Litt tall og fakta
- 163 veiledere har deltatt
- 74 foreninger har vært med
- 12 byer er besøkt
Dette er andre året vi har arrangert regionale samlinger med støtte fra Gjensidigestiftelsen.
I år startet Norgesturnéen med sol og vårstemning på Vestlandet. I Bergen og Stavanger hadde vi første stopp.
Det har vært mye utveksling om hvordan foreningene samarbeider og hvordan man etablerer dialog med kommunen eller andre foreninger. Samarbeid med andre er helt nødvendig for å opprettholde et tilbud, og en av suksessfaktorene til foreninger som gir hjelp og støtte.
Videre var vi innom Sandefjord før sommeren.
En fellesnevner for Seniornettforeningene er at de samarbeider på tvers av sektorer, kommunegrenser og foreninger. En foreningen alene klarer ikke opprettholde aktivitet over tid uten gode forgreining til andre i lokalmiljøet. Veldig ofte opplever foreningene at interessen for data og internett har mye tilfelles med andre medlemsforeninger med interessefelt som for eksempel slektsforskning, foto og gaming. Å få kontakt med lokale grupper gir en mulighet til å utveksle tjenester og nå ut til et større publikum.
Store ører, liten munn
En oppgave som startet diskusjon var refleksjonsoppgaven “Hva er en trygg veileder for deg?“. Det ble ofte gode refleksjoner angående hva som gjør oss gode og hva som trygger oss i rollen som veileder.
– En trygg veileder er en med store ører og liten munn, sa en deltager så godt.
Etter sommeren var det fullt kjør, først i Drammen, så Oslo og deretter Fredrikstad.
Et fellestrekk med trygge veiledere er at de er tålmodige, de lytter, de har en ro og de har kunnskap og erfaring med det digitale. Det er det som gjør at mennesker tør å oppsøke veiledere og stille spørsmål. Trygge veiledere er gode på å omfavne spørsmål og på den måte forsikre at ingen spørsmål er dumme.
Seniorfart
I oktober satte vi kursen nordover og fikk en innføring i “seniorfart“. Seniorfart er et begrep de bruker i Trondheim som betyr at man ikke går fort frem og at alle skal lære noe før vi går videre.
Erfarne veiledere er gode på å tilpasse innhold og opplæring til ulike ferdighetsnivå. Det kan være stor forskjell mellom to 60-åringer, noe som ble bekreftet under erfaringsutveksling. I drøfting kom det frem gode eksempler og idéer til hvordan tilpasse veiledning til ulike deltagere, blant annet på seminaret i Bodø og Tromsø.
Ikke uten utfordringer
Norge er et langstrakt land og i enkelte regioner er avstanden mellom foreninger og veiledere så stor at det har vært utfordrende å gjennomføre seminarer. I Sør-Varanger ble det gjennomført et eget kursopplegg og inn mot mai 2025 vil vi fortsette å bruke tid på å ringe, oppmuntre og rekruttere veiledere fra distriktene til å delta på landsmøtet.
Presenterer prinsipper for veiledning
Veilederseminarene har handlet om hvordan vi veileder. Det har vært mye snakk om etikk, voksenpedagogikk, og hvordan man får mennesker til å forstå at datamaskinen ikke er en fiende, men en venn. Bidragene fra seminarene har blitt et hefte med prinsipper for veiledning som heter en guide for veiledere. Heftet blir tilgjengelig i ressurspakke for foreninger i løpet av året.
Kunstig intelligens tar plass
KI var også et hyppig nevnt tema på seminarene. Stadig flere foreninger og veiledere tar i bruk KI-verktøy for hjelp i support, utforme tekst og opplæringsmateriale eller som del av kreative prosesser.
I Ålesund og Tromsø ble det tid til å teste og demonstrere Copilot, mens i Lillehammer og Kristiansand skrev KI en sang om Seniornett som ble fremført.
Siste del av prosjektet
Seminaret i Lillehammer ble slutten på regionale veilederseminar i dette prosjektet. Det syns vi selvfølgelig er litt vemodig fordi vi ser at foreningene og veiledere får så mye ut av slike samlinger. Selv om vi er kommet til en slutt i denne omgangen, stopper det oss ikke fra å planlegge og arrangere aktiviteter som samler foreningene fremover.
Sjekk ut gjensidigestiftelsen.no og søk om støtte til små og store prosjekter!