Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Sikkerhet på nett

De skjulte farene med åpne trådløse nettverk

Det finnes i hovedsak to kategorier trådløse nettverk, krypterte og ukrypterte. Det ene er, i de fleste tilfeller, sikkert i bruk, det andre er usikkert og bruk av det kan i verste fall føre til at sensitive personopplysninger kommer på avveie eller at hackere får tilgang til nettbanken din.
 

Avlytting av nettverk

En fare med offentlige trådløse nettverk er at det er lett for uvedkommende å avlytte nettverkene og dermed hente informasjon om hva du har gjort på internett, inkludert brukernavn og passord. De kan også ta kontroll over tjenester du bruker, som for eksempel sosiale medier som Facebook eller nettbanken din. For å gjøre dette treger de ikke en gang å vite passordet ditt, med et dataprogram kan de få tilgang til kontoene du allerede er logget inn på. Husk derfor alltid å logge ut av kontoer etter bruk.

 

Falske nettverk

En annen vanlig metode er å sette opp falske nettverk med det samme navnet som et av de offentlige nettverkene i området og lure brukere over på det i stedet. Med et falsk nettverk styres alt man gjør på internett gjennom hackerens datamaskin, det vil si at de blant annet kan sende deg til falske nettsider som samler inn informasjonen din. Hvis du for eksempel skal logge deg på e-posten din, kan de sende deg til en falsk innloggingsside først og lagre brukernavnet og passordet ditt. Disse sidene er nesten identiske med de ekte sidene, så det er vanskelig å se om man blir lurt.

Det er også mulig å sette opp falske nettverk enheten din kan logge seg på uten at du merker det. Hver gang du kobler deg til et nettverk lagrer enheten din informasjon om dette, og så lenge du har på WIFI funksjonen på enheten vil den sende ut signaler som leter etter det samme nettverket. Det er mulig for hackere å lese av dette signalet og bruke informasjonen til å sette opp et nytt, identisk nettverk. Hvis enheten din er stilt inn til å automatisk koble seg til nettverk den har vært pålogget tidligere vil den gjøre dette. Hackeren kan dermed hente ut informasjon uten at du en gang er klar over at du er koblet til nettverket. For å unngå dette er det lurt å skru av WIFI-funksjonen til enheten når du ikke bruker internett.

Krypterte nettverk

Den største beskyttelsen mot disse farene, med unntak av å unngå å bruke trådløse nettverk helt, er å bruke krypterte nettverk. Kryptering er et utrykk man ofte møter på når man snakker om internett, spesielt når det er snakk om sikkerhet. Ordet kommer fra det greske ordet kryptografi, som betyr skjult tekst. Å kryptere en tekst vil si at man koder den om for å gjøre den uforståelig, sånn at bare de med en rette fasiten kan lese den. Gradene av kryptering er forskjellige. Noen er så enkle som at alle bokstavene flyttes to plasser i alfabetet, sånn at Aristoteles for eksempel, ville blitt Ctkyvqvgngu, mens andre er så kompliserte at man regner med at det vil ta noen millioner år å knekke de. Det finnes egne dataprogrammer for å knekke slike koder.

 

Hvordan vet man om et nettverk er kryptert eller ikke?

Det er eieren av nettverket som bestemmer om det skal være kryptert eller ikke. Et kryptert nettverk vil alltid være merket, enten med et hengelås-ikon ved siden av nettverksnavnet eller med tekst, som for eksempel  “Sikret” eller “Låst”, avhengig av hva slags enhet du bruker. Et annet kjennetegn er at krypterte nettverk alltid krever passord for koble til, men forvirrende nok finnes det også ukrypterte nett som krever passord. Forskjellen er at krypterte nett krever passord med en gang du logger deg på, mens ukrypterte nett åpner en nettside du må bruke til å logge deg inn med. Denne metoden har blitt vanlig, spesielt blant større bedrifter som hoteller, kafé-kjeder, transportselskaper og flyplasser, for å nevne noen.

Nedenfor ser du et eksempel på hvordan det ser ut på en iPhone når man søker etter trådløse på Oslo S, nettverkene markert med hengelås er krypterte og de uten hengelås er ukrypterte. Det midterste bildet viser hva som skjer når man prøver å logge seg inn på det krypterte nettverket “Byoung11”, man blir bedt om å oppgi et passord. Bildet til høyre viser hva som skjer hvis man prøver å logge seg inn på nettverket “Gratis Stasjonsnett Rom”, da åpnes en nettside som ber deg trykke på knappen “Fortsett” for å logge inn. Noen nettverk av denne typen krever at man logger inn med brukernavn og passord eller e-postadresse for å komme videre.

 

Tips og forhåndsregler

Å logge seg på et åpent nettverk betyr ikke at du automatisk blir utsatt for overvåking eller hacking, men det er en viss fare for det. Det er derfor lurt å ta noen forhåndsregler når du er på farten.

  • Unngå så langt det er mulig å bruke ukrypterte nettverk.
  • Ikke logg deg på nettbank, handle på nettet eller oppgi sensitive opplysninger i noen form mens du er koblet til et trådløst nettverk du ikke kjenner til.
  • Skru av WIFI på enheten når du ikke bruker internett.
  • Logg deg av alle tjenester når du er ferdig med å bruke de. Spesielt nettbank.
  • Bruk mobildata (3G/4G)

 

Footer