Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Nyheter

De gode hjelperne

Foto av Ole-Petter Ruud og May Lise Olsen - foto av Kjell Martin Holen

Ved siden av datahjelpen på telefon, gjør Ole-Petter Ruud en innsats i Ullensaker Seniornett. Her med May Lise Olsen. (Foto: Kjell Martin Holen)

 

– Folk er sabla positive og hyggelige. Og så takknemlig for å få hjelp. Det er virkelig en stor glede å jobbe med dette, sier Ole-Petter Ruud på spørsmål om hva man får igjen for innsatsen som veileder.

– Dessuten får vi veiledere holdt ved like dataferdighetene, legger han til.

Problemer går igjen

Pensjonisten på Jessheim sier at spørsmålene de får på telefon, spenner over mange tema. Det er en vanlig utfordring å få kontakt mellom datamaskin og skriver, e-post er problematisk for mange og en del sliter med å finne igjen dokumenter på datamaskinen. Datahjelperne bistår ofte med å fjerne programmer, for eksempel unødvendige antivirusprogrammer som skaper vanskeligheter. Oppdatering av telefon og nettbrett er også vanlig.

– Vi prøver jo å løse alt. Får vi det ikke til over telefon, kan vi fjernstyre medlemmets datamaskin ved hjelp av programmet TeamViewer, sier Ruud.

– Må du være veldig flink for å være veiledere?

– Nei, man kommer raskt inn i det. Mange problemer går igjen, så du får raskt erfaring. Dessuten får du opplæring før du begynner, og vi veilederne diskuterer med hverandre underveis og lærer av hverandre, sier Ruud og legger til:

– Det kommer nye ting hele tiden, og vi lærer mye vi også.

Selv er han svært erfaren. Han jobbet med datahjelp som yrkesaktiv, sist 20 år i Felleskjøpet, og de siste årene har han vært veileder i Seniornett.

Utpreget sosialt

– Hva kreves av forkunnskaper for å kunne jobbe som veileder?

– Du bør ha en generell kunnskap om digitale verktøy, men du må ikke kunne alt. Er det noe du lurer på, kan du spørre de andre veilederne. Og like viktig som dataferdighetene, er det at du er glad i å prate med folk, sier Ruud.

– Går det med mye tid til dette?

– Jeg sitter en dag i uken som veileder på telefon. I tillegg jobber jeg noen timer hver uke i lokalforeningen. Generelt velger du selv hvor mye tid du vil bruke. Mange jobber bare halve dager, i alle fall i starten, forteller Ruud.

Når han ikke er opptatt med data, bruker han mye tid på familien – kone, to barn og fire barnebarn. Dessuten er han opptatt av folkedans. Ruud har reist verden rundt med opptredener. Noe tid bruker han også på å hjelpe den ene sønnen med gårdsbruket.

Footer