Vi skal i denne artikkelen se på hvordan du enkelt kan avsløre falsk reklame fra kjente norske butikker. Vi skal se på hvordan de kan se ut og hva du bør se etter for å avsløre dem.
Regel nummer en er at hvis du får en e-post med et tilbud som er så godt at det er for godt til å være sant, er det det.
Regel nummer to er at hvis det haster fryktelig med å kjøpe nå, er det ofte noe som ikke stemmer.
Hvordan ser du at det er en falsk avsender av reklamen?
Det første vi ofte ser er dårlig språk. Etter at google translate har blitt bedre og bedre og vi har fått kunstig intelligens som også er gode på å oversette tekst til alle språk, er det ikke så lett å se det på språket. Det vi kan se på da er avsenderadressen. Hvis du har fått e-post som du leser på mobilen, trykk på avsenderadressen en eller to ganger, deretter vil du se den egentlige e-postadressen. Hvis den er noe annet enn firmaet som er avsender kan du være sikker på at dette er en jukse-e-post.
Her er to e-poster som ser suspekte ut. Det er e-postene fra ELkjop og Jula. I forhåndsvisningen dukker det opp noe som ser ut til å være tekst på nederlandsk. Allerede her burde kanskje varselklokkene ringe og si deg at dette er en phising-e-post. Du ser også et Elkjøp er stavet feil.
I bildet over ser vi at du skal bekrefte e-postadressen din for å vinne flere belønninger og motta rabatter. Her går neste alarm, hvorfor bekrefte noe dem allerede vet. Du har jo fått en e-post fra dem.
Vi trykker to ganger på avsenderadressen og da kommer dette du ser i bildet over frem. Det er en pussig adresse dersom det skulle komme fra Elkjøp.
Men nå blir det hele fryktelig vanskelig, for hvordan kan jeg se at det er en ekte e-post fra Elkjøp? Det har vi eksempel på under her.
Hvordan se at en e-post er ekte
Pussig nok dukket det opp en ekte e-post fra Elkjøp og den ser litt annerledes ut i forhåndsvisningen. Det ser ut som en tekst du kanskje ville forvente fra Elkjøp.
Når vi åpner e-posten ser du at den inneholder normal reklame fra Elkjøp og du trenger ikke klikke på noe eller være veldig rask.
Nå skal vi sjekke om avsenderen er Elkjøp også. Da klikker vi en eller to ganger på avsender øverst i e-posten og ser at den virker korrekt.
Du ser her at avsender er elkjop@email.elkjop.no og det er en korrekt e-postadresse vi ser. Da kan du gå ut fra at dette ikke er phising, men en helt ordinær reklame-e-post fra Elkjøp. Grunnen til at vi kan gå ut ifra at denne e-postadressen er ekte er at domenet elkjop.no er Elkjøp sitt domene. Da er det sannsynlig at dette ikke er phising.
Falsk SMS
I bildet under ser du et eksempel på en falsk SMS. Hva er det som er årsaken til at jeg kan gå ut i fra at denne er falsk? (Svaret finner du under bildet)
Retningsnummer 48 er Polen, lite sannsynlig at en SMS fra Norwegian kommer derfra. Du får beskjed om å gå inn på en merkelig lenke for å oppheve blokkering av kontoen din. Den mest avgjørende er at mottaker av denne SMSen ikke har noen konto hos Bank Norwegian! Den viktigste regelen er at du aldri må klikke på lenker du får tilsendt i e-post eller på SMS.
Under ser du en annen SMS mange har fått i disse dager. Det er tilbud om en deltidsjobb. Dette er også en falsk melding og på iPhone får du muligheten til å rapportere meldingen som søppel.
Meldingen over kom ikke fra et telefonnummer og Apple har tydeligvis registrert at den kanskje er søppel også. Her får du en grei mulighet til å rapportere den, du trykker da på “Rapporter uønsket” og trykker på knappen som dukker opp under med teksten “Slett og rapporter uønsket”.
Svindlere hjem til folk
Denne uken gikk også politiet ut og advarer etter å ha sett flere tilfeller av en ny type bedragerier. Nå kommer svindlerne på hjemmebesøk og oppgir at de er fra politiet. Og det er særlig eldre damer som er utsatt. (https://www.nrk.no/osloogviken/advarer-mot-svindlere-pa-hjemmebesok-1.16668595)
Metoden som politiet har sett flere tilfeller av er at de kriminelle ringer og utgir seg for å være fra politiet, for deretter å møte opp fysisk utenfor boligen for å hente ut BankID, bankkort og telefon.
Blant de rammede er en eldre kvinne fra Halden.
Flere slike saker etterforskes nå av politiet i Oslo, Sør-Øst og Øst politidistrikt.
Husk, aldri gi fra deg BankID eller kodebrikke verken på telefon eller om det ringer på døra. Opplever du noe slikt anbefaler politiet at du ringer 112.
Da ønsker vi at du går en førjulstid i møte med e-post og SMS som du ønsker å motta, men hvis du får uønskede, er du nå i bedre stand til å skille de fra de ekte.