Hver ny oppdagelse i slektsforskning er som å finne en skatt. Kanskje du finner ut at du er i slekt med en berømt person, eller at en av dine forfedre hadde en utrolig historie som ingen i familien visste om. Slektsforskning er ikke bare lærerikt, men også en morsom måte å knytte bånd til fortiden og forstå mer om hvem du er.
Å begynne med slektsforsking kan være en stor og skremmende oppgave. Med et hav av nettsider, dataprogrammer, datoer og navn er det mye å holde styr på og mye å lære. Seniornett har skrevet flere artikler som kan være til hjelp for deg som slektsforsker. Se tips om dette på vår nettside: Tips og triks- Slektsforsking. Her vil du finne oversikt over forskjellige slektsforsknings-programmer, liste over nettsider og bruk av forskjellige nettsider.
Sørg for å notere alt av opplysninger som navn, fødested, fødselsdato og liknende. Jo flere opplysninger du har, desto lettere er det å finne dem du søker etter. Begynn med de nærmeste i din slekt. Disse opplysningene bruker du i videre søk, slik at du etter hvert får bygget opp ditt personlige familietre. Sjekk nettsiden vår Introduksjon til slektsforsking – Seniornett Norge.
Digitalarkivet
På Digitalarkivet finner du folketellinger og kirkebøker. Der finner du både skannede og søkbare versjoner av både folketellinger og kirkebøker. Forskjellen mellom en skannet og en søkbar versjon ligger hovedsakelig i hvordan dataene er lagret og hvordan de kan søkes opp. På nettsidene våre finner du forklaring på hvordan du bruker folketellinger og kirkebøker. I tillegg kan det være nyttig å skjønne hva brukte forkortelser betyr og ikke minst hvordan du bruker en kirkebok. Se vår nettside: Tips og triks- Slektsforsking
Slekt og data
Slekt og Data er Norges største frivillige organisasjon for de som er interessert i slekts- og personhistorie. Slekt og Data har distriktslag som dekker alle fylker og mer enn 50 lokale grupper over hele landet. På Slekt og data sine nettsider finner du nybegynner tips, gratis slektstre, gravminner og mye mer. Sjekk ut siden og se også våre nettsider der det er forklart hvordan du bruker gravminner.