Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Chromebook

Chromebook istedenfor Windows?

En PC

Bilde generert av KI

 

Bør jeg kjøpe en Chromebook eller en Windows-PC?
Det er et vanlig spørsmål: Begge enhetene kan surfe på nettet og få tilgang til apper. Men det er klare forskjeller mellom deres respektive plattformer, med fordeler for hver av dem.

På noen måter har de to kategoriene kommet nærmere hverandre over tid. Med mye av livet vårt tilbrakt på nettet, har en nettbasert enhet (en Chromebook) blitt stadig mer lik en windows-PC.

Chromebook er en relativt ny variant av PC. Den er ikke Windows eller iOS (MAC). Det er altså en PC med et operativsystem fra Google. Du kan lese mer om hva operativsystem er her.

Når er Windows-PC å foretrekke

Hvis du vil ha mest mulig kraft og fleksibilitet er vanligvis en moderne Windows-PC best. Den kan kjøre nesten alle apper, ditt valg av hvilken som helst nettleser, og alternativer som inkluderer spill, verktøy, apper og antivirusprogrammer. Du kan tilpasse og konfigurere PC-en som du ønsker. Hvis du trenger en PC for gaming (PC-spilling) eller videoredigering, er som oftest Windows-PC best.

Når er Chromebook å foretrekke

I hovedsak er det nyttig å tenke på en Chromebook som en dedikert Chrome-nettleser som kjører på sikker maskinvare. Den er enklere og vanligvis mye billigere enn en sammenlignbar Windows-PC, selv med samme prosessor inni.
Her er litt flere detaljer:

  • Et enklere operativsystem som gir færre frustrasjoner
    Windows er ofte treg. Det tar lang tid å starte. Og det kommer stadig opp (feil)meldinger som det ikke er enkelt å vite hvordan man skal reagere på. Du ønsker heller et operativsystem som starer på nytt når man ber om det og rett og slett virker korrekt alltid. Slik virker ChromeOS.
  • Mindre stress omkring sikkerhet og infisert programvare
    Infisert programvare er mye hyppigere i Windows enn i ChromeOS. ChromeOS laget med sikkerhet i bunn. Alle funksjoner er testet og hvis noe er galt blir dette isolert i systemet og rammer ikke alle programmer.
  • Ingen lange systemoppdateringer
    I Windows er det stadig oppdateringer. Disse tar innimellom lang tid (opptil flere timer) og blir «pushet» på deg når det passer som verst. ChromeOS er et mye mindre komplekst operativsystem. De oppdateringer som er nødvendige kjøres kjapt uten at de forstyrrer daglig bruk.
  • Pris
    Chromebook er som oftest billigere enn Windows-PC og vanligvis mye billigere enn MAC-PC. Chromebook er et godt kompromiss mellom brukervennlighet, hurtighet og pris.
  • Google
    Mange er allerede en del av Googles verden gjennom apper som Google Maps, Gmail, Google kalender, Google Foto, Chrome osv. på en android-telefon. Da vil alt automatisk være synkronisert mellom din PC og telefon (og nettbrett).
    Du trenger en google-konto (gmail-epost) for å bruke en Chromebook.
  • Web-apper og Android-apper
    Alt man trenger av kontorstøtte-programmer kjøres som web-apper. Det fungerer perfekt og man trenger ikke installerte kontorprogrammer (som for eksempel Microsoft Office eller LibreOffice). Man kan også kjøre android-apper i ChromeOs. Alle apper i Google Play butikk (som er der du laster ned apper til din android-telefon) kan kjøres i CromeOS.

 

Hva er ulempen med ChromeOS vis-a-vis Windows?

  • Det finnes programmer som kun kan kjøres som installerte programmer på windows-PC.
  • Noen av programmene som kjøres som web-versjon i ChromeOS kan ha mer funksjonalitet når de kjøres som installerte programmer på en Windows-PC.
  • Det er også noe færre muligheter til å persontilpasse utseende på en Chromebook-PC enn du har på en Windows-PC. Da snakker vi om farger, bakgrunnsbilder osv.
  • Driver du med videoredigering er Chromebook ofte ikke god nok
  • Det kan også være tilfeller der trådløs kobling til en (gammel) skriver ikke fungerer på Chromebook.

Nye Chromebook-PCer har garantert oppgradering og support i 8 år. For Windows11 vet vi ikke hvor lenge Microsoft lar “den leve”.

Konklusjon: Hva bør du gjøre

Vi har ingen spesifikk anbefaling. Du må selv vurdere hva som passer best for deg. Forhåpentligvis har du nå litt mer kunnskap til å gjøre et kvalifisert valg.

 

Er du ikke medlem og trenger datahjelp eller vil ha tilgang til en av våre foreninger for kurs og dataveiledning trykk her (Bli medlem – Seniornett Norge)

Hvis du har en kommentar til denne artikkelen skriv det inn i kommentarfeltet under. Du må være innlogget for å kunne kommentere. Logg inn her Logg inn – Seniornett Norge

Footer