14.03.2011 Om sikkerhetskopiering (Tomas Munkvold)
11.04.2011 Hvordan komme i gang med slektsforskning (Tobias Hustoft)
02.05.2011 Kjøp over internett (Toma Munkvold)
09.05.2011 Om viruskontroll (Tomas Munkvold)
24.10.2011 Hvordan opprette nettbankkonto (Toma Munkvold)
07.11.2011 Hvordan få orden på dine digitale bilder (Roger Midtstraum)
14.11.2011 Om e-bøker (Mildrid Liasjø?)
Mandag 14. mars”Om sikkerhetskopiering”
Presentert av Tomas Munkvold, IQLTech
Etter hvert som din datamaskin brukes, lagres det gjerne store mengder brev, mailer, bilder etc. Disse vil nesten alltid være av stor verdi for den enkelte. Skulle datamaskinen “kræsje” slik at alle lagrede data går tapt – da kan det oppleves som en katastrofe. Det kan derfor ikke understrekes nok: kopier alle verdifulle data ofte, gjerne ukentlig!
Tomas vil komme inn på de muligheter som finnes når det gjelder sikkerhetskopiering, hva som finnes på markedet og hva de ulike lagringsmediene koster.
Mandag 11. april “Hvordan komme i gang med slektsforskning”
Presentert av Tobias Hustoft, Seniornett Trondheim
Mange pensjonister føler at man endelig har fått tid til å finne ut mer om slekta si. Tobias vil informere om hvordan man kan komme i gang med denne interessante hobbyen. Han vil fortelle om hvilke kilder som er tilgengelige og hvordan man finner frem i disse. Han vil også informere om dataprogammer på området, hva de forskjellige koster og hvilke som er gratis.
Mandag 9. mai “Om viruskontroll – altså på din datamaskin”
Presentert av Tomas Munkvold, IQLTech
Mange har opplevet at datamaskinen begynner å gå langsomt eller foretar seg de underligste ting på egen hånd. I verste fall kan den slutte å fungere. Da kan det hende at den er blitt infisert av det datafolket kaller “virus” (som altså ikke har noe å gjøre med slike som gir oss mennesker sykdommer). Tomas vil gi oss gode råd om hvordan vi best kan beskytte oss mot virusangrep på datamaskinen.
Mandag 24. oktober “Hvordan man oppretter og bruker nettbank”
Presentert av Tomas Munkvold, IQLTech
Mange eldre har ennå ikke skaffet seg nettbank. De betaler fremdeles sine regninger pr brevgiro eller ved møte opp i banken eller på postkontoret. Dette er tungvint og kostbart. Har du nettbank, går det raskt og enkelt og neste helt gratis å få gjort det samme. Så snart du mottar fakturaen, kan du før den opp til betaling på forfallsdatoen og så glemme den! I tillegg får du en god oversikt over dine tidligere innbetalinger, saldo på kontoen, mv. Tomas vil ikke snakke på vegne av én bank, men snakker rent generelt om temaet.
Mandag 7. november “Hvordan vi kan få orden på våre digitale bilder”
Presentert av Roger Midtstraum, IDI, NTNU
Før i tiden fotograferte man med film i kameraet. Bildene ble kanskje satt sirlig inn i albumer. Men ofte havnet de i full uorden i en skuff eller skoeske. I dag har de fleste skaffet seg digitalt kamera. Og gjett om det tas bilder! Etter noen år har man kanskje tatt mange tusen bilder. Fotografering er jo blitt så billig. Men på datamaskinen vokser hopen av bilder. Hvordan kan man organisere dem slik at man beholder oversikten? Hva finnes av systemer som kan brukes? Eller skal man like godt lage sitt eget? Dette vil Midtstraum ta for seg i foredraget.
Mandag 14. november “E-bøker, kjøpe og lese bøker på skjerm”
Presentert av Mildrid Liasjø , Trondheim Folkebibliotek
Vi som ennå ikke har holdt en e-bok i hånden, spør oss:
Er papirboken på vei ut? Vil dens plass etter hvert overtas av e-boken?
I så fall – hva da med bibliotekene og bokhyllene våre?
Hvilke fordeler og ulemper har det å lese bøker på en dataskjerm?
Er e-boken billigere en papirboken?
Kan den leies via internett eller biblioteket?
Hvordan er tilbudet av e-bøker i dag?