Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Facebook

Facebook og Instagram, hva er forskjellen?

Senior som bruker Facebook på PC

Senior på Facebook – fremstilt med kunstig intelligens

 

Facebook

Facebook logo

Facebook logo

 

Facebook er et allsidig sosialt nettverk for tekst, bilder, videoer og lenker, populært blant voksne og seniorer. Facebook er det mest utbredte sosiale mediet i Norge med anslagsvis 3,5 millioner brukere. Riktignok synker det litt i de yngre årsklasser mens det er stabilt i den eldre befolkningen. Facebook har på verdensbasis over 2,9 milliarder månedlige aktive brukere, med et bredt aldersspenn. 75 % av brukerne er mellom 30 og 49 år, og 58 % av brukere over 65 bruker plattformen. Det er populært blant kvinner (76 %) sammenlignet med menn (59 %).

Facebook gjør det veldig enkelt å holde kontakten med venner og familie uansett hvor i verden du eller de befinner seg. Du kan dele bilder, videoer og statusoppdateringer med dem du ønsker. Her har du full kontroll over hvem som skal se dine statusoppdateringer.

 

Skjermdump av Seniornetts vegg på Facebook

Skjermdump av Seniornetts vegg på Facebook

 

Det finnes grupper på Facebook som dekker nesten alle interesser. Her kan du “treffe” likesinnede og delta i diskusjoner. Hvis du ikke finner en gruppe som passer, kan du enkelt lage en selv også. Du kan følge med på arrangementer, opprette arrangementer selv og bruke plattformen til å planlegge og delta på sosiale aktiviteter.

Bedrifter kan også annonsere på Facebook, her kan de nå store grupper. Det har dessverre også medført at det er veldig mye svindelannonser på Facebook. Facebook sier de skal være strenge og stenge svindelannonsører ute, men dette klarer de ikke.

Med både eldre og yngre brukere blir innholdet på Facebook mer variert. Seniorer deler ofte minner, familiebilder og deltar gjerne i diskusjoner om samfunnspørsmål. Eldre brukere er ofte mer bekymret for personvern og sikkerhet, noe som kan presse Facebook til å forbedre sine personverninnstillinger og sikkerhetsfunksjoner.

Innholdet kan bli mer familieorientert og mindre fokusert på de siste trendene som yngre brukere kanskje foretrekker. Seniorer kan være mer tilbøyelige til å bruke funksjoner som grupper og arrangementer for å holde kontakten med venner og familie, og for å delta i fellesskap med felles interesser. Yngre brukere av Facebook legger ikke så mye ut der lenger, men leser gjerne det som legges ut og bruker Messenger til chat. Det betyr at de yngre beholder sin facebook-konto men aktiviteten er lav.

 

Instagram

Instagram logo

Instagram logo

 

Instagram fokuserer på visuelle innhold som bilder og videoer, og er mest brukt av yngre brukere under 30. Instagram har anslagsvis 2,8 millioner brukere i Norge. Yngre brukere er de mest aktive på Instagram som har rundt 1 milliard månedlige brukere, med en yngre målgruppe. 31 % av brukerne er i alderen 18–24, og over halvparten er under 34 år. Plattformen er spesielt populær blant de som søker trender, stilinspirasjon og influenserkultur.

Instagram er perfekt for å dele bilder og videoer,  noe som gjør det til en visuell opplevelse. Med Instagram Stories kan du dele øyeblikk som forsvinner etter 24 timer, noe som gir en mer uformell og spontan måte å dele på. Du kan enkelt kommunisere med venner og følgere gjennom direktemeldinger.  Instagram er en plattform hvor mange influensere og merkevarer deler innhold, noe som kan være inspirerende og informativt.

 

Skjermdump av Seniornetts Instagram

Skjermdump av Seniornetts Instagram

 

Instagram kan være godt egnet for eldre brukere, men det avhenger av deres interesser og teknologiske komfortnivå. Senior-brukere kan nyte å dele og se bilder og videoer av familie, venner, og hobbyer. Instagram har et brukervennlig grensesnitt som gjør det relativt enkelt å bruke, selv for de som ikke er så teknologisk kyndige.

Det finnes mange kontoer og grupper som fokuserer på interesser som matlaging, hagearbeid, reise og håndverk, som kan være tiltalende for senior-brukere. Instagram gir en plattform for å holde kontakten med yngre familiemedlemmer og venner som kanskje foretrekker denne plattformen.  Selv om Instagram hovedsakelig er populært blant yngre brukere, er det stadig flere eldre som også finner glede i å bruke plattformen.

 

Senior som bruker smarttelefon på Instagram

Senior som bruker smarttelefon på Instagram

 

Meta

Meta logo

Meta logo

 

Facebook og Instagram er begge eid av Meta, men de har forskjellige funksjoner og målgrupper. Siden Meta er eier er det også mye på sikkerhet og innstillinger som er likt på de to plattformene. Meta kontosenter er felles for både Instagram og Facebook. Det gjør det litt enklere å navigere i deler av innstillingene. Du kan nokså enkelt gjøre endringer både i Instagram og Facebook. Dette kan du se mer på i artikler om Instagram og Facebook.

 

 

Likheter

Du kan legge ut bilder og videoer på begge plattformer. Du kan skrive om bildene, hvor de er tatt og tagge steder på begge plattformer. Du kan legge ut ett eller flere bilder. Du får “likes” og kommentarer på begge steder. Firmaer kan annonsere på begge plattformer. Begge plattformene lar brukere bygge og vedlikeholde sosiale nettverk ved å koble seg til venner, familie og andre personer med felles interesser.

Både Instagram og Facebook gir brukerne muligheten til å dele ulike typer innhold, inkludert bilder, videoer og tekstoppdateringer. Brukere kan samhandle med hverandre gjennom funksjoner som “likes”, kommentarer og deling av innlegg. Både Instagram og Facebook tilbyr bedrifter muligheten til å markedsføre produkter og tjenester gjennom annonser og andre markedsføringsverktøy.

Begge plattformene er en del av Meta kontosenter. Dette gjør at man kan knytte sammen kontoene sine, og få en enhetlig brukeropplevelse.  Både Messenger og Instagram har muligheten til å sende direktemeldinger til andre brukere, enten enkeltvis, eller i grupper.

 

Ulikheter

Du kan legge til lenker i et Facebook-innlegg, men det kan du ikke på Instagram-innlegg. Det vil si, hvis du lager en historie, kan du legge til lenker også på Instagram. Instagram fokuserer på bilder og videoer og du kan følge alle som har åpen profil. Der det er låst profil må du spørre om lov. Instagram er beregnet på å mest vise seg frem, eller promotere et produkt eller et firma/organisasjon. Facebook er bygget opp for å knytte vennskap og bygge relasjoner. Kanskje aller mest at man bygger på eksisterende vennskap og relasjoner.

 

Ordforklaringer

Tagge = å merke eller kategorisere innhold med nøkkelord eller etiketter (tags). Dette gjør det lettere å søke etter og finne spesifikt innhold. På sosiale medier kan man også «tagge» personer i bilder eller innlegg for å knytte dem til innholdet.

Lenke = I den digitale verden, spesielt på internett, betyr «lenke» en kobling fra en nettside til en annen, eller fra et sted på en nettside til et annet sted på samme side. Dette gjøres vanligvis ved hjelp av en «hyperlenke», som er en tekst eller et bilde som man kan klikke på for å gå til en annen side eller ressurs.

Meta kontosenter = Meta kontosenter er et sentralisert sted hvor du kan administrere kontoene dine på tvers av ulike Meta-plattformer, som Facebook, Instagram og Meta Horizon. Kontosenteret lar deg kontrollere innstillinger som påvirker opplevelsene dine på tvers av Meta-appene. Dette inkluderer for eksempel muligheten til å logge inn på ulike kontoer med felles innloggingsinformasjon. Når du kobler kontoene dine, kan Meta bruke informasjon på tvers av dem for å gi deg mer personlig tilpassede opplevelser, som tilpassede annonser eller forslag til kontoer du kan følge.

Likes = En funksjon på sosiale medier og andre digitale plattformer som lar brukere uttrykke at de liker eller godkjenner innhold. En “like” er i bunn og grunn en måte å vise at du liker noe du ser på nettet. Det kan være et bilde, en video, en tekst, eller en annen type innhold. “Likes” er en form for sosial interaksjon. De lar deg raskt og enkelt vise at du engasjerer deg med innholdet til andre. Antall “likes” et innlegg får, kan ofte brukes som en indikasjon på hvor populært det er.

Influenser = En influenser er en person som bruker sin popularitet på sosiale medier til å påvirke andre, ofte i forbindelse med markedsføring. Det er en person som har bygget opp en stor følgerskare på sosiale medier, og som bruker sin innflytelse til å påvirke meningene og handlingene til følgerne sine. Ordet “influenser” kommer fra engelsk og betyr “påvirker”. Det vil si at disse personene har evnen til å påvirke hva andre tenker og gjør. Influensere er aktive på plattformer som Instagram, YouTube, TikTok, Facebook og blogger.

Chat = Ordet «chat» kommer fra engelsk og betyr «prat» eller «sladder». I digital sammenheng refererer «chat» til en sanntids-samtale over internett eller andre digitale nettverk.  Chat innebærer at deltakerne kan utveksle meldinger umiddelbart, slik at samtalen føles mer direkte og dynamisk. Mange chat-plattformer tillater gruppechat, der flere personer kan delta i samme samtale. I dag finnes også videochat og telefonchat, der deltakerne kan se og/eller snakke med hverandre via videokamera eller smartmobil.

Profil = I sosiale medier refererer «profil» til en digital representasjon av deg selv eller en organisasjon. Det fungerer som en slags digital identitet. Profilen din inneholder informasjon om deg, som navn, bilde, alder, interesser og annen relevant informasjon. Det er slik du presenterer deg selv for andre brukere på plattformen. Profilen er din personlige side på det sosiale mediet, der du kan dele innhold, samhandle med andre og uttrykke deg selv.

Statusoppdatering = Et innlegg på sosiale medier eller andre digitale plattformer, der du deler informasjon om hva du gjør, tenker eller føler. Statusoppdateringer gir deg muligheten til å dele øyeblikksbilder av livet ditt med venner, familie og følgere. Dette kan inkludere alt fra daglige aktiviteter og tanker til store livshendelser. Andre brukere kan like, kommentere eller dele statusoppdateringene dine, noe som skaper sosial interaksjon. Statusoppdateringer kan bestå av ulike typer innhold, som: tekst, bilder, videoer og lenker.

 

Er du ikke medlem og trenger datahjelp eller vil ha tilgang til en av våre foreninger for kurs og dataveiledning trykk her (Bli medlem – Seniornett Norge)

Hvis du har en kommentar til denne artikkelen skriv det inn i kommentarfeltet under. Du må være innlogget for å kunne kommentere. Logg inn her Logg inn – Seniornett Norge

 

 

 

Footer