Typer
Ved valg av en ny, og kanskje din første, digitale enhet, har man mange forskjellig valgmuligheter.
Du kan kjøper en stasjonær datamaskin, en laptop (bærbar datamaskin), en såkalt «Senior PC», en tablett eller en såkalt hybrid (en kombinasjon av laptop og nettbrett).
Hvilket modell oppfyller dine behov?
Vi belyser de forskjellige valg. Så er det endelige valget opp til deg.
Stasjonær PC
Stasjonære PC-er finnes i en stor variasjon, og som navnet tilsier er det en datamaskin som plasseres stasjonær. I tillegg til selve datamaskinen trenger man en skjerm, mus og tastatur.
Pris for en «pakke» som har god ytelse, god skjermkvalitet og bra med lagringsplass, vil være fra 3 til 6 tusen kroner (og oppover). Dette gjelder Windows maskiner.
Det finnes også en stasjonær datamaskin fra Apple, men den er nok en del dyrere. Her er datamaskinen integrert i skjermen. Flott men noe dyrt.
Fordelen kan være at skjermen ofte er en del større enn hos de forskjellige type laptop.
De mest vanlige separate skjermer har en størrelse mellom 24 og 35 tommer. Det er betydelig større enn laptop for ikke å snakke om nettbrett. En større skjerm har en større visning av skjermelementer og det kan være veldig nyttig dersom du har problemer med små bokstaver.
Bærbar datamaskin (Laptop)
Bærbare og stasjonære datamaskiner fungerer ganske mye på samme måte. Den store forskjellen mellom to ligger først og fremst i utseendet.
En Laptop er en datamaskin, skjerm, tastatur og mus pakket i én enhet. Som ordet tilsier kan denne maskinen tas med der en ønsker.
Alle typer bærbare datamaskiner har:
• en sammenleggbar skjerm med et webkamera
• innebygd tastatur
• en berøringsplate som fungerer som en mus
• innebygd adapter for å koble til et trådløst nettverk
• et batteri som kan drive enheten noen timer
• strømforsyning som du kan koble bærbare på strømnettet og batteriet lades
• en prosessor, lagringsdisk, RAM, lyd- og videokort og USB tilkoblinger (se krav til dette under avsnitt Grunnleggende)
De nyeste Laptop har ingen lenger en innebygd CD/DVD spiller.
Det viktigste av en Laptop er skjermen. De billigste typer har et nok så moderat skjerm.
Husk at det er skjermen man sitter å se på når man bruker en Laptop. Det at det er viktig at din opplevelse av skjermen avgjør hvilken type Laptop som passer ditt behov.
Det aller fleste Laptop (utenom de billigste typer) kan så mye som sine store stasjonære-brødre. Bærbare datamaskiner kommer i forskjellige prisklasser. En godt fungerende Laptop med god ytelse vil koste ca. 4-6 tusen kroner (og oppover).
«Senior datamaskiner»
En senior datamaskin er en spesiell type datamaskin. Eksempel på dette er DUKA PC.
Fordelen med en slik datamaskin (og nettbrett) er at brukeren ikke trenger å tenke lenger på installasjon, sikkerhet
oppdateringer, varsler osv. Dette vil bli tatt hånd om.
Disse type datamaskiner er også spesielt brukervennlig for eldre brukere. Simpc og datamaskiner er eksempler på dette. Alle standard programmer er installert, som program for å sende e-post, surfe på Internett, spille spill og administrere nettbank.
Nettbrett
Nettbrett finner i tre hovedtyper: iOS (bedre kjent som iPad), Android (f.eks. Samsung Tab, Acer osv.) og Windows (Surface)
Et nettbrett er et muligens et alternativ til en Laptop. Den er liten og lett og har berøringsskjerm.
Den har en skjermstørrelse på ca.10 tommer (eller mindre), og de mange av skjermene har god kvalitet med høy oppløsning. Alle nettbrett kan kobles til trådløs nett. En del nettbrett har også mulighet for SIM kort og dermed tilgang til nettet også utenom trådløs nett. Nettbrett har ofte begrenset lagringskapasitet. Dersom en ønsker å skrive ut fra nettbrett trenger man en trådløs skriver.
En enkel konklusjon er at et nettbrett er liten lett og hendig, men fortsatt ingen fullverdig erstatning for en ekte PC/Laptop. Den har begrenset skjermstørrelse, begrensede tilkoblingsmuligheter og mindre lagringskapasitet.
Android, iOS eller Windows nettbrett?
Valget er til slutt opp til den enkelte, men vi kan gi et kort råd.
Vil du spesielt bruke velferdsteknologiske enheter med støtte for app, så du er best med en iPad.
Ønsker å bruke nettbrettet mest for Internett-bruk (surfing, e-post, chat, videosamtaler, etc.) har Android en mye større utvalg av nettbrett, og muligens noe billigere, enn iPad.
Vil du i tillegg til Internett bruk, bruke nettbrettet med eksisterende Windows-programmer, er det kanskje best med en Windows nettbrett.
Hybrid
En mellomform mellom tabletter og bærbare er den såkalte 2-i-1 hybrid Laptop.
Det finnes forskjellige typer; hos noen typer kan man ta av skjermen, ved ande typer kan man dreie hel skjermen 360 grader og klappe ned. De fungerer nesten alltid med Windows som operativsystem, og har en berøringsskjerm.
Fordelen er at man har både funksjonalitet av en Laptop samt det intuitive og praktiske av et nettbrett og at funksjonaliteten blir stadig bedre.
Ulempen er at det er tyngre enn både et enkelt nettbrett og en vanlig Laptop samt at hybrid datamaskiner fortsatt ligger på et noe høyere prisnivå.
Du velger en stasjonær eller bærbar datamaskin.
Dersom du nå skulle bestemme deg for å kjøpe en stasjonær eller bærbar datamaskin, vil du i butikken (eller i annonser) bli konfrontert med en masse tekniske uttrykk som RAM, IntelCore, Operativsystem, SSD, Grafikkort, Tilkoblingsmuligheter osv.osv.
Her er en huskeliste over en slags minstekrav for at det du kjøpe vil fungere bra, rask og effektiv.
– 8 GB RAM
– Intel Core i5
– Nvidia eller AMD grafikkort
– Nettverkskort bør støtte 2,4 og 5GHz-bånd og 802.11AC-standard
– Lagringsplass: SSD 128 GB (eller 256 GB) er å anbefale. Alternativ er Harddisk 1 TB
– Når det gjelder skjerm er det smak og behag. Avgjørende er at størrelse og “klarheten” på skjermen passer deg. Derfor må maskinen skrues på i butikken slik at du kan se om dette passer ditt behov.
Det finnes bærbare datamaskiner som har berøringsskjerm (Touchscreen) men dette har sin pris. Velger du dette kjøp da samtidig en Stylus penn.
Ta gjerne huskeliste med til butikken slik at selgeren vet hva du ønsker deg. Og husk, du trenger i utgangspunkt ikke noe mer enn denne datamaskinen. Du trenger ingen tilleggsprogrammer, antivirusprogram, ekstra forsikring osv.osv.
Blir dette din første digitale enhet du kjøper, bør du også tenke på en internettilkobling (dersom du ikke allerede har).
En internettilkobling betyr som regel en trådløs tilkobling. Mer om dette i en egen artikkel.
Håper ovenstående informasjon ble en god hjelp på veien ved å velge hvilken type enhet som passer best ditt behov.
Lykke til med valget!