Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Smarttelefon

Powerbank – Nødlader til mobil og nettbrett

Hvis du skal bruke karttjenester som google maps, GPS, se mye på skjermen i dagslys, spille av videoer eller fotografere/filme mye, da kommer du til å bruke mye strøm og batteriet på mobilen din vil raskt tømmes. Det samme skjer hvis du reiser med for eksempel tog på strekninger med dårlig mobildekning. Da vil mobilen hele tiden søke etter mobilsignaler. Denne søkingen er ofte en kilde til at batteriet tømmes raskere enn du er vant til.

Men om du må ta med deg en nødlader på tur, hvilken bør du kjøpe? Hva koster en nødlader og hva betyr de tekniske spesifikasjonene?  Her kommer en liten innføring. Kapasitet er noe du må ta i betraktning. Jo større nødlader, jo høyere kapasitet. Du må finne ut selv hvor stor nødlader du vil ha. De veier fra under 100 gram for de enkleste og rimeligste til nesten 500 gram for de store. En enkel anbefaling er nok å styre unna de aller minste nødladerne, de holder kanskje ikke til å lade en mobil én gang, mens de største kan lade en mobil 100 prosent 7 til 8 ganger eller et nettbrett et par ganger.

nødlader

Nødlader eller powerbank.

Skal du bære nødladeren med deg, så er kanskje en på 10 000 mAh en passende størrelse, den holder til ca. 4 ladinger. Hvis vekten ikke er så viktig så er 20 000 mAh en veldig fornuftig størrelse. Flere butikker har 20 000 mAh-ladere på tilbud til omtrent 500 kroner nå. Du bør også se på utseende på laderen. Hvis du tenker å ha den i en lomme, kan det være greit at alle kanter er avrundet så den ikke gnager hull.

Husk også at nødladere er elektronisk utstyr. Det kan lønne seg å legge noen kroner inn i laderen slik at du slipper uhell. Pris og kvalitet henger sammen. Nødladere er en mye brukt gave fra mange firmaer. Ikke alle disse er av god kvalitet.

En billig nødlader som er i ferd med å kollapse. Den lå i en skuff.

Tekniske uttrykk

Hva betyr de tekniske dataene på en powerbank? Over skrev vi om nødladere på 10 eller 20 000 mAh. mAh, milli ampere timer, er kapasiteten på nødladeren, den kan også måles i Wh, watt-timer.

10 000 mAh rekker til å lade en smarttelefon fra tom til full, omtrent 4-5 ganger og 20 000 mAh holder til 8-9 ganger. Riktignok så kan oppgitt kapasitet være en god del høyere enn den faktiske.

Wh er regnet ut fra antall mAh i forhold til spenningen, flyselskapene bruker den betegnelsen, så begge deler er gjerne trykt på nødladeren.

Når du skal ut å reise med fly, så er det viktig å være klar over at de har satt en grense for hvor store nødladerne du kan ta med deg. 100Wh er grensen flyselskapene har satt, og du må ha nødladeren i håndbagasjen. 100 Wh er det samme som 27 777mAh. Denne grensen gjelder i Norge, hele Europa, USA og Afrika, i Asia er grensen 10 000 mAh (37 Wh).

Her ble det mange tall, men hvis du kjøper en nødlader på maksimalt 20 000 mAh, så kan du ha den med i håndbagasjen på fly i hele verden unntatt Asia. Nødladere og andre batterier med litium-teknologi kan du bare ha i håndbagasjen ombord i fly, det er forbudt å legge den i innsjekket bagasje. Sjekk flyselskapenes websider for de siste oppdaterte reglene for hva du kan ta med deg ombord.

Et ekstra tips, noen butikker gir deg ekstra rabatt hvis du blir medlem, så det kan du vurdere før du går ut og handler, eller bestiller via en nettbutikk

Footer