Teknologien på kart er kommet ganske langt. Det å vise hvor du er på kartet uansett hvor i verden du befinner deg er i dag helt kurant.
Men det går også an å vise hvor andre er. Dette kan være veldig praktisk når du skal møte en annen person på et sted dere ikke er helt kjent. Eller for å vite hvor langt unna deg personen er. Eller for å vite hvor et barnebarn er, eller for å holde styr på hvor en dement person befinner seg.
Dette kalles å dele sin posisjon eller å bli sporet
Forutsetninger
For å kunne dele din posisjon må du være tilknyttet internett. Er du ute “i det fri” (som gjerne kan være i en by) må du være tilknyttet 4G/5G-nettet. Dette fordi systemet skal sende din posisjon til den du deler.
Du velger selv om du ønsker at din posisjon deles. Du kan derfor ikke bli sporet uten at du selv har sagt at du vil.
Google Maps
Google Maps er en app som viser kart. Normalt vil den vise hvor du er (en blå prikk). Du kan også dele din posisjon slik at andre kan se hvor du er.
Når du vil dele din posisjon, trykk på det runde bildet ditt øverst til høyre (for noen står det bare en bokstav og ikke bilde av deg selv). Da vises dette:
Velg Posisjonsdeling
Hvis du allerede deler din posisjon med noen vil du se det på det bildet som da vises. Du kan starte en ny deling ved å trykke på “Ny deling”.
Da kommer det et slikt bilde:
Her kan du velge om du vil dele posisjon i 1 time eller “inntil du slår av delingen.
Under “Forslag” viser den noen av dine kontakter. Bla til høyre til du finner den du ønsker å dele med. Ligger den ikke på listen trykk …mer og du vil få opp hele kontaktlisten din.
Velg den du vil dele med ved å trykke på vedkommende.
Når noen har delt posisjon med deg
Her ser vi hvordan det ser ut når min venn (som vises som T på bildet) har delt sin posisjon med meg.
Jeg ser altså hvor denne T befinner seg. Når T flytter seg vil jeg se T på et annet sted på kartet.
Sirkelen rundt T-en viser at Google Maps ikke er helt sikker på akkurat hvor hun befinner seg. Men hun befinner seg innenfor sirkelen.
Vi ser også at hun kan se min posisjon (se teksten Kan se posisjonen din). Der kan jeg også slå av min posisjonsdeling.
Messenger
Messenger er en meldings-app som er mye brukt. Den brukes med 2 eller flere deltakere i en chat. Er det flere enn 2 kalles det en gruppechat. Du kan dele posisjon i Messenger. Dette er særlig kjekt hvis dere er flere som skal møtes og alle vil se hvor alle er.
I Messenger kan du kun dele posisjon i 1 time.
Du må være inne i en Chat som består av 2 eller flere personer. Du kan opprette en gruppechat ved å trykke på symbolet “firkant med en penn inni” som du finner øverst til høyre i Messenger.
Når du ønsker å dele din posisjon trykker du på + nederst ved siden av der du skriver meldinger.
Da kommer det en liten meny som ser slik ut:
Velg Posisjon. Da kommer denne:
Her ser du en knapp som sier “Begynn å dele nåværende posisjon i 60 minutter”.
Når du trykker på den kan alle de andre i chat-en se hvor du er.
Hvordan ser det ut når man har delt posisjon.
Her har Helge og Morten begge delt posisjon. Morten er på tur til Nesodden. Helge ser at Morten er på fjorden:
Noen minutter senere ser Helge at Morten er kommet frem til Nesoddtangen. Morten kan samtidig se at Helge fortsatt befinner seg i Oslo Sentrum. Han kan zoome inn og vi se at Helge er i Dronningensgate 6:
Som du ser kan du når som helst stoppe deling av din posisjon (trykk på “Stopp stedsdeling”) og etter 1 time så stopper delingen automatisk
En begrensning i Messenger
Det ser ut som om du ikke får delt posisjon dersom chat-en består av kun 2 personer og minst én av dem har iPhone. Da får du bare sendt et øyeblikksbilde av hvor du er akkurat nå.
En chat mellom 2 android-telefoner fungerer alltid. En chat med flere enn 2 personer fungerer også alltid selv om én eller alle er iPhone. Vi vet ikke hvorfor denne restriksjonen er der.
Konklusjon
Det å dele posisjon kan ofte være veldig nyttig. Det betinger at du alltid er på nett, og det er jo tilfelle stadig oftere.
I Google Maps kan du dele permanent (inntil du slår det av). I Messenger kan du dele i én time.
Hvis du har problemer med å dele posisjon, ta kontakt med vår datahjelp så hjelper vi deg.
Er du ikke medlem og trenger datahjelp eller vil ha tilgang til en av våre foreninger for kurs og dataveiledning trykk her (Bli medlem – Seniornett Norge)
Hvis du har en kommentar til denne artikkelen skriv det inn i kommentarfeltet under. Du må være innlogget for å kunne kommentere. Logg inn her Logg inn – Seniornett Norge