Mandag 13.feb. “Hvordan lage flotte fotobøker”
Presentert av Gunnar Svean, Japan Foto
Mange av oss eldre har skaffet oss et digitalt kamera. Og nå sitter vi med en mengde bilder av barn og barnebarn, av slektninger og venner, og av vakker natur eller vakre steder. De gjør lite av seg på datamaskinen. Jeg er sikker på at de fleste har lyst til å komponere album fra en ferietur eller av barnebarn som skal konfirmeres eller gifte seg. Slike fotobøker er ganske enkle å lage og koster ikke all verden. Gjett om de vekker glede hos mottakeren! Gunnar Svean vil gi en innføring hvordan man går frem på datamaskinen når man komponerer en fotobok. Han vil også gi noen råd når det gjelder bildeutvalg og sidedesign. Og han vil vise en rekke eksempler på slike bøker. Du vil bli imponert av de muligheter som foreligger! Møtet foregår i kafeen, hvor du kan nyte en kopp kaffe, kanskje også en vaffel! Velkommen til et interessant og lærerikt møte sammen med likesinnede!
Mandag 12.mars ” På tide med sin egen helsejournal?”
Presentert av førsteamanuensis Øystein Nytrø, IDI, NTNU
Vi eldre oppsøker oftere vår fastlege og får oftere behandling på helseinstitusjoner.
Da blir vi som regel bedt om å gi opplysninger om vår helse, om operasjoner og behandlinger vi har vært gjennom, hvilke medisiner vi regelmessig tar, mv. Hvorfor er ikke denne informasjonen lettere tilgjengelig for både pasienter og helsearbeidere? For å få kontinuitet i behandling og helsetjenester trenger vi å lagre denne informasjonen, og kunne gi andre tilgang til den. Myndighetene (og EU) er i ferd med å innføre et system som kanskje kan avhjelpe dette. I Norge betegnes dette som kjernejournal. Øystein Nytrø vil fortelle oss om hvor langt arbeidet er kommet, og om hvordan dette kan være nyttig.
Kom og bli oppdatert på en utvikling som er viktig – ikke minst for oss eldre!
Mandag 19. mars ” Kjøp av billetter på tog, fly, teater, kino og konserter over internett”
Presentert av Fredrik Hugås, IQLTech
Mulighetene for kjøp av billetter på “vanlig” måte ser ut å svinne hen etter hvert. Riktignok har vi fremdeles jernbanestasjonen, reisebyråer, etc som kan nås pr telefon eller til fots, men dette ser ut å bli mer og mer uvanlig og ikke minst tungvint. Da er det like godt å lære seg å kjøpe billetter over internett. Det er slett ikke vanskelig. Ta med notatblokka og gjøre dine notater!
Mandag 30. april ”Om regneark (Excel) og den nytte vi kan ha av dette i dagliglivet”
Presentert av Tomas Munkvold, IQLTech
Mange vil kanskje rykke tilbake ved ordet “regneark”. Men frykt ikke! Selv har jeg hatt god nytte av dette programmet da jeg i sin tid fikk orden på min musikksamling. Mine musikkstykker ble lagt inn i regnearket nokså hulter til bulter, men med nødvendige opplysninger om komponist, musikkstykkets betegnelse, orkester, dirigent, solister, osv. Ved et trykk på sorteringsknappen fikk jeg f.eks. en liste som ordnet samlingen alfabetisk rubrisert etter komponistene. Da oppdaget jeg f.eks. at jeg hadde fem innspillinger av Beethovens 9. symfoni! Tilsvarende kan man ordne andre typer av samlinger eller lister, f.eks en telefonliste. Tomas vil vise oss hvor enkelt arbeidet med regneark kan være. (Jeg antar de fleste har Excel på sin datamaskin.)
Mandag 17.sept. ”Vil nettbrettet snart fortrenge PC’en?”
Presentert av professor Arne Sølvberg, IDI, NTNU
I løpet av de siste to årene har en rekke smart-telefoner og nettbrett/lesebrett kommet på markedet. Mange av oss eldre er godt innsatt i PC’ens mysterier, men føler oss usikre i forhold til disse nye “duppedittene”. Kanskje spesielt fordi ungdommen ser på det nye som det naturlige og PC’e som noe fra en fjern oldtid. Men er forskjellene egentlig så store? Eller er det “gammel vin på nye flasker”? De som følger utviklingen nøye, er iallfall ganske sikre på at nettbrettene (kanskje også smarttelefonene) etter hvert vil overta som den personlige datamaskinen.
Mandag 15.okt. “Vedlikehold av PC, hva er viktig å få med?”
Presentert av Tomas Munkvold, IQLTech
Mange av oss har hatt PC i noen år og oppdaget at maskinen går mye tregere enn da den var ny. Tomas hevder at også PC’er trenger vedlikehold! Det er det mange som ikke visste. Vel forstår vi at viruskontrollen må holdes oppdatert – ellers virker den ikke. Andre oppdateringer får vi også stadig oppfordinger til å utføre på maskinen. Hva skjuler seg for eksempel bak begreper som “Java” og “Adobe Reader”? Tomas vil fortelle oss om dette, og hva som er viktigst å holde orden på.
Mandag 29.oktober “Hvordan lage flotte fotobøker”
Presentert av Gunnar Svean, Japan Foto
Mange av oss eldre har skaffet oss et digitalt kamera. Og nå sitter vi med en mengde bilder av barn og barnebarn, av slektninger og venner, og av vakker natur eller vakre steder. De gjør lite av seg på datamaskinen. Jeg er sikker på at de fleste har lyst til å komponere album fra en ferietur eller av barnebarn som skal konfirmeres eller gifte seg. Slike fotobøker er ganske enkle å lage og koster ikke all verden. Gjett om de vekker glede hos mottakeren! Gunnar Svean vil gi en innføring hvordan man går frem på datamaskinen når man komponerer en fotobok. Han vil også gi noen råd når det gjelder bildeutvalg og sidedesign. Og han vil vise en rekke eksempler på slike bøker. Du vil bli imponert av de muligheter som foreligger