En smartklokke er et avansert armbåndsur som kombinerer funksjonaliteten til en tradisjonell klokke (armbåndsur) med moderne teknologi. Den kobles gjerne til din smarttelefon for å tilby en rekke funksjoner som går langt utover det å vise tiden. Trenger du en slik? Kanskje. Husk at du alltid har klokka på deg rundt armen og den er dermed mye mer tilgjengelig enn mobilen.
Hva kan du bruke en smartklokke til?
Her er noen eksempler:
Vise dato og tid
Altså det samme som en tradisjonell klokke. Og du kan velge om du vil vil vise sekunder eller bare timer og minutter. Og du velger om du vil vise tiden med visere eller digitale tall (eller begge deler).
Varsle deg om samtaler og meldinger
For oss som begynner å dra på årene er dette kanskje en av de viktigste funksjonene. Du trenger ikke å ha på ringelyd på din telefon. Når noen ringer eller du mottar en melding vil det komme en liten vibrasjon i håndleddet ditt (der du alltid har klokken din). På klokken kan du se hvem som ringer eller sender deg melding. Du forstyrrer dermed ingen andre og du kan velge å ikke ta samtalen uten at noen vet at du fikk en samtale. Dette kan være veldig praktisk i mange sammenhenger. Du velger selv i oppsettet hvilke hendelser du vil varsles om på klokka (SMS, samtaler, E-post, meldinger, osv).
Hvor er mobilen min
Du er hjemme men husker ikke hvor du la mobilen. Da kan du trykke på en knapp (app) på klokka og mobilen vil gi lyd fra seg (selv om den står på lydløs) slik at du finner den. Lyden øker gjerne i styrke slik at du til slutt vil finne den (høre den). Altså vil du aldri måtte lete etter mobilen hjemme (med mindre du er hørselssvekket).
Denne funksjonaliteten forutsetter at du er i “bluetooth”-avstand mellom klokka og mobilen (og det vil du være hjemme med mindre du bor i et palass).
Fallregistrering og nødanrop
En viktig funksjon på mange smartklokker er fallregistrering. Dersom klokken registrerer et fall, kan den sende et nødanrop til utvalgte kontakter eller nødnummeret. Dette kan gi en ekstra trygghet for seniorer som bor alene eller har helsemessige utfordringer.
Logging av helse og trening
Smartklokkene har ulike apper for å overvåke din fysiske tilstand:
- Pulsmåler
- Skritteller
- Søvnsporing
- Treningsveiledning
- Logg av trening (for eksempel hvor langt har du gått, hvor mye oppoverbakke du har tatt, osv)
Kalender og påminnelser
Hvis du bruker elektronisk kalender på din telefon/pc/nettbrett kan du får påminnelsesvarsler på klokka. Kjekt for dem som stadig glemmer.
Andre typer funksjonalitet
- Du kan velge “klokkefront”.
Det betyr at du kan velge (og endre) utseende på klokka. Her finnes det gjerne tusenvis av ulike fronter å velge blant. Mange er gratis mens noen også koster penger (noen få kroner gjerne). - Navigasjon.
Kart og navigasjon kan også gjøres via klokka (men det blir fort litt smått) - Talestyring.
Si til klokka “Ring barnebarnet” - Måling av høyde over havet
- Fartsmåling (hvor fort kjører du)
- Stoppeklokke og nedtelling (følg med på hvor lenge eggene har kokt. Du trenger ingen egen nedteller på komfyren)
- Betal i butikk.
Bruk klokka istedenfor bankkort. Legg armen (med klokka) rett på kortleseren. - Vis værmelding
Hvordan virker en smartklokke
Den har sensorer som kan måle bevegelse, puls og andre tegn.
De fleste smartklokker har berøringsskjerm. Dette kan være noe knotete, men ulike klokker har ulike løsninger. Prøv i butikk før du kjøper.
Smartklokker har app-er og den vil normalt kommunisere med din mobiltelefon.
Se også en artikkel vi har skrevet tidligere om smartklokker: Her
Hvilken smartklokke bør jeg kjøpe
Vi kan selvfølgelig ikke anbefale én spesifikk klokke, men her er noen momenter du kan tenke på.
Merke
De merkene det selges mest av er Apple, Samsung og Garmin. Andre gode merker er Huawei og Pixel (Google). Og det finnes andre merker også på det norske marked.
Pris
De billigste koster ca 500 kr. Det er gjerne ikke så kurante merker og med begrenset funksjonalitet.
Vi anbefaler at du ikke går under kr 1.500. De virkelig gode klokkene koster fra 3.000 og oppover.
Utseende og virkemåte
Her er det best at du går til en butikk og prøver ulike klokker. Du må like form og farge, og du må kunne operere app-ene på klokka på en enkel måte.
Noen klokker har en bevegelig fysisk ring rundt klokka som brukes til å navigere, mens andre kun har berøring.
Batterikapasitet
De fleste klokker trenger opplading etter 1 – 2 dager. Men det finnes de med lengre batteritid.
Størrelse
Større klokke betyr lettere å se og lettere å navigere på klokka. Men det er gjerne en grense på hvor stor klokke du vil har på armen din. Sjekk ut ulike størrelser.
Teknisk kompatibilitet
De fleste klokkene kan kobles til alle smarttelefoner. Det er vanligvis mest sømløst å koble en apple-klokke til en iPhone og en Samsung-klokke til en Samsung(eller annen android)-telefon. Men stort sett går tilkoblingen bra uansett hva slags telefon og smartklokke du velger
Konklusjon
Kanskje du fikk lyst til å prøve en smartklokke? Når du først har fått deg en og blitt vant med den er vi ganske sikker på at du ikke vil slutte å bruke den.
Ta deg en tur til en butikk som selger slike og prøv deg frem.
Trenger du hjelp med å sette opp din smartklokke, ta kontakt med datahjelpen vår.
Lykke til med valget.
Er du ikke medlem og trenger datahjelp eller vil ha tilgang til en av våre foreninger for kurs og dataveiledning trykk her (Bli medlem – Seniornett Norge)
Hvis du har en kommentar til denne artikkelen skriv det inn i kommentarfeltet under. Du må være medlem og innlogget for å kunne kommentere. Logg inn her Logg inn – Seniornett Norge