Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Sikkerhet på nett

Ikke la deg lure av falske spørreundersøkelser

“Kjære kunde, gratulerer!

Det er DEG vi ønsker å takke for din lojalitet til Windows! Deres IP adresse 46.46.201.27 har blitt valgt til å motta en Samsung Galaxy S8.”

Slik begynner teksten på det som tilsynelatende er en nettside fra Windows som lover at du skal få flotte premier hvis du svarer på en kort spørreundersøkelse. Siden har Windows logo og bruker samme farger som Windows bruker på sine nettsider, alt i alt ser den ganske overbevisende ut. Men det er stor grunn til å være skeptisk til nettsiden som poppet opp når jeg prøvde å besøke Gmail.com. Slike nettsider ser ut som de kan komme fra kjente bedrifter, men de er aldri fra seriøse konkurranser.

Hvordan blir man svindlet?

Internettsvindler har ett mål, å tjene penger. I det aktuelle eksempelet gjøres dette ved å lure offeret til å inngå et dyrt abonnement. Først blir man lurt til å tro at man har vunnet en dyr mobiltelefon, så blir man bedt om å betale frakt for å motta premien, og må derfor legge inn betalingsinformasjon. Men med liten skrift står det at man egentlig inngår et abonnement på en nettsidebygger til 599 kr i måneden, og at man ikke får noe telefon, men i stedet blir med i en loddtrekning for å vinne en.

Nettsiden har flere steder informasjon om hva man betaler for, både nederst på siden og under lenken Vilkår i feltet hvor man fyller inn personopplysninger, til tross for det er det mange som går i fella rett og slett fordi de ikke leser det som står på siden. Men det er viktig å merke seg at mange svindelsider ikke har noe informasjon om hva man betaler for, i mange tilfeller kan det også hende at informasjonen som oppgis ikke stemmer.

Hvordan blir man utvalgt?

Hvem som får tilbud om å bli med i de falske spørreundersøkelsene er helt tilfeldig, som regel kommer man inn på siden ved at man skriver inn feil nettadresse. Undersøkelsen som er referert til ovenfor kom opp ved å skrive gmai.com i stedet for gmail.com. En annen vanlig vei er gjennom poster i sosiale medier, for eksempel innlegg som deles på Facebook. Det hender også man får de opp som pop-up-annonser, det vil si annonser som åpner seg i et nytt vindu når man besøker en nettside. Det er ikke lenger vanlig at seriøse nettsteder bruker pop-up-annonser, men det brukes fortsatt av mer useriøse aktører.

Hvordan avsløre en falsk spørreundersøkelse?

Svindlere har blitt gode på å kopiere nettsider fra seriøse bedrifter, men det finnes som regel mange hint om at det er en falsk nettside.

  • Kvalitet: svindelsider er sjelden av god kvalitet. Det er mange nok som går i fella uten å se noe nøye på nettsiden, så svindlerne trenger ikke å bruke tid på å lage en skikkelig side. Se etter lenker som ikke virker, skrivefeil osv.
  • Dårlig språk: falske nettsider er ofte oversatt til norsk med en automatisk oversettingstjeneste. Slike tjenester er langt fra nøyaktige og oversatte tekster kan kjennes igjen blant annet ved at de har grammatikkfeil, merkelig setningsoppbyggning og at de har tilfeldige ord på andre språk.
  • Nettadresser: seriøse bedrifter er opptatt av at nettsidene deres skal ha enkle nettadresser som folk skal huske. Denne nettsiden har nettadressen dg6i4hul05.xfx.cloudfront.net og deretter en uoversiktlig lang rekke av tall og bokstaver. Ingen seriøse bedrifter har en slik nettadresse.
  • Motsigende informasjon: falske nettsider inneholder ofte motsigende informasjon, enten det er konkurransevilkår, kontaktinformasjon eller noe annet.
  • Tidsfrist: et kjennetegn for falske konkurranser er at de understreker at man må være rask, ofte har de nedtelling på hvor mye tid som er igjen.
  • Veldig gode tilbud: hvis det er for godt til å være sant, er det som regel det, spesielt på internett. Med andre ord: hvis du blir tilbudt en mobil som normalt koster 8000 kr, gratis eller til noen få kroner, er det mest sannsynlig ikke et ordentlig tilbud.
  • Dukker opp ut av det blå: spørreundersøkelser, konkurranser og andre tilbud som dukker opp tilfeldig er garantert svindel.
  • Les kjøpsvilkårene før du betaler: Når du blir bedt om å gi fra deg personlig informasjon, spesielt betalingsinformasjon, må du alltid lese kjøpsvilkårene. På mange svindelsider er denne informasjonen godt gjemt eller ikke eksisterende, mens andre sider har veldig tydelig informasjon om hva man egentlig betaler for.
  • Det er for godt til å være sant: det som er for godt til å være sant, er som regel det. Ingen deler ut dyre gaver gratis eller billig.

Eksempel

Her er noen tegn som avslører at den overnevnte spørreundersøkelsen er falsk:

Nettadresse: dg6i4hul05.xfx.cloudfront.net er bare starten på en lang og uoversiktlig nettadresse. Alle seriøse firmaer bruker sitt eget firmanavn i sin nettadresse, en ekte nettside fra Microsoft (selskapet bak Windows) burde derfor inneholde www.microsoft.com, som er deres offisielle nettside.

Språk: både spørreundersøkelsen og premiesiden er hovedsakelig på norsk, og det er ikke mange store skrivefeil å finne. Men på premiesiden, i teksten nederst på siden, bytter språket plutselig fra norsk til svensk. I tillegg er vilkårene skrevet på engelsk. Dette er et klart tegn på at noe ikke stemmer.

 

Veldig godt tilbud: å vinne en dyr mobiltelefon uten videre, faller inn under kategorien veldig godt tilbud. Det er viktig å huske at ingen deler ut noe gratis uten videre.

Kjøpsvilkårene: når man kommer til siden hvor man skal skrive inn adresseinformasjon står det direkte at man ikke har vunnet noen telefon og at man inngår et abonnement på noe helt annet. Om varselklokkene ikke allerede ringer, bør de begynne å ringe nå.

 

Footer