Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Nyheter

– Så mange takknemlige tilbakemeldinger!

Jen Fredrik Gunvaldsen

Jan Fredrik Gunvaldsen er på vakt på datahjelpen på telefon to formiddager i uken. – Dette er en svært meningsfull oppgave!

 

– Å hjelpe andre er morsomt, og det gir energi. Mye mer enn det tar, sier Jan Fredrik smilende, og legger til at man slett ikke må kunne alt for å være datahjelper i Seniornett.

– Du trenger ikke å være mangeårig dataekspert. Det holder med grunnleggende kunnskaper. Du vil lære etter hvert og utvikle deg faglig. Som datahjelper kommer du borti så mange ulike problemstillinger, og det er jo en av tingene som gjør det så morsomt.

For egen del kom Jan Fredrik inn i Seniornett-verdenen, da han i 2022 pensjonerte seg etter mer enn 40 år i it- og databransjen. Han trengte noe å gjøre, kjente han, og ønsket å bidra med noe meningsfullt. Så Jan Fredrik tok kontakt med den lokale Seniornett-foreningen i Hønefoss og meldte seg til tjeneste. Siden har han vært aktiv veileder og kursholder på Ringerike og fast datahjelper to dager i uken i Seniornetts nasjonale datahjelptelefon.

Møte med respekt
I 2024 hadde Jan Fredrik nær 250 datahjelp-samtaler på telefon. En god del av dem er gjentatte samtaler med samme person. Jan Fredrik får ofte høre at de som ringer inn på nytt, vil snakke med nettopp ham.

– Jeg møter så mange takknemlige mennesker som datahjelper i Seniornett. Det er utrolig givende, og det bekrefter at jeg lykkes med det som er viktig for meg.

Jan Fredrik har høy bevissthet rundt hvordan han møter menneskene i den andre enden av telefonen, eller i kursrommet eller i en veiledningsseanse, for den sakens skyld.

– Du må hjelpe folk der de er og ha respekt for nivået de er på, ikke snakke over hodet på dem, sier han engasjert. Og legger til at det ofte handler om å ta bort usikkerhet og skamfølelsen de kommer inn med fordi de ikke kan og får til disse tingene.

– Jeg bruker gjerne litt humor, og beroligende ord, da er det lett å bryte ned dette ubehaget. Du må rett og slett legge litt sjel i det, gi den andre en opplevelse av at dette er viktig for deg også. Da blir det en glede for alle.

Seniornett-familien
Det er sent i januar og Jan Fredrik har vært på vinterens pizzatreff i Dronningens gate i Oslo, sammen med resten av Seniornetts datahjelper-gjeng. Han er blitt både inspirert og motivert av de gode diskusjonene og erfaringsutvekslingene som disse samlingene byr på.

– Det er veldig hyggelige folk å samarbeide med her. Og skulle du komme borti en problemstilling du ikke kan svare på eller hjelpe til med, er det bare å spørre de andre i gruppa, vi finner alltid ut av det. Det er dessuten helt ufarlig ikke å kunne svare på alle spørsmål du får. Bare vær ærlig på at dette skal du finne ut av og at du ringer dem tilbake, sier Jan Fredrik og avslutter med å gjenta hvor meningsfull denne oppgaven er!

 

Seniornetts datahjelp på telefon

  • Datahjelpen på telefon er åpen fem dager i uken, i kontorets åpningstid fra klokken 9 til 15.30.
  • Vi har cirka 18 datahjelpere, de fleste er frivillige, noen er ansatt. Datahjelperne er på et par timer, halve dager eller hele dager, dette tilpasses den enkeltes ønsker og muligheter.
  • I 2024 var det 4545 registrerte henvendelser på datahjelpen, en økning på ti prosent fra året før.
  • Rådgivningen og veiledning på datahjelp dreier seg om e-post, nettlesere, programvare, nettbrett, mobil, pc og Mac, sosiale medier, sikkerhet osv.
  • Datahjelpere i Seniornett har signert taushetserklæring og får oppfølging og opplæring.

 

Syns du dette var interessant? Lest intervjuet med Marit Tollersrud Orewnn her: Digital læring og fellesskap: Bli veileder

Eller bli kjent med foreninger her: En digital ildsjel i Seniornett

Footer