Du tror muligens at du ubekymret og anonymt kan surfe på internett, så lenge du ikke er logget inn et sted. Men det er ikke helt tilfelle.
Alle som beveger seg på internett har et unikt nummer, nemlig IP-adressen. En slik IP-adresse brukes til å gjenkjenne datamaskinen du bruker, blant alle andre millioner datamaskiner på internett.
Dette er nødvendig, fordi det ellers ikke ville vært mulig å sende data til og fra en bestemt datamaskin. Akkurat som det ikke er mulig å levere en pakke til ditt hjem når det mangler postadressen.
IP-adressen får du automatisk tildelt av din internettleverandør.
Ingen privacy.
En IP-adresse er nødvendig for å besøke nettsteder på internett. Men på den måten kan andre holde styr på hvem du er. Et selskap med et nettsted der du har en brukerkonto, vil registrere ditt navn og andre personlige opplysninger sammen med din IP-adresse. Ved å kombinere din IP-adresse med nettsteder du besøker, opprettes en komplett profil med dine personlige preferanser. Dette fører blant annet til at ulike nettsteder sender /viser personlige målrettede annonser.
Din personlige profil er også ofte en vanlig handelsvare. Bedrifter som tilbyr alle slags “gratis” tjenester, gjør det vanligvis ikke fordi de vil være snill med oss. De tjener nemlig penger ved å videreselge dataene dine.
I tillegg til disse legitime selskapene søker kriminelle også etter personlig informasjon. De vil vite alt om deg slik at de kan misbruke eller videreselge den informasjonen, for eksempel dine økonomiske data.
VPN hjelper deg.
Heldigvis finnes det en måte å beskytte din privacy på. Det er kjent som VPN som er en forkortelse for Virtual Private Network. VPN gir deg muligheten til å surfe på internett via en spesielle tilgang.
VPN fungerer ganske enkelt. Du bruker din egen datamaskin / nettbrett / mobil og kobler deg til nettet. Deretter starter du ganske enkelt programmet eller appen til din VPN-leverandør.
Du kan nå surfe sikkert via serverne til VPN-leverandøren.
Noen fordeler.
Når du har en VPN-tilkobling, tilbyr den en rekke fordeler. Det viktigste er: din privacy er godt beskyttet. Din faktiske IP-adresse er faktisk blokkert og erstattet av en av IP-adressene til VPN-leverandøren. Dette betyr at når du besøker et nettsted, kan eieren ikke lenger se hvem du er. På denne måten forhindrer du i stor grad at personlig informasjon om deg kan samles inn.
Du må fortsatt ta hensyn til informasjonskapsler (cookies).
VPN krypterer også all informasjon som sendes mellom din datamaskin og en datamaskin på internett. Selv om noen, f. eks. en hacker, prøver «å snappe opp» den informasjonen, spiller det ingen rolle. Dataene er uleselig. Dette er svært viktig hvis du bruker Wi-Fi fra et åpent trådløs nettverk, f.eks. på hoteller. Wifi fra slike åpne trådløse nettverk er lett å hacke, så en sikker VPN-tilkobling er veldig betryggende.
Komme seg rundt geo-blokader.
Å «gjemme» din identitet gir en ekstra fordel. Det å prøve å bruke f.eks. (den norske) Netflix i utlandet vil ofte gi en feilmelding. Tjenesten er da skjult. Det skyldes geo-blokade eller geoblocking. En VPN-forbindelse vil kunne avhjelpe problemet. Du velger en VPN-server i samme land som du vil se fra (i dette tilfelle Norge), f. eks. hvis du ønsker å se (den norske) Netflix mens du befinner deg på Gran Canaria. Dermed får du ofte tilgang. Men husk at en tjeneste som Netflix ofte aktivt forsøker å blokkere VPN-servere. VPN-leverandører endrer derfor regelmessig IP-adressene.
Lavere hastighet.
En negativ side av en VPN-forbindelse er at internetthastigheten går ned noe. Du surfer nemlig ikke direkte på internett, men via en server fra din VPN-leverandør. Ned- og opplastning av filer kan ta litt lengre tid.
Eksakt hvor mye lavere hastighet er avhengig av leverandøren, men du vil ikke være merke veldig mye, siden internetthastighetene i dag i utgangspunktet er så høye.
Husk også at VPN bare beskytter din personvern (i mer eller mindre måte). Du har fortsatt risikoen for virus eller malware. Derfor må du alltid ha et aktivt antivirusprogram og en brannmur på din datamaskin.
Hvilken VPN leverandør?
Det er mange VPN-leverandører. Første valg er mellom gratis og betalt.
De gratis alternativer gir deg ikke en godt nok sikkerhet og beskyttelse. I tillegg har de gratis tjenester en del begrensninger og ulemper, som lav hastighet, begrenset mengde dato som kan sendes og visning av reklamesnutter.
Derfor er det absolutt å anbefale at man velger en leverandør der man skal betale for VPN tjenesten.
Prisene på betalte VPN-abonnementer ligger mellom kr.35,- og kr.100,- per måned.
Som et vanlig mobil-abonnement kjøper du også med VPN en bestemt mengde data du kan bruke.
Bruker du nettlesing bare til vanlig surfing, f.eks. lese avis og sende epost, da vil en VPN konto med en «datagrense» vanligvis være tilstrekkelig.
Dersom du derimot ser på mange videoer eller laster ned mye fra nettet, så vil en konto med en ubegrenset datamengde være den beste løsningen.
Desto flere servere leverandøren har i forskjellige land, desto bedre. Da vil du ha flere valgmuligheter ved evt. geo-blokader.
Finn også ut om du vil bruke VPN på flere apparater (PC/nettbrett/smartphone) og se om VPN leverandøren kan tilby dette.
Til slutt er det det beste, spesifikk mht. din personvern, om du velger en VPN-leverandør som ikke loggfører og lagrer dine nettaktivitet.
En av eksempler til en VPN leverandør er NordVPN. Men det finnes mange flere.
19.10.18
JC