Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Sikkerhet på nett

Hvordan lage gode passord

Senior som skriver inn passord – bilde laget med kunstig intelligens

Lag et sterkt passord

Det er mange måter å lage gode sterke passord på, men hvis du har et sterkt passord som for eksempel 1»#3¤&HD?Æx45&), er det komplett umulig å huske, og dersom du husker det klarer du ikke å koble det til hvilken tjeneste du bruker det på. Hvordan skal vi da få et godt og sterkt passord samtidig som vi klarer å memorere det og vet hvilken tjeneste vi bruker det på?

Du kan bruke en frase på norsk, for eksempel en sang du vet at du klarer å huske. Vi tester ut

«Lisa gikk til skolen
Trippe, tripp, tripp det sa
I den nye kjolen
Trippet hun så glad»

Forslag til passord:

LgtsTttdsIdnkThsg!9045

Her har vi tatt første bokstav i alle ordene i Lisa gikk til skolens første vers. Satt inn et spesialtegn «!» og fire siffer som ikke kan kobles til fødselsdato, postnummer eller annet som kan kobles til deg. Det eneste vi mangler nå er en kobling til hvilken tjeneste dette passordet brukes på.

Du kan legge til noen bokstaver som gjør at dette er mulig å huske også. Hvis det er passordet til Facebook, legg til bokstavene FB. Da blir hele passordet:

LgtsTttdsIdnkThsg!9045FB

Dette blir da et godt og langt passord som du til og med kan klare å huske. Noen nettsteder krever bare 8 tegn, men bruk gjerne flere og få et sikrere passord. I tillegg bør du også skrive passordet ned i en notisbok, slik at du har det i tilfelle du skulle glemme det også.

 

Passord er vanskelige å husk – bilde laget med kunstig intelligens

Oppsummering

  1. Bruk en passordfrase. Bruk en sang eller et dikt som utgangspunkt.
  2. Legg til spesialtegn: For å gjøre passordet sterkere, legg til spesialtegn.
  3. Bruk tall: Inkluder tall i passordet ditt. Du kan bruke favorittall eller andre tall som er lette å huske, men unngå personlige opplysninger som fødselsdatoer.
  4. Bland store og små bokstaver: Varier mellom store og små bokstaver for å øke sikkerheten.
  5. Gjør det personlig: Bruk noe personlig som bare du vet, men aldri noe som er tilgengelig i offentlige registre som postnummer, del av telefonnummer eller lignende.
  6. Hold det langt: Passordet bør være minst 12 tegn langt. Jo lengre passordet er, desto vanskeligere er det å knekke.
  7. Unngå vanlige ord og mønstre: Unngå å bruke vanlige ord eller mønstre som “1234” eller “passord”. Disse er så lette å finne at det er som å ikke ha et passord.
  8. Skriv det ned på en sikker måte: Hvis du er redd for å glemme passordet, skriv det ned og oppbevar det på et trygt sted

 

Passord er “låsen” vår på internett – bilde laget med kunstig intelligens

Har du flere gode passordråd, skriv det gjerne i kommentarfeltet under.

 

 

Footer