Det kalles Mobilt bredbånd. Det innebærer at du får internett på telefon eller nettbrett så lenge du er i nærheten av en basestasjon.
I Norge og store deler av verden er det satt opp basestasjoner ganske tett slik at du nesten alltid er nær nok en basestasjon til å kunne koble seg til internett. I alle fall i tettbygd strøk.
En basestasjon er altså en sender som gjerne står i en mast, på et tak eller på en fjelltopp.
Kan jeg få bredbånd fra en hvilken som helst basestasjon?
I hjemlandet: nei. I utlandet: normalt ja
De ulike basestasjonene og senderne er tilknyttet en mobiloperatør. I Norge har vi tre operatører med egne nett: Telenor, Telia og ICE. Alle mobilabonnementer i Norge er tilknyttet ett av disse nettene (for eksempel benytter Cillimobil Telias nett).
I utlandet vil du i praksis kunne bli tilkoblet hvilket nett som helst, fordi så og si alle nett har Roaming-avtale med de norske operatørene. Det betyr at din telefon kobler seg til det sterkeste nettet der du er og der den lokale nettverksoperatør har avtale med din mobiloperatør.
Komplisert? Kanskje det, men du trenger egentlig ikke å vite så mye om dette. Koblingen skjer ganske automatisk.
Hva er 4G og 5G
Dette er ulike teknologier som styrer signalet fra basestasjon til din telefon eller ditt nettbrett. 4G betyr 4.generasjon og 5G betyr 5.generasjon. Som vi da forstår har det vært fem ulike teknologigenerasjoner av mobilnettet.
Den viktigste forskjellen er i praksis at hver generasjon går raskere enn den forrige.
For at 5G skal virke betinger det at både basestasjonen og mottaker (det vil si din telefon eller nettbrett) må være 5G kompatibel. Altså at den er utstyrt med 5G-teknologi. Har du en eldre telefon vil du derfor sannsynligvis ikke kunne motta 5G-signaler, men sannsynligvis 4G-signaler (er mobilen veldig gammel kan den kanskje kun motta 3G som går meget tregt). Og har du 5G-telefon, men senderen i nærheten av deg kun har 4G så vil du ha en 4G-tilkobling.
Hvorfor finnes det basestasjoner med 4G når 5G er så mye bedre?
5G er mye raskere, men den krever kortere avstand fra sender til mottaker. Det betyr at mobiloperatørene må sette opp flere sendere for å dekke samme område som de gamle 4G-senderne. Signalene på 5G stoppes også lettere av vegger og andre forstyrrelser. Det mest optimale er at det er fri sikt fra sender til mottaker. Det er dermed ganske dyrt for operatørene å dekke hele landet med 5G. Utbyggingen av 5G-sendere foregår fortsatt, men det vil i lang tid kun finnes 4G i mange områder (spesielt der hvor det bor lite folk)
Kan jeg bruke så mye data jeg vil via 4G/5G
I de fleste tilfeller: Nei. For å bruke datanettverkene må du ha et mobilabonnement og et sim-kort (sim-kortet kan være både et fysisk kort og et elektronisk som kalles e-sim). Når du tegner abonnement hos en mobiloperatør velger du abonnement utfra hvor mye data du vil betale for. Jo mer data, desto mer koster det. Det finnes også abonnementer som har “ubegrenset” datamengde, men disse har gjerne en restriksjon på at hastigheten går ned når du har brukt opp en gitt datamengde pr. måned.
Når du er tilknyttet et wifi-nettverk (typisk hjemme hos deg, på kafe eller andre steder med begrenset størrelse) kan du bruke så mye data du vil. Der vil det aldri være begrensning på mengde, med mindre wifi-nettverket er satt opp med mobilt bredbånd på 4G/5G-nettet., og ut fra hvilken avtale du har med mobiloperatøren.
Når du er tilknyttet 4G- eller 5G-nettverk vil din operatør “telle” hvor mye data du bruker pr. måned og sjekke dette mot din begrensning i ditt mobilabonnement. Det er derfor lurt å koble seg til wifi når du har mulighet til det. De fleste telefoner og nettbrett har funksjon som “husker” wifi-tilkoblingen din slik at når du kommer inn i samme lokale der du brukte wifi forrige gang kobler den automatisk til dette wifi-nettverket (og da bruker du ikke data fra 4G/5G-nettverket)
På din telefon eller nettbrett vil du normalt se hva slags nett du er tilkoblet. Symbolet vises gjerne øverst på skjermen. Har du 4G eller 5G-tilknytning står det gjerne 4G eller 5G i klartekst. Har du 3G står det gjerne E eller Edge. Er du tilknyttet et wifi-nettverk vil wifi-symbolet vises (ligner på en vifte eller buet trekant).
Vær oppmerksom på at gjestenett på offentlige steder kan være en sikkerhetsrisiko hvis du skal bruke tjenester som nettbank. Det er tryggere å bruke 4G/5G-nettet hvis du skal i nettbanken.
Ordliste
- 3G
Tredjegenerasjon av mobilteknologi som ble lansert på begynnelsen av 2000-tallet. Innføringen av 3G gjorde at mobildata ble langt raskere og billigere. - 4G
Fjerdegenerasjon av mobilteknologi som ble lansert i 2009. 4G bygget videre på hastighetsgrunnlaget som ble lagt med 3G, og introduserte hastigheter helt på høyde med raskt bredbånd levert med kabel. - 5G
Foreløpig siste generasjon av mobilteknologi. 5G er under utbygging i Norge, og ble rullet ut kommersielt fra 2021. - Bredbånd
Bredbånd er en samlebetegnelse for raskt internett. Bredbånd kan være gravd ned i bakken med fiber- eller kobberledninger eller være trådløst fra mobilbasestasjoner. - Internettleverandør
Internettleverandør er et selskap som selger tilgang til internettprodukter. I dagens marked selges det stort sett enten fast bredbånd basert på ledninger som er gravd ned i bakken, eller mobilt bredbånd som baserer seg på basestasjoner. - Dekningskart
Et dekningskart viser hvilke områder som en internett- eller mobilleverandør kan levere signaler til. Det er viktig å huske på at selv om et område kan ha oppført dekning på dekningskartet, kan dette vise seg å ikke stemme i praksis. Det kan skyldes høye trær, vegger eller fjelltopper som kan bidra til å forstyrre signalene til det stedet du ønsker å ha dekning.
- Roaming
Betyr man kobler seg til lokale mobilnettverk for å bruke data. Et norsk begrep for roaming er “gjesting” – da kan du se for deg at du og mobilen din er “på besøk” i mobilnettet hos en operatør i det landet du besøker.