Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Smarttelefon

Du skal høre mye - Tilgjengelighet på smarttelefon

Tilgjengelighet på smarttelefon er ulike funksjoner eller innstillinger som gjør din telefon mer brukervennlig og tilpasset dine behov.  Disse funksjonene er utformet for å gi deg en bedre opplevelse fordi du kan gjøre spesifikke tilpasninger. I Tilgjengelighet vil du finne verdifulle tilpasninger knyttet til din hørsel, for eksempel funksjoner som tilpasningsdyktige lydinnstillinger, varsler, frekvens og kompatibilitet med høreapparater for en mer tilgjengelig og inkluderende lydopplevelse.

Identifiser dine behov

De fleste som går til innkjøp av eller får en smarttelefon lar den være som den er, eventuelt bruker standardinnstillingene. Fungerer standardinnstillinger for deg er det helt i orden, men i Seniornett erfarer vi at veldig mange medlemmer har behov  for enkelte tilpasninger i “Tilgjengelighet“, men ikke bruker de. En av grunnene til at de ikke gjør noen tilpasninger er fordi de ikke vet om muligheten, den andre er at man er bekymret for å gjøre endringer på telefonen som ikke kan reversers eller finner tilbake til. Det har vi forståelse for, og nettopp derfor vil vi opplyse litt om “Tilgjengelighet” på smarttelefoner og oppfordre til å utforske tilpasninger.

 

Hvor finner jeg “Tilgjengelighet”?

Det første du må gjøre er å finne “Tilgjengelighet“, ofte er den lokalisert i “Innstillinger” på din telefon.

Ulike kategorier gjør det lettere for deg å tilpasse telefonen etter:

  • Syn
  • Fysikk og motorikk
  • Hørsel
  • Tale
  • Generelt

 

1 million nordmenn

Som et eksempel skal vi utforske tilpasninger relatert til lyd og hørsel i “Tilgjengelighet“.

Visste du at nærmere 1 million nordmenn har dårlig eller nedsatt hørsel? Hørselsnedsettelse eller utfordringer med hørselen er et utbredt problem blant nordmenn og rammer stadig yngre aldersgrupper.

Innstillinger relatert til lyd handler ikke om å høre høyest mulig lyd, men å tilpasse lydbildet til dine omgivelser og forutsetninger. Tilpasninger kan være å stenge ute støy fra gaten, spille av hvit støy for konsentrasjon, dirigere mer lyd til et øre om du du har ulik hørsel, støtte for teleslynge eller kompatibilitet med høreapparat.

Hvis du har spesifikke hørselsutfordringer kan det også være lurt å undersøke hodetelefoner eller ørepropper som tilbyr lydtilpasningsfunksjoner. Disse kan være utstyrt med innovativ teknologi som tilpasser lyden basert på din hørselsprofil og omgivelsene dine, uavhengig av enheten din.

 

Hvilke valg har jeg?

Litt avhengig av hvilken type telefon du har vil valgene variere noe.

I eksempelet under kan du se en oversikt over noe av mulighetene du har har på en Samsung.

Her kan du koble sammen enheten til et høreapparat, administrere lydvarsler (for eksempel at enheten varsler deg om du lytter til skadelig høy lyd) eller justere en lydprofil til dine hodetelefoner.

Apropos lydinnstillinger for hodetelefoner eller ørepropper, mange smarttelefoner har allerede integrerte tilpasninger du kan aktivere. I eksemplet fra Androidtelefonen kan du se hvordan du kan velge mellom tilpasninger som er gjort for deg basert på alder, eller du kan teste og velge frekvenser i din egen lydprofil.

 

Det er mye likt i iPhone. Du finner kategorien som heter Hørsel i Tilgjengelighet.  Her kan du koble høreapparat til telefonen og redigere snarveier til kontrollsenteret. Lydgjenkjenning er en funksjon vi ikke går i detalj nå, men vår anbefaling er at den står markert Av. “Undertekster og skjult tekst” er mest relevant for døve og tunghørte.

 

 

I Hørsel og syn er det flere interessante valg. Du kan blant annet tilpasse lyden til hodetelefoner. Obs, dette gjelder kun hodetelefoner fra Apple eller Beats. Om du har AirPods kan disse tilpasses her. For orden skyld ser AirPods slik ut:

Slike ørepropper har du kanskje sett før?

 

Tilbake til Hørsel og syn kan også sjekke ut bakgrunnslyder om du er en person som lett lar deg distrahere av lyder og støy.

Her vil du også kunne administrere varsling om lyden er skadelig høy eller justere lydnivået mellom høyre og venstre øre.

Prøv og test

Det aller beste du gjør er å teste, da finner du fort ut om det passer deg og din hørsel. Det kan oppleves som litt skummelt å endre noe på telefonen, men du klarer ikke gjøre noen endringer som du ikke kan angre og endre tilbake. Alle endringer er reversible. Og får du problemer, ring Datahjelpen så hjelper vi deg!

Personlig er jeg veldig glad i varsling om jeg hører på musikk for høyt for lenge. Det er en trygghet å vite at enheten min sier ifra om jeg lytter til et volum som er potensielt skadelig så jeg kan dempe lyden. Jeg er også veldig glad i å tilpasse lyden etter hva jeg lytter til.

Når jeg lytter til musikk ønsker jeg mer basseffekt enn når jeg lytter til radio eller podkast. Derfor jeg gjør tilpasninger på frekvensen og lydbilde for en bedre lytteopplevelse. Er du som meg og synes det er litt vanskelig å konsentrere seg til tider kan du teste ut bakgrunnslyder.

Bakgrunnslyder stenger ut støy og andre lyder som kan distrahere deg når du trenger å konsentrere deg. Med iPhone kan du velge mellom bakgrunnslydene:

  • Balansert støy
  • Lys støy
  • Mørk støy
  • Bølger
  • Regn
  • Bekk

Min favoritt er lyden av bølger, det minner meg om havet på hytta og lyden er akkurat lav nok til at det høres ut som små bølger som slår inn mot stranden langt i det fjerne.

Dypt konsentrert til lyden av bølger.

 

Har du noen råd eller tips om Tilgjengelighet du vil dele i kommentarfeltet?

(Du må være innlogget for å kommentere)

 

Footer