Kontaktløs betaling ble lansert av DNB i 2014 og er nå tilgjengelig med VISA-, MasterCard- og Bankaxept-kort fra de fleste norske banker, men selv om tjenesten har blitt tilbudt fra bankene i flere år har det ikke vært vanlig å se det i butikkene før det siste året. Nå er tjenesten mest utbredt i kiosker, men matbutikker og andre bransjer begynner å følge etter. I flere andre land har tjenesten tatt helt av, du har kanskje blitt spurt om du vil betale “contactless” når du har vært ute og reist. I Storbritannia, for eksempel, er det knapt en butikk som ikke kan tilby kontaktløs betaling.
Bilde: Olav Mellingsæter – DNB
Hvordan fungerer det?
Hovedattraksjonen med kontaktløsbetaling er enkelheten. Alt man trenger å gjøre er å holde kortet inntil en leser på betalingsterminalen og vente på et pip som bekrefter at betalingen er gjennomført. Det er dette pipet som har dannet grunnlaget for utrykket “å pipe kortet”.
Før du kan bruke tjenesten må du aktivere den. Det gjør du ved å holde kortet over leseren på bankterminalen, deretter vil du bli bedt om å sette inn kortet og taste inn pinkoden din for å godkjenne at du vil bruke tjenesten. Dette gjør du en gang og så er det klart til bruk. Av sikkerhetshensyn hender det man blir bedt om å taste inn pinkoden en gang i blant.
Teknologien bak kontaktløs betaling heter NFC (Near Field Communication), en overføringsteknologi basert på radioteknologien RFID (Radio Frequency Identification). Det er teknologi som brukes i blant annet reisekort, adgangskort, pass, alarmer i klesbutikker og som ID brikker på dyr. Forskjellen mellom NFC og RFID er at NFCs kommunikajsonsradius er kortere enn normal RFID.
Er det sikkert?
Bankene regner tjenesten som sikker i bruk og sier at svindel og misbruk skjer veldig sjelden. Men pinkode er alltid sikrere enn ingen pinkode, så tjenesten gjør kortet i utgangspunktet mer utsatt og derfor er det satt inn noen begrensinger på bruk. Det er kun mulig å bruke kontaktløs betaling på transaksjoner lavere enn 200 kr, og hver gang du når 700 kr totalt må du slå inn pinkoden. Dette hindrer at pengetapet blir for stort hvis kortet skulle havne i feil hender.
Den trådløse teknologien har ført til at det har kommet nye kreative løsninger for å lure til seg penger. Det har vært tilfeller av folk som har gått med trådløse mottakere og hentet penger fra intetanende forbipasserende, men ifølge bankene er det få kjente tilfeller av dette i Norge. Som en løsning på dette problemet har det blitt utviklet lommebøker og dokumentmapper som blokkerer signalene og hindrer kortene å kommunisere med mottakere utenfor lommeboken. Dette kalles RFID beskyttelse og slike lommebøker er det mulig å få tak i fra butikker som selger reiseeffekter.
Kan jeg deaktivere det?
Per nå finnes det ingen måte å deaktivere kontaktløs betaling på. Eneste løsning er å ikke aktivere den i det hele tatt. Det gjør man enkelt ved å passe på å bare bruke chipen når man skal betale med kort. Hvis du ikke vil aktivere tjenesten er det også lurt å passe seg for ivrige, godtmenende kassemedarbeidere som vil bruke løsningen. Når den først er aktivert er det ingen vei tilbake, den eneste måten å fjerne tjenesten på er å bestille et nytt kort.