En smartklokke er en mini-PC med en prosessor og en skjerm, så du kan bruke dem bl.a. som navigasjonsenhet, til aktivitetsmåling, til måling av søvnkvalitet, og som musikkspiller.
I tillegg fungerer de fleste smartklokke som et kommunikasjonsmiddel: de varsler om meldinger og avtaler, og med noen modeller er det også mulig å ringe.
Det er mange forskjellige typer og merker smartklokker til salgs, med priser varierende fra litt over tusen til flere tusen kroner.
Det er en rekke viktige egenskaper som du bør være oppmerksom på. Avgjørende for hvilken type smartklokke du bør velge er å ha en klar formening om hva du skal bruke klokken til.
Operativsystem
Fordi en smartklokke er mini-pc, har de også et operativsystem (den grunnleggende programvaren for å få denne enheten til å fungere).
Dette er varianter av operativsystemene som man også finner i mobiltelefonene: Android, iOS og Windows. Ett unntak er Samsungs smartklokker. De har et eget operativsystem som kalles Tizen. Det fungerer bare på Samsung smartklokker.
Smartklokker kan fungere som en frittstående enhet, men du kan få mye mer ut av de hvis du kobler de til smarttelefonen din.
Som så ofte gjelder det at like operativsystem snakker best sammen. Det gjør dermed valget av type smartklokke litt enklere.
Har du f.eks. en smarttelefon som kjører på Android, ville en smartklokke med Android Wear vært et naturlig valg.
Har du derimot en iPhone, burde du kanskje velge en smartklokke med Watch OS.
Det samme gjelder for Windows Phone, selv om det er færre antall smartklokker som kan kjøre sammen med Windows Phone.
Det finnes også enkelte smartklokker som kan «snakke sammen» med flere operativsystemer, f.eks. noen Fitbit modeller.
Brukervennlighet
Brukervennlighet er av stor betydning for en så liten enhet som en smartklokke. Noen smartklokker, spesielt de dyrere typene, har en berøringsskjerm akkurat som en smarttelefon. Det virker praktisk. Men dessverre, med en så liten skjerm, kan det bli litt «knotete», selv med en spesialpenn for berøringsskjerm.
Derfor har mange smartklokker også andre muligheter for å betjene klokkens funksjoner.
Noen smartklokker bruker en ring (urskive), andre bruker standard trykknapper, for å kunne bla gjennom funksjoner og informasjon.
Et annet alternativ for å styre en smartklokke er funksjonen talestyring. Samme funksjon finnes også på bl.a. smarttelefoner og nettbrett.
Og selv om mange ikke bruker den funksjonen på sin smarttelefonen eller nettbrettet, fordi de finner manuell betjening mer behagelig, kan talestyring på en smartklokke derimot være meget nyttig.
Skjermen og bildekvaliteten
På samme måte som på smarttelefonen, er kvaliteten på smartklokke-skjermen viktig. Skjermstørrelsen varierer fra 1 tommer (2,5 cm) til 2 tommer (5 cm). En mindre skjerm er vanligvis mer komfortabel på håndleddet ditt, men en større skjerm er enklere å lese og betjene. Bruker du smartklokken aktivt vil altså en større skjerm være mer praktisk.
Det laveste bildekvalitetstilbudet er E-blekk, som også brukes i e-lesere (som f.eks. Kindle). Dette gir ikke mer enn en brukbar skjermkvalitet. Den store ulempe med E-blekk er at den ikke kan vise farger.
IPS-skjermer (In-Plane Switching) er en forbedret variant av det vil kjenner som LCD skjermer. Fordelene med IPS er at den har bedre egenskaper innen fargegjengivelse, innsynsvinkel og bildekvalitet. Selv om du endrer innsynsvinkel vil fargegjengivelse ikke endres. Dette kan være viktige egenskaper med hensyn til skjermstørrelsen til smartklokker.
Smartklokker med OLED skjermer gir beste og mest klare skjerm, med svært god fargegjengivelse.
Utseende
Smartklokken blir nokså synlig når vi har den på rundt håndleddet. Derfor stilles det, i tillegg til god funksjonalitet, brukervennlighet og skjermkvalitet, også krav til bl.a. hvor kompakt smartklokken er, mulighet for å endre type eller farge på reimer, og ikke minst om den er «pen å se til».
Størrelsen på en smartklokke avhenger hovedsakelig av skjermstørrelsen. En større skjerm betyr bedre visning og brukervennlighet, men også en større synlighet.
I tillegg til skjermformatet har du også valget mellom en rektangulær eller mer gammeldags rund form. Smartklokker med en rund skjerm ser mer ut som en vanlig klokke, men har derimot ofte færre muligheter pga. det begrensede skjermområdet.
Og så er det båndet. Her er det noen faktorer som er viktig. Det er brukskomfort og stilen samt hva klokken skal brukes til. Når det gjelder brukskomfort og stil, ville en reim av metall eller lær være å anbefale. Men dette er mindre praktisk for de som bruker smartklokken mens de driver med en idrett, altså som en aktivitetsklokke. Da er en klokkereim av gummi av kunststoff bedre.
Sportsklokker
En type smartklokke er en såkalt sportsklokke. Denne type smartklokke er spesielt rettet mot å holde oversikt over din fysiske tilstand og kondisjon.
For dette er klokken utstyrt med en rekke viktige funksjoner. Tenk på en pulsmåler og en skritteller. Så har den en GPS-mottaker, slik at den registrerer turgåing, sykling, svømming osv..
På en del av disse sportsklokkene finnes i tillegg funksjoner som høydemåler, kompass m.m..
Noen sportsklokker kan selv behandle treningsdataene dine, mens andre trenger kontakt med en app på en smarttelefon eller et nettbrett for å overføre data.
Sportsklokker er spesielt bygget for trening/idrett. De er ikke for store og er komfortabel på håndleddet ditt.
Pass på: det finnes mange forskjellige typer sportsklokker, med en nok så varierende funksjonalitet. Velg derfor riktig klokke mht. hva du ønsker å bruke den til.
Til slutt noen enkle kjøpetips:
– Kjøp en smartklokke som kan håndtere operativsystemet til smarttelefonen din.
– Tenk nøye over hva du vil bruke den til. Ønsker du å bruke klokken som en mini-smarttelefon, bør du ha en smartklokke med større skjerm og bra brukervennlighet (evt. med WiFi som et tillegg). Ellers kan du gå for en smartklokke med mindre skjerm eller evt. en hybrid.
– Vær oppmerksom på batteritiden. Bruker du ikke klokken både dag og natt, er det ikke noe problem med kort batteritid. Ellers bør du gå for en klokke med lang batteritid.
– På enkelte typer smartklokker er det noen ekstra funksjoner tilgjengelig, som kamera, WiFi eller NFC.
– Hvis du har problemer med å velge mellom en klassisk klokke og en smartklokke, er en hybrid en idé. En hybrid er som en helt vanlig klokke, med en del smartklokke-funksjoner på innsiden.
– En smartklokke skal være behagelig å ha på seg rundt håndleddet. Prøv den derfor først i butikken før du kjøper den.