Kragerø- et aldersvennlig samfunn?
Dag Westhrin
Eldrerådet i Kragerø var på kurs torsdag 7. mars på Comfort Hotell Porsgrunn, i regi av Senter for et aldersvennlig samfunn.Fra Kragerø deltok Iver Juell, leder i eldrerådet, Sissil B. Amundsen, Ragne Eikeland Jensen, Arne Kristiansen og Dag Westhrin. Fra administrasjonen i Kragerø deltok Wenke Wigemyr.
Tema for dagen var hva som er eldrerådenes oppgaver, hva kan eldrerådene bidra med for å forme Kragerø som et aldersvennlig samfunn.
Vi fikk mange gode ideer til hvordan vi kan være med på å skape et aldersvennlig samfunn, et samfunn som tar hensyn til og har plass til alle. Men for at vi skal kunne leve i et aldersvennlig samfunn, er vi avhengig av universell utforming, lokal kunnskap og medvirkning.
For eldrerådet i Kragerø er det viktig at alle som kan, vil bidra i dette arbeidet. Regjeringen har satt i gang en reform som kalles Bo trygt hjemme. Skal vi få til det er kommunen og eldrerådet avhengig av et godt samarbeid med frivillige organisasjoner.
Vi vil gjerne være med å skape levende lokalsamfunn, med god tilpasning av boliger og god boligplanlegging.
Eldrerådenes rolle i dette arbeidet er å skaffe seg oversikt over behovene og ønskene til eldre, og skaffe oss oversikt over hva eldre, og de som nærmer seg, ser på som en ønskverdig framtid.
Kragerø kommune er en mangfoldig kommune med et bysentrum, men også med mange mindre sentre spredt rundt i kommunen. Derfor trenger vi forslag til hvordan vi kan skape aldersvennlige nærmiljøer hvor det er plass til både uteaktiviteter, og møteplasser. Hvordan kan vi skape gode nærmiljøturveier og trafikksikre veier?
I løpet av våren vil kommunestyret behandle en melding om status for folkehelsa i Kragerø. Etter hvert kommer også en demensplan for Kragerø kommune. Kragerø står overfor store utfordringer på grunn av en vanskelig økonomi, derfor trenger forslag fra godt voksne innbyggere, slik at dere kan si fra hva rådet må prioritere framover.
Kan kommunen, boligbyggelag, næringsliv og frivillige organisasjoner sammen være med å skape gode bomiljøer og nye boformer. På konferansen fikk vi presentert Drangedal kommunes utviklingsprosjekt, hvordan skape levende og aldersvennlige lokalsamfunn. Nær sentrum i Drangedal er det i ferd med å bli realisert et slikt spennende prosjekt på “doktormyra”. I Drangedal kommune har kommunestyret vedtatt at all kommunal planlegging skal være i tråd med “Håndbok for aldersvennlige samfunn”. Eldrerådet i Kragerø vil ta initiativ til at vi gjør et likelydende vedtak i Kragerø.
Hvordan finner jeg fram til eldrerådet i Kragerø? Søk på Kragerø kommunes nettsider, under Lokaldemokrati – Møteplan og saksdokumenter. Dessverre er “stien” på nett kronglete, så dette må det gjøres noe med, slik at å kontakte Eldrerådet og deres medlemmer blir lettere.