Kunstig intelligens (KI) har utrolig mange positive og nyttige egenskaper, men det er også en mørk skyggeside. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på denne skyggesiden. For deg som er en digital bruker er det viktig å være klar over dette. Du møter mulige farer skapt av KI både i meldinger på mobilen, e-post og innhold på nettsider. Det kan være i form av falske reklamer, tekster, videoer eller bilder.
Hva kan du gjøre for å sikre deg mest mulig?
De generelle rådene er å alltid ha datamaskin, mobil eller nettbrett oppdatert til siste versjon av operativsystem og sikkerhetsoppdateringer. Hvordan du skal gjøre det på din enhet skal vi ikke gå inn på her, men hvis du har satt den til å oppdatere automatisk vil du være sikret godt nok.
Dette hjelper ikke direkte mot forsøk på svindel ved hjelp av KI, men det er lurt å alltid ha oppdatert enhet og at antivirusprogrammet på PCen din også er oppdatert.
I det siste har det vært mange nye svindelmetoder, både med og uten bruk av KI. Husk at den generelle regelen om at ingen, hverken politi eller andre skal ha bankID, passord eller andre koder. De er dine private og skal under ingen omstendigheter gis til andre personer, selv ikke nær familie.
Her kan du også lese om hvordan du kan avsløre digital svindel: Avslør digital svindel – Seniornett Norge
Husk også at i forbindelse med når skattekort kommer, skatteoppgjøret kommer, ferier og annet benytter svindlerne seg av dette og forsøker å lure deg. I de fleste tilfellene må du agere raskt eller betale med en gang for å slippe unna ekstra kostnader. Det er den mest typiske formen for svindelforsøk, nettopp å gjøre deg som leser, stresset og dermed kan sjansen for å bli lurt øke. Under kategorien Sikkerhet, finner du mange nyttige artikler om emnet: Kategori: Sikkerhet – Seniornett Norge
Vær oppmerksom på tegn på svindel, som dårlig grammatikk i e-poster, uvanlige forespørsler om penger, eller press for å handle raskt. Ikke gi ut personlig informasjon eller økonomiske detaljer over telefon eller e-post uten å verifisere avsenderen. Hvis du er usikker på en henvendelse, snakk med en venn eller et familiemedlem før du gjør noe. Som medlem i Seniornett kan du ringe oss på datahjelpen for å få hjelp med dette. Vi er godt kjent med de fleste truslene på internett og står klar til å hjelpe deg alle hverdager mellom 0900 og 1530.
Hvordan kan KI lure deg?
KI kan brukes på flere måter og lure deg. Her skal vi gå gjennom noen av metodene.
Phishing og svindel-e-poster: KI kan generere svært overbevisende e-poster som ser ut til å komme fra legitime kilder. Disse e-postene kan inneholde lenker til falske nettsider som samler inn personlig informasjon eller økonomiske detaljer. Disse e-postene vil allikevel ha en del kjennetegn som viser at det er svindelforsøk. De har stilet det til kunde, bruker eller lignende. Språket virker ofte kunstig og unaturlig. Svindlere kan bruke adresser som ligner på ekte adresser, men med små endringer, som ekstra bokstaver eller tall. De kan også sende e-post på vegne av kjente selskaper og dermed ser det ut som e-posten kommer fra et firma du kjenner. I tillegg er det gjerne en lenke du må klikke på og det haster veldig.
Deepfake-teknologi: KI kan lage falske videoer eller lydopptak som ser og høres ekte ut. For eksempel kan svindlere bruke deepfake-teknologi til å lage videoer av personer du kjenner som ber om penger eller personlig informasjon. Dette kan brukes til å lure folk til å tro at de kommuniserer med en de kjenner, gjerne en slektning eller en bankrepresentant. KI kan klone stemmer, noe som gjør det mulig for svindlere å utgi seg for å være en slektning eller en venn over telefonen. Dette kan brukes til å be om penger i en falsk nødsituasjon. Teknikken har kommet så langt at det er mulig for svindlerne å direkteoversette samtalen, slik at du hører en naturlig samtale med en du «kjenner» og den som forsøker å svindle kan gjøre det fra nesten alle språk.
Automatiserte telefonsamtaler: KI-drevne roboter kan ringe og utgi seg for å være fra myndigheter eller selskaper, og be om personlig informasjon eller betalinger. KI kan kombinere ekte og falske data for å lage falske identiteter. Disse identitetene kan brukes til å åpne bankkontoer, søke om kredittkort, eller utføre andre økonomiske transaksjoner dersom de har tilgang til en ekte bankID.
Husk! vær alltid skeptisk til uventede samtaler, eposter eller meldinger.
Ikke la KI eller alt det skumle og ukjente på nett ta fra deg gleden ved å kunne utforske nye ting som KI og det å kose seg med interessante artikler på nett. Som for eksempel alle de nyttige artiklene du finne under kategorien Tips og triks