Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Ukens app

Nordlys-varsel i Yr-appen

Yr-appen får stadig flere finesser, som for eksempel nettkamera, UV-varsel, måling av luftforurensing og tidevann. Vi har tidligere skrevet om badetemperatur. Den artikkelen, med lenke til den første artikkelen om Yr, finner du her.

 

Fotografi av Nordlys

Fotograf: Camilla Dahl

 

Når er det nordlys?

På åpningsbildet i Yr-appen trykker du på “I nærheten” (ringet rundt med rødt).

Åpningsbilde i Yr-appen

 

På det bildet du da får opp, ruller du ned til “Nordlysvarsel”.

 

Skjermbilde av nordlysvarsel i Yr-appen

 

Vi ser at det ikke vil være noe nordlys i Oslo i dag (“Ingen aktivitet”). Hva med i morgen? Vi trykker på “Vis neste 24 timer” (blå skrift på bildet over).

 

Nordlysvarsel for de neste dagene i Oslo

 

Nei, det blir ikke noe nordlys i Oslo de neste dagene heller.

Men i morgen skal vi til Tromsø. Da bruker vi forstørrelsesglasset oppe til høyre og kommer til siden hvor du kan søke etter sted. Vi skriver Tromsø og trykker “søk” på tastaturet. Da kommer det en liste med steder, og vi trykker på “Tromsø”.

 

Nordlysvarsel for Tromsø

Heller ikke her er det varslet noen nordlysaktivitet i dag, men det blir kanskje noe de neste dagene? Legg merke til de små grafene i lysegrønt og blått til høyre for “Ingen aktivitet”. Vi trykker på “Vis neste dager” (blå skrift). Da kommer vi til denne siden:

 

Skjermbilde av nordlys-varsel tre dager framover i Tromsø.

 

Heller ikke her vil det være stor nordlysaktivitet, men det vil være noe. I alle fall mer enn i Oslo. Det ser vi av den lysegrønne og blå grafen over de tre neste dagene. Dessuten angir appen Kp-indeksen. Den ser vi er satt til to, noe som betyr at det vil være nordlys, men ikke veldig kraftig.

Kp-indeksen sier noe om sannsynlighet for at du vil kunne se nordlyset på et bestemt tidspunkt. Den litt tekniske forklaringen er at den angir forventede forstyrrelser i den såkalte horisontale komponenten i jordens magnetfelt med et tall i området null til ni, hvor en er rolig og fem eller mer indikerer en geomagnetisk storm. Enkelt sagt, det høyere tallet er, det større sjanse på er at fenomenet oppstår. Så er det avhengig av været (om det er overskyet eller ikke) om man også kan se nordlyset. I Tromsø ser det greit ut de to første dagene, men dag tre vil skydekket tetne.

Det er for øvrig ikke alltid at nordlyset vil dukke opp når Yr forventer det, og det kan være ofte at lysspillet kommer og går i løpet av perioden det er meldt kraftig nordlys. Nordlysvarselet vil derfor være en god indikasjon på når det kan være lurt å gå ut og titte opp, men ikke nødvendigvis være en garanti for at du vil kunne se nordlyset.

Alternativer til Yr-appen

Det finnes en hel rekke nordlys-apper med forskjellig funksjonalitet og brukervennlighet. Noen finnes bare for Android og andre bare for iOS. Mange apper har en gratisversjon, som betyr at det vil dukke opp noe reklame, samt en kjøpeversjon som er reklamefri.

Tidligere har Seniornett , etter å ha sett på en del apper, anbefalt My Aurora Forecast, som betyr Mitt nordlys-varsel. Den artikkelen kan du lese her.

Hva er egentlig nordlys?

Det vitenskapelige navnet på nordlys er Aurora Borealis. Det skapes av en kollisjon mellom elektrisk ladede partikler  fra solen som kommer inn i jordens atmosfære. Mennesker reiser fra fjernt og nært for å oppleve nordlys-fenomenet, som er sterkere jo i vår nordlige del av Norge. Det er bare en sjelden gang du kan oppleve nordlys hvis du befinner deg i Sør-Norge.

Nordlys vises ikke hver kveld eller natt og forholdene må ligge til rette for å kunne se nordlyset. I årstiden vi er inne nå, er det litt tidlig til å få oppleve nordlys. Men vinteren står for døren, og det er årstiden der du kan se nordlyset oftest.  Og med Yr-appen kan du varsles om når nordlyset vises, og hvor stor sjanse det er for at du kan se det der du befinner deg eller stedet du skal reise til.

Footer