Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Larvik

Seniornett Larvik
v/Lars Petter Midtvik
Skrenten 19 B
3258 Larvik
Besøksadresse:
Gloppesenteret
Iver Hesselbergs vei 2
3260 Larvik
E-post:
Tlf.: 90966551
Kontaktperson:
Lars Petter Midtvik

Diverse artikler

TV Vestfold på besøk hos Seniornett Larvik

Se reportasjen her (og les Stein Kristiansens presentasjon om “Hvordan gjøre TV-en smart” i artikkelen nedenfor):
http://www.tvvestfold.no/gjor-din-gamle-tv-digital


Tidsmaskinen.no er en reise i historie, tid og bilder

Tidsmaskinen.no skapte stor interesse da programmet ble presentert på Larvik bibliotek SeniorSurfdagen den 17. september.
TIDSMASKINEN_guide
Har du gamle bilder eller bilder av steder før og nå, kan du ha en hyggelig hobby ved å legge inn bilder fra ditt lokale miljø og skrive en historie til bildet. Les vedlagte guide og klikk deg inn på linkene nedenfor. Gi oss gjerne tilbakemelding om hva du syns om programmet.
http://tidsmaskinen.no

Opplæringsvideoer:
http://info.tidsmaskinen.no/kategori/hvordan-bruke-tidsmaskinen/

For de som er på Facebook, henviser vi til Seniornett Larviks Facebook-side.


Dette vet Google om deg

Dette vet Google om deg – Teknisk Ukeblad 8-2015

Fra Viggo Johansen, nestleder og veileder ved Seniornett Larvik er vi i dag blitt gjort oppmerksom på artikkelen “Dette vet Google om deg” som står i Teknisk Ukeblad nr. 8-2015. Artikkelen er ikke tilgjengelig på nettet, men Seniornett har fått tillatelse til å legge den ut på hjemmesiden i pdf-format. Artikkelen er en oppfølging av “Google vet alt om deg” som Teknisk Ukeblad la ut på nettet tidligere i mai.
Google Now ble lansert for tre år siden og er tett integrert med Googles øvrige tjenester. Det kan oppfatter ubehagelig når Google vet hvor vi er, når vi reiser hvor, hvem vi reiser sammen med, osv. Teknisk Ukeblad sier at vi i grunnen har to valg: Vi kan gå inn for å redusere informasjonen Google lagrer om oss, eller vi kan få denne informasjonsinnsamlingen til å jobbe for oss. I så fall må vi ta i bruk Google Now. Det fungerer både på Android og iOS smarttelefon og nettbrett.

Les også artikkelen “Google vet alt om deg” (Teknisk Ukeblad, mai 2015): https://tustudio.tu.no/t2/mobil/2015/05/09/google-vet-alt-om-deg-slik-kan-du-bruke-det-til-noe-fornuftig


Går vår generasjon klar av Digital Demens?

Digital demens_ved Åge Foldvik

Åge Foldvik holdt et interessant foredrag om “digital demens” på Gloppesenteret 27. april. Les vedlagte PowerPoint-presentasjon.

”Alle” som er født på 1990-tallet og senere er vokst opp med digitale medier som spillmaskiner, PCer, internett, mobiltelefoner og nettbrett. Men dessverre fører de til mer overfladisk tenkning, de er distraherende og fører til forstyrrelser og avsporing. Det finnes ingen grunn til å hevde at moderne informasjonsteknologi vil forbedre læringen på skolen, hevder Manfred Spitzer.

Bare muskler som trener, vokser. Likedan forholder det seg med hjernen. Når den ikke blir brukt, skrumper den inn. (Hos en kvinne som hadde ligget hjernedød i 15 år, krympet hjernen til halvparten av sin opprinnelige størrelse.) Jo dypere man arbeider med stoffet, desto bedre blir det lagret i minnet. Jo mer overfladisk man behandler et saksforhold, desto færre synapser aktiverer man i hjernen, og mindre lærer man.

Jo mer utviklet hjernen er før den blir angrepet av demens, dess lengre tid tar det før skadene melder seg for alvor. Fordi mange timers daglig bruk av digitale medier i barne- og ungdomsårene innebærer lite aktiv bruk av hjernen, kan det på sikt føre til langt flere demenssyke og innskrenke livskvaliteten.

Og hva skjer med neste generasjon, som da har opplevd at foreldrene var mer opptatt av å sitte ”å trykke” enn å prate med dem når de var små?

Manfred Spitzer (født 1958 – tysk professor, hjerneforsker og psykiater) skrev boka ”digital demens” (2014) på en laptop og bruker datamaskinen og smarttelefonen daglig. Men han behandler også pasienter som er avhengige av internett og ser barn og unge som ikke har det bra, bla. menn i 20-årene som er hektet på dataspill. Kritikerne synes i liten grad å ha lest boka. Til slutt i boka kommer Spitzer med mange praktiske tips for et bedre liv.


Samarbeidet med Sandefjord vgs om datacafeene er en suksess

Mellom 40-50 personer har møtt til alle datacafeene. Det startet med fire datacafeer på Sliperiet før vi flyttet over til Gloppesenteret, som ligger litt utenfor sentrum. Men elevene fulgte med! Alle er enige om at dette er noe av det nyttigste vi har gjort. Så vi håper virkelig at elevene kommer tilbake når vi starter opp igjen til høsten.

Noen har benyttet anledningen til å oppdatere sine programmer, noen har lært å bruke Facebook, noen har kommet med flunkende nye nettbrett, og noen har kommet med en lang liste spørsmål de ville ha svar på. Mange har etter hver kommet med smarttelefoner de trenger hjelp til å lære å bruke. Alle skryter av elevene og er imponert over hvor flinke de er.


120 seniorer hørte kommunens foredrag på Sliperiet SeniorSurfdagen 11. september

Svært mange av de besøkende benyttet anledningen til å besøke temabordene på datacafeen etter foredraget.

Ordfører Rune Høiseth åpnet arrangementet med bl.a. følgende ord: “Jeg fikk en forsiktig forespørsel på mail om jeg hadde tid og kunne tenke meg å åpne SeniorSurfdagen i år igjen og noterte straks i avtaleboken. Og hadde jeg hatt en avtale den dagen, hadde jeg ryddet plass!” Applaus!

IT-sjef Sigurd Strand fra Larvik kommune informerte om hvilke tjenester kommunen har digitalisert og hvordan vi registrerer oss, eventuelt reserverer oss, på “Digipost”. Han nevnte også noen av de digitale velferdstjenester kommunen har eller er i ferd med å prøve ut.

Deretter kunne folk ta en tur rundt i lokalet, der det var satt opp 10 temabord. Noen benyttet anledningen og fikk DNBs representant til å legge inn nettbank for seg. Andre ba representantene fra biblioteket om å legge inn eBokBib så de kan låne bøker hjemmefra. Temabordet for iPad var spesielt populært. Likeså var det hjelp å få for brukere av Samsung mobiltelefoner. Digitalisering av lysbilder ved hjelp av en enkel, billig “dings” fra Clas Ohlson ble demonstrert til stor begeistring for interesserte. En samtale med en 92 år gammel iPad-bruker i Hedemark over Skype fanget også interesserte.

Folk så ut til å kose seg under arrangementet, og mange bestemte seg for at dette vil de være med på framover!

Footer