder spesielt der personen(e) er hovedmotivet. Dersom personen(e) i bildet ikke er hovedmotivet, men blir med som en del av et gatebilde eller lignende, kan bildet publiseres, men vi anbefaler at man alltid ber om tillatelse, eller tar et nytt bilde dersom det er mulig. Dette gjelder også hvis man videreformidler bilder. Samtykke må innhentes før du deler eller publiserer bildet/videoen. Det er også alltid mulig å trekke et samtykke. Da må bildet/videoen avpubliseres.

Bildet under er et eksempel på et bilde som er helt i grenseland. Det er mange mennesker og bildet er tatt ute i offentligheten. Trolig er det lov å publisere dette.

 

Bildet er laget med kunstig intelligens og dermed er det ingen som måtte spørres om lov til publisering her.

 

Dersom bildet/videoen er et situasjonsbilde der personen(e) som er avbildet er mindre viktige enn hovedmotivet kan bildet gjengis uten at det er gitt samtykke. Det gjelder bilder av type folk som er på konsert eller lignende som skjer i det offentlige som for eksempel bildet over. Uansett vil det også da være best om du ber om tillatelse, eller opplyser at du tar bilde som publiseres. Da får de som ikke vil være del i bildet muligheten til å snu seg vekk eller skjule seg på andre måter. Dersom det er barn i bildet bør du være ekstra varsom med publisering. Det er alltid de foresatte som gir tillatelse til publisering. Du kan lese mer om bruk av bilder med personer hos datatilsynet: https://www.datatilsynet.no/personvern-pa-ulike-omrader/internett-og-apper/bilder-pa-nett/

 

 

Størrelsen på bildene du bruker

Når du har funnet en illustrasjon du vil benytte i artikkelen/innlegget ditt kan du se på størrelsen på bildet. Jo større bilde, jo tregere nedlastning for den som skal lese artikkelen. Du kan fint justere ned størrelsen. På våre nettsider vil bildet bli presentert til leserne med maks størrelse ca 670 pixler i bredden. Det vil si at du kan godt endre størrelsen på bildet, i et bildebehandlingsprogram før du publiserer det på nett. La for eksempel langsiden på bildet være 1024 pixler. Hvis du ikke helt vet hvordan du skal endre billedstørrelsen og du har ansvar for foreningens nettsider, bruk innstillingene i bildeverktøyet på WordPress. For å fylle en side velger du «Stor». Da trenger du ikke bruke plasseringsinnstillingene.

 

I eksempelet under ser du at bildet er skarpt, men det er bare 200 punkter bredt, dermed blir bildet så lite at det er vanskelig å se tydelig hva innholdet er. Hvis du øker størrelsen på bildet vil det bli slik som i neste bilde, at det blir uskarpt.

 

Bilde med 200×150 punkters oppløsning

 

Under ser du to forskjellige kvaliteter på samme bildet. De vises i samme størrelse men det første har fått redusert kvaliteten så mye at det vises uskarpt. Bildet under er også redusert i kvalitet, men ikke mer enn at det vises skarpt i den størrelsen det har fått. Begge bildene under her vises med 600 punkter i bredden.

Bilde som er blåst opp til 600 punkter fra 200

 

Bilde som er “krympet” fra 4000 punkter til 600

 

Hvis bildet skal brukes i sosiale medier som Facebook eller Instagram kan du godt laste det opp i full størrelse. Bildet blir allikevel både komprimert (gjort slik at det tar mindre plass) og redusert i oppløsning helt automatisk. Dette reduserer kvaliteten på bildene, men du ser ikke så mye til dette dersom du ikke viser det på en stor skjerm. For fotografer som har strenge krav til gjengivelsen gjelder ikke dette, da finnes det andre metoder som bevarer kvaliteten på bildene, også når du publiserer på sosiale medier. Det blir såpass teknisk at vi ikke går inn på det i denne artikkelen.

 

Vanlige innstillinger når bildet lastes opp i WordPress (seniornett.no)

 

Hvor finner du bilder?

Det finnes mange bilder du kan laste ned fra nettet, men da må du finne de rette nettsidene som har bilder der rettighetene er gitt bort. Her er en oversikt over noen slike nettsteder:

Det kan være lurt å sette seg inn i hvordan de forskjellige lisensene fungerer. Det kan du lese mer om her: https://meta.snl.no/Bilderettigheter

 

 

Har du spørsmål til bruk av bilder på nettsider eller i sosiale medier, skriv gjerne en kommentar under.

Er du ikke medlem og trenger datahjelp eller vil ha tilgang til en av våre foreninger for kurs og dataveiledning trykk her (Bli medlem – Seniornett Norge)

Hvis du har en kommentar til denne artikkelen skriv det inn i kommentarfeltet under. Du må være innlogget for å kunne kommentere. Logg inn her Logg inn – Seniornett Norge

 

 

 

 

Footer