Frivilligheten bidrar til å bygge sterke og inkluderende lokalsamfunn. Det gir mennesker mulighet til å møtes, samarbeide og støtte hverandre. Dessuten gir frivillig innsats positive effekter på folkehelsen, ikke bare for dem som mottar hjelp, men også for de som gir den.
Følelse av tilhørighet, fellesskap og sosiale bånd bidrar til god fysisk og psykisk helse blant mennesker som er frivillige. Frivillige er en kjempeviktig ressurs i Seniornett. De fantastiske menneskene tar imot andre, støtter og hjelper hverandre og bruker av sin fritid til å organisere og planlegge aktivitet for dem som ønsker å lære mer om den digitale hverdagen.
For å inspirere flere til å bidra med frivillig innsats for andre har vi tatt en liten prat med en av våre frivillige.
Marit Tollersrud Owrenn, Seniornett Elverum
Hvordan ble du frivillig?
– Jeg ble spurt av en bekjent av meg, om jeg kunne tenke meg å bli veileder. De hadde behov for flere instruktører og rekrutterte folk de kjente. Jeg har jobbet litt med data og som pensjonist tenke jeg det var greit å bruke litt av kompetansen jeg har lært i arbeidslivet, og at det var greit å være litt aktiv.
Holder ferdighetene vedlike
– En av grunnene til at jeg er frivillig er at jeg føler jeg får mye igjen av det. Jeg holder ferdighetene mine vedlike og jeg lærer nye tips og triks. Gjennom kurs jeg holder lærer jeg alltid noe nytt fra deltagere, og vi som er instruktører samarbeider godt og lærer av hverandre. Det er også veldig givende å kunne bidra i lokalsamfunnet med å kunne veilede de som trenger det i bruk av PC, nettbrett og mobiltelefon, og gi de hjelp for å komme videre.
Omsorg for hverandre
– Det er hyggelig hos oss fordi vi bryr oss om hverandre. På kursene våre har vi en felles sosial kaffepause, og det blir en koselig stemning. Vi, veiledere, setter av tid til å være sosiale sammen gjennom sommer- eller juleavslutninger og så støtter vi hverandre.
Hvordan støtter dere hverandre?
– Hvis du er ny som veileder eller instruktør kan du fort bli litt spent før et kurs. Men vi bruker styrkene våre og lærer bort det vi kan. Vi samarbeider og hjelper hverandre, og når du først er kommet i gang er det så gøy at du vil holde flere kurs.
Har du et siste tips til noen som vurderer å bidra som frivillig i en Seniornettforening?
– Jeg anbefaler alle som har litt tid velkommen som veileder i Seniornett. Du trenger bare å ha litt erfaring med PC, nettbrett eller mobiltelefon, like mennekser og ha lyst til å bidra. Det er givende og hyggelig!
En Seniornettforening er og en flott arena for nyinnflyttede. Det er ikke alltid like lett for pensjonister å bli integrert i et nytt lokalmiljø når man flytter, men i en forening blir man fort en del av fellesskapet. Det er godt å føle at man er aktiv med noe, og på Møteplassen Elverum, hvor vi holder til, er det et mangfold av aktiviteter å ta del i.