Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Instagram

Instagram, litt avansert om bilderedigering

For å få på plass det grunnleggende på Instagram, så bør du lese Ukens App: instagram først og så gå gjennom Ukens app: Instagram – slik får du bedre bilder Når du har lest og gjerne forsøkt deg litt frem med det som står i de to første artiklene så kan du starte her. Vi skal begynne med å utforske flere muligheter til å redigere bildene.

Filtrer

Se på de forskjellige filtrene, trykk en gang til på filter og juster styrke, eller sett på ramme. Her må du prøve deg litt frem og se hvordan du vil at bildet ditt skal se ut. Ikke alle filtre er like godt egnet. Det blir litt prøve og feile.

Velg eller administrer filtre

Velg eller administrer filtre

Noe du kanskje ikke vet er at det finnes en mulighet til å ta bort de filtrene du ikke bruker og legge til andre filtre som du kanskje vil teste. Da må du dra rekken med filtre mot venstre og tilslutt kommer du til en knapp “Administrer”, der kan du trykke og da kan du slå av og på filtre, og også endre rekkefølgen, slik at de filtrene du bruker mest, dukker opp først på din liste. Da må du peke på de tre streken ved siden av filteret og dra filteret opp eller ned på listen.

Bildebehandling

Kanskje en liten redigering er alt som skal til for å heve kvaliteten på ditt bilde. Her følger en gjennomgang av alle redigeringsmulighetene i Instagram. Behersker du dette så er du helproff Instagrammer!

Juster, Perspektiv (vannrett), rutenett, zoom inn, snurr bilde
Endre perspektiv og zoome inn

Endre perspektiv og zoome inn

I bildet over kan du se hvordan man endrer perspektiv og zoomer inn. Bildet til venstre er slik det var originalt. I det neste bildet så er bildet justert slik at bygningen bak har blitt vannrett. Først trykker du på knappen øverst til venstre og får passende antall rutenett i bildet. Dette brukes for å kunne stille inn riktig perspektiv, eller som her får det rett. Justeringen skjer ved at du skyver raden med streker i bunnen, frem og tilbake, til du finner riktig perspektiv. I dette bildet var det litt mye steinheller i forgrunnen, så da kan du bruke to fingre og “skyve” de fra hverandre, da zoomes bildet inn og du får motivet, korpset mye nærmere. I det siste bildet, så ble perspektivet justert igjen og tilpasset omtrentlig til linjene i steinhellene, nå du er fornøyd så trykker du “Ferdig”. Med denne kontrollen er det også mulig å velge vannrett, hvis det ikke stemmer og kontrollen til venstre kan justere vertikalt perspektiv. Knappen øverst til høyre lar deg snurre bilde 90 grader, hvis det har blitt feil retning på bildet. Når du er ferdig med et filter så trykker du “Ferdig” for å gå videre.

Lysstyrke

Velger du lysstyrke så kan du justere hele bildet enten lysere eller mørkere. Her må man være litt forsiktig, bildet kan bli for lyst i de lyseste delene, eller for mørkt i de mørkeste delene. Legg også merke til i bildet til venstre under, så er det en liten prikk under “Juster”, det betyr at den er benyttet til redigering.

Juster Lysstyrke og kontrast

Juster Lysstyrke og kontrast

Kontrast

Du velger kontrast hvis du vil går det mørkeste mørkere og det lyseste lysere. Du kan også gjøre bildet blassere, ved å minske kontrasten, da blir det mørke lysere og det lyse mørkere.

Nå regner jeg med at du begynner å få tak på dette, så det følger nå en forklaring til hva de forskjellige kontrollene tilfører bildet.

Struktur

Trykk på struktur for å få frem detaljene og teksturen i bildet. Denne kontrollen må brukes med forsiktighet på bilder av mennesker, men kan bli veldig fin på nærbilder av blomster.

Instagram rediger struktur

Instagram rediger struktur

Varme

Du velger “Varme” for å bevege fargene i bildet mot varmere oransjetoner eller kaldere blåtoner.

Metning

Du velger “Metning” for å øke eller redusere fargeintensiteten til bildet (juster f.eks. opp for å gjøre rødfargen rødere). Her er det veldig fort å tilføre bildene for mye farge, men samtidig så vil bilder som har litt ekstra metning ofte gi mer respons fra de som ser på bildet ditt.

Farge, Skygger Høylys

Velg “Farge” for å legge til en farge (gul, oransje, rød, rosa, lilla, blå, cyan eller grønn) på områdene med skygge eller lys i bildet. Trykk to ganger på fargen du vil bruke, for å endre styrken på fargen. Denne kontrollen kan være litt vanskelig å bruke, men den er veldig fin hvis du skal tone enten det lys eller det mørke området i bildet ditt mot en bestemt farge. Her kan det også fort skje at man roter seg så bort i fargelegging at bildet blir rart.

Falming

Trykk på “Falming” for å få bildet til å se gammelt ut. Dette kan lage artige effekter på bilder av gamle bygninger, biler eller andre ting.

Høylys

Velg “Høylys” for å justere fokuset på de lyse områdene i bildet. Det er stort sett de lyseste områdene i bildet du her kan gjøre enten lysere eller mørkere.

Skygger

Trykk på “Skygger” for å justere fokuset på de mørke områdene i bildet. Denne er fin å bruke hvis du har et bilde med sol og skygge og du gjerne bare ønsker å lysne skyggepartiene i bildet.

Vignett

Velg “Vignett” for å gjøre kantene av bildet mørkere. Ved å legge til en vignett kan du trekke fokuset bort fra kantene og mot midten av bildet. På lyse bilder kan det fort bli litt rart, så bruk denne også litt forsiktig.

Endre helling, radiell, Lineær

Velg “Endre helling” og Trykk på  Radiell eller Lineær for å gi inntrykk av liten dybdeskarphet, eller plasser fokus på et motiv i bakgrunnen mens du gjør forgrunnen uskarp, og omvendt. Dette kalles også miniatyr effekt på noen fotografiapparater. I bildet under ser du hvordan du kan legge fokus i midten på radiell og på forgrunn og bakgrunn med lineær. Denne effekten er ekstra morsom å bruke på bygninger hvis man tar bilde av de fra en høyde, men markblomster fungerer det også. Du peker i bildet for å flytte fokusområdet dit du ønsker å ha det i bildet. Standard havner det i midten, som viset på bildet under.

Instagram endre helling radiell lineær

Instagram endre helling radiell lineær

Skarphet

Trykk på  “Skarphet” for å legge til en skarphet i bildet og få det til å fremstå som klarere. denne effekten er lur å bruke på de fleste bilder. De vil da fremstå mye klarere enn hvis man ikke bruker denne effekten, men også her er det fort å overdrive, så prøv deg fram.

Nå mangler bare direktemeldinger og Instagrams din historie for å gjøre deg fullt utlært i alle hemmelighetene i Instagram. Hvis det er fint vær ute, så er det bare å ta seg en tur ut og fotografere. Husk, all slags vær er fint fotovær, det er motivet som er viktigst. Ta mange bilder og så kan du ta redigeringen i fred og ro hjemme etterpå.

 

Footer