Temamøte 31. mars: «Spill med barnebarna»
Presentert av Elin Skrede og Martin Lingås fra kulturenheten i Trondheim kommune.
Vi inviterer medlemmene i Seniornett Trondheim til et temamøte om elektroniske spill der man med sine egne kroppsbevegelser styrer en figur på skjermen som i spillet er «deg». I tennis-spillet, for eksempel, styrer du figurens bruk av racketen når du ser ballen komme mot deg og med riktig fekting av armen din returnere din figur ballen til motstanderen på den andre siden av nettet. Og spillet går frem og tilbake inntil du eller motspilleren mister den på bakken.
Det finnes en rekke ulike spill, bl.a. golf, tennis, boksing som i bruk gir deg gleden av å trene både kropp og hjerne. Du kan spille for deg selv eller ha fornøyelsen av å leke med barnebarna – de liker jo å konkurrere med bestefar og bestemor.
Elin Skrede og Martin Lingås vil demonstrere utstyret og ulike spill som finnes i markedet og også gi tilskuerne anledning til å prøve seg.
Temamøte 28.april: «Datamaskin: Hva har jeg å velge i? Hva vil jeg være best tjent med?»
Presentert av Anton Trætteberg, Seniornett Trondheim.
Står du i ferd med å anskaffe datautstyr? Du kan være nybegynner eller bruker som trenger å skifte ut foreldet utstyr.
Nøkkelspørsmålet er: Hva kan moderne datamaskiner brukes til, og hva vil passe for meg? Hva er det jeg bare må ha, og hva vil det være fint å ha?
I presentasjonen vil vi gjennomgå mulighetene og gi eksempler på ulike anvendelser og munne ut i vår tro på hva ulike brukere antakelig vil ha størst glede av.
Temamøte mandag 12. mai: «Livet på nettet er farlig!»
Presentert av overingeniør Alf Høyseth, IDI, NTNU
Manuskript SikkerhetAlfHoiseth140513
Jevnlig får vi meldinger i media om akutte katastrofer som kan vederfares oss på nettet, skapt av alskens hackere som vil invadere våre private liv og vil tømme bankkontiene våre. Så derfor: “Slett dine gamle passord og lag nye. Unngå navn på barnebarna. De skal være vanskelige: fdkals378Adxyz!”
Men så kommer det gjerne også noen trøstens ord fra datatilsyn og andre organer: “Det er ikke så aldeles farlig”, men fremdeles med velmente formaninger om å være omhyggelig påpasselig.
Så, hva gjør jeg? Hva trenger jeg av programmer og påpasselighet for at det skal bli bra nok?
Overingeniør Alf Høyseth på Institutt for informasjonsvitenskap og datateknikk, NTNU, vil gi oss et balansert bilde av hva som foregår og hvordan vi kan tenke og handle for å være rimelig godt beskyttet mot farer som vitterlig er der.
Temamøte 26. mai: «Våre sider»
Presentert av professor Kjell Bratsbergengen, IDI, NTNU
Manuskript VelfTeknKjB140526
Mer og mer baserer både offentlige myndigheter og private selskaper og organisasjoner seg på at deres kommunikasjon med oss brukere skal skje på netter gjennom ulike versjoner av «Min side» eller hva nå man kaller det.
For eksempel skal regjeringen i de neste 3-4 årene gjennomføre et stort digitaliseringsprosjekt som har som mål at all kommunikasjon mellom det offentlige og oss innbyggerne som hovedregel skal skje elektronisk. For å få f. eks. selvangivelsen på papir må vi spesielt be om det.
Vi må leve nye prosedyrer og sikkerhetsrutiner på nettet i en verden hvor også teknologien og redskapene stadig endrer seg. Her blir det mye å lære.
På temamøtet vil professor Kjell Bratsbergsengen, Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap, NTNU gi en orientering om utviklingen og hvordan systemene vil være bygget opp: passord, tallkoder Java, etc. slik at man kan føle seg noenlunde trygg når man beveger seg i skogen av de ulike oppleggene.
22.september Facebook, Twitter og blogg
Presentert av Professor Dag Svanæs, IDI, NTNU
Vi inviterer medlemmene i Seniornett Trondheim til et temamøte som handler om sosiale medier på nettet, med oppmerksomhet først og fremst på Facebook.
Facebook, Twitter, Blogg – navn som svirrer rundt i det unge samfunn og som går inn under fellesbetegnelsen «sosiale medier». Barnebarna formaner om at dette må du som besteforeldre bare være med på. Mange barnebarn har hjulpet oss med å legge oss inn, og man kikker på stedet, men vi erfarer at mange seniorer er usikre på hvordan man selv kan være aktiv. Hvordan får jeg venner, hvem er alle de som inviterer til vennskap, hvordan lager jeg egne innlegg?
Professor Dag Svanæs, Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap, NTNU vil fortelle oss om praktiske forhold omkring aktiv bruk av sosiale medier og vise eksempler på hvordan man gjør det – legger inn kommentarer og meningsytringer, egne innlegg, og hvordan man oppfører seg.
Med dette ønsker vi å gi deltakerne konkrete bilder av mediet slik at man kan sette i gang med å prøve seg frem på egen hånd, og gjennom egne erfaringer fritt kan fortelle løst og fast om sitt daglige liv til barnebarn, barn og venner på nettbaserte sosiale medier.
Onsdag 19. november kl 12-15 Informasjonsmøte om sikker digital e-post
Foredragsholdere: Sarah Jane Hails, Mona Hovland Jakobsen, Paal Skjellum, alle fra Direktoratet for Forvaltning og IKT (Difi).
Regjeringen har innført bestemmelser om at kommunikasjon mellom offentlige instanser og innbyggerne skal foregå digitalt,
og i den forbindelse inviterer Pensjonistenes Fellesorganisasjon i samarbeid med Seniornett Trondheim innbyggerne i Trondheim til informasjonsmøte om innføringen av Sikker Digital Post.
Her vil representanter fra Direktoratet for forvaltning og IKT, Postkasseleverandørene og Seniornett informere om løsningene som er planlagt for innføringen av Sikker Digital Post i Trondheim, og hva dette vil bety for seniorbefolkningen.
Følgende blir gjennomgått:
- om digital postkasse, lovverket og forvaltningens oppgaver
- hvordan man kan ta i bruk Digital Postkasse, Digipost sin postkassetjeneste
- hvordan man kan opprette en e-Boks bruker, hvilke funksjoner som ligger i tjenesten og hvilke fordeler e-Boks tjenesten for oss som brukere.