Svindlerne blir stadig smartere. Der vi tidligere kunne avsløre svindel i e-poster eller SMS-er på grunn av dårlig norsk språk, er språket nå ofte helt uten skrivefeil. Det kan vi blant annet «takke» kunstig intelligens for. Også bruk av farger og logoer blir nå gjort så profesjonelt at det nesten er umulig å skille ekte fra falske e-poster.
Men det er noen ting du kan gjøre. Du kan lage deg en regel om aldri å klikke på lenker i e-post eller SMS-er. Skatteetaten sender ikke ut meldinger med lenker. De ber deg istedenfor logge inn på skatteetaten.no eller altinn.no.
Men, for eksempel i dette nyhetsbrevet har vi mange lenker. Hvordan vet du at det er trygt å trykke på lenkene i dette nyhetsbrevet? Det gjør du ved å sjekke avsenderen og adressefeltet. Hvis du trykker på en lenke i nyhetsbrevet så kommer du til en nettside som heter seniornett.no/ukens-app-snarveier-pa-iphone/.
Denne meldingen er ikke fra Skatteetaten. I et eksempel vi har hentet fra Facebook har en mann fått melding fra «Skatteetaten». I lenken står adressen https://skattetatn.com. Her ser vi tydelig at det ikke står skatteetaten.no. Det gjelder å være årvåken, for ofte når vi leser ting fort og litt uoppmerksomt så leser vi begynnelsen på ordet, og «gjetter» oss til resten. Og da kan hjernen fort lese Skatteetaten.
Men skulle uhellet være ute og du klikket på lenken, er det fortsatt ingen skade skjedd. Det er først om du fyller inn informasjon om kontonummer, personnummer og lignende at det at du kan bli svindlet.
Vi vet at i perioden hvor skattemeldingen legges ut, øker svindelforsøkene dramatisk. Vær ekstra oppmerksom i disse dager. Oppgi aldri innloggingsinformasjon til noen, verken på e-post, SMS eller om noen ringer deg fra «politiet» eller «banken».
Skatteetatens tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du blir lurt:
- Se nøye på e-poster og sms-er du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten/SMS-en og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.
- Sammenlign avsenderadressen med tidligere ekte e-poster/SMS-er. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å etterligne logoer, farger og språkføring.
- Vær særlig oppmerksom hvis du i en e-post/SMS blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
- Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk, skriv heller selv inn internettadressen i nettleseren.
- Spesielt på mobil kan det være fristende og klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.
- Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel skatteetaten.no eller ring dit på telefon 800 80 000.