Kan du fortelle litt om deg selv?
Jeg er 70 år, gift i snart 50 år og har 2 voksne gutter med familier. Mine hobbyer er Seniornett, motorsykkelkjøring og har i mange år drevet med hundetrening. Jeg er glad i fotografering og bildebehandling, så det blir en del prosjekter for å kunne se lys i vår fine natur.

Eivind Thoresen fra Seniornett Lillehammer.
Hvordan ble du kjent med Seniornett?
Jeg gikk av med pensjon tidlig og følte jeg måtte ha noe å gjøre. Via en tidligere kollega i Telenor ble jeg kjent med Seniornett og er i dag leder av Seniornett Lillehammer. Vi har ukentlig Datahjelp hvor vi starter med en innledning om et tema, tar litt tavleundervisning og så går vi over til problembasert læring. Er det noen som trenger hjelp en-til-en får man det på stedet.
Hvilke utfordringer møter du?
Det er mye forskjellig utstyr folk kommer med. Det er alltids litt utfordrende å være forberedt på hva slag problemer som dukker opp og hvilket utstyr de har, men vi er 8 veiledere som har forskjellig tekniske styrker så vi tilpasser oss og finner ut av det sammen.
Noen ganger kan vi også gi support på et eget rom. Det blir fort litt støy når vi er samlet i godt lag, og da kan det bli vanskelig å høre hverandre, spesielt med høreapparat. Men da er vi ekstra flinke til å snakke tydelig og se på hverandre når vi snakker sammen.

Livlig prat i Lillehammer.
Hvor mange er dere?
Vi nådde et stort mål for litt siden, nemlig 100 medlemmer! Det måtte vi selvfølgelig feire med kake. På møtene er vi 20-30 stykker hver gang. Det er sosialt og hyggelig hos oss, og spesielt populært er bilde og bildebehandling. Vi har stor variasjon på temaene våre, men vi begynner alltid med noe grunnleggende og nyttig. Mye av det vi gjør på møtene skal være nyttig, men vi er opptatt av å ha det gøy også! Når det er gøy er det mer motiverende å lære. Kombinasjonen mellom nyttig og gøy er grunnen til at vi lykkes med opplæringen.
Hvordan vil du motivere andre til å være digital?
Det er masse motivasjon i å være selvstendig. Vi lærer medlemmene til å klare seg selv med Bank ID, til å holde kontakt med familie og venner, utforske hobbyer og finne egne interesser. Motivasjon er individuelt og personlig, men i fellesskap kommer mestringen.
Har du en minneverdig historie å dele?
Ja, sammen med Aldersvennlig Samfunn og kommunen deltok vi på et arrangement i kinosalen. 250 forventningsfulle 75-åringer satt i salen og skulle bli med på Kahoot. Vi var uniformerte og hjelp til med å få folk pålogget og klar til å delta på Quizzen. Det ble utrolig mye engasjement i salen med Kahoot! Publikum ble ordentlig ivrige og det var så gøy at konkurranseinstinktet våknet.

Det blir mye latter og intern konkurranse når Seniornett Lillehammer trener på Kahoot.
Vi måtte selvsagt forberede oss. Dermed samlet vi veiledere og trente på Kahoot i forkant. Det var gøy.
Hva motiverer deg til å være frivillig?
Jeg har blitt kjent med mange hyggelige personligheter og syns det er svært givende å administrere Seniornett Lillehammer. Alle de gode minnene og positive tilbakemeldingene tar jeg med meg videre og gjemmes i hjertet. Det sosiale er viktigst, men det er også motiverende å få brukt hodet. Hver gang noen spør om et problem må du undersøke, kanskje lete litt på nett, prøve Google eller Kunstig intelligens (KI). Det er en flott mulighet til å følge med på utviklingen og en god anledning for å sette seg inn i nye utviklinger og utfordringer.

Få en-til-en-veiledning.
Hvordan holder du deg oppdatert på den digitale utviklingen?
Jeg trener masse hjemme. Får jeg tak i noe nytt undersøker jeg hvordan det fungerer. Jeg bruker YouTube en del for å finne ut av ting, og i det siste har jeg begynt å utforske KI. Det finnes masse nettsider med teknologiske nyheter og oppdateringer som er verdt å besøke og hvis jeg ser et kurs eller webinar deltar jeg. Det er viktig å være åpen for å lære nye ting!
I tillegg er jeg frivillig på Datahjelpen, og der lærer jeg masse sammen med medlemmene som ringer inn. Veldig ofte finner vi ut av ting sammen, og lærer noe nytt. Jeg tar meg tiden til å demonstrere og vise hvordan ting fungerer, mens medlemmene prøver på egenhånd.
Har du et siste råd til en leser som vurderer å bidra som frivillig?
Dette er en fantastisk mulighet til å trene og vedlikeholde ferdigheter. Det kan være lurt å være ærlig på hva du kan og ikke kan. Allier deg med flere da det er bedre å være sammen, og fokuser på en ting av gangen. Enkelte ganger får man ikke tid til å gå igjennom alt eller løse alle problemer, da starter man med en ting så fortsetter man neste uke.
Det er svært givende å bidra til at andre finner mestring og glede i å være digital.
Har du lyst til å lese mer?
Bli kjent med Datahjelpen og Jan Fredrik Gunvaldsen her: – Så mange takknemlige tilbakemeldinger!
Og sjekk ut intervjuet Marit Tollersud Owrenn fra Seniornett Elverum: Digital læring og fellesskap: Bli veileder