Ifølge en artikkel som sto på trykk i Aftenposten i mars 2018, var det på det tidspunktet 47 slike forretninger igjen i hele landet. I 2001 var det over 300 butikker.
Det finnes bare én kjedebutikk igjen; Platekompaniet. Resten er uavhengige butikker, og kan regnes som spesialforretninger i dag. Flere av dem er nærmest rene bruktbutikker, andre er nisjebutikker.
Årsaken til dette er ikke at vi hører mindre på musikk enn tidligere. Antakeligvis hører vi mer på musikk enn noen gang takket være internett og musikkstrømmetjenester.
Det er en endring som har kommet gradvis. Rundt årtusenskiftet dukket de første tjenestene for storstilt piratkopiering, eller fildeling som det kalles, opp på internett. Generasjonen som vokste opp da, ble vant til å kunne få all verdens musikk gratis.
Disse tjenestene ble etter hvert lagt ned fordi de var ulovlige, men i kjølvannet av dem fulgte strømmetjenester, hvor all verdens musikk fremdeles er tilgjengelig, men mot en fast sum i måneden, eller mot at du lytter til reklame.
All musikken et tastetrykk unna
Forskjellen var at dette er et lovlig tilbud, og musikken som blir gjort tilgjengelig, leveres av rettighetshaverne.
Utover lovligheten, er det to vesentlige forskjeller på strømmetjenester og nedlasting av musikk.
Det første er at strømmetjenester er å anse som en radio, ettersom du ikke kjøper musikken, men betaler for å kunne lytte til den. Så du kan i utgangspunktet ikke laste ned sanger eller album til datamaskinen din og overføre dette til en CD for eksempel.
Det andre er at musikken er umiddelbart tilgjengelig. Musikken du spiller av trenger ikke å være lastet ned til datamaskinen din i det hele tatt. Når du trykker på en sang, spilles den av med en gang.
Til forskjell fra radio er det du som har all kontroll. Du finner musikken og spiller den som om den fantes i din egen musikksamling.
Det finnes en rekke forskjellige musikktjenester.Vi har sågar en egen norsk tjeneste kalt Beat. En annen kalt Wimp oppstod i Norge, men har siden blitt solgt til et amerikansk selskap, og heter nå Tidal.
Verdens klart mest brukte tjeneste er Spotify, og det er denne som heretter omtales i denne artikkelen. Mye av det som gjelder Spotify gjelder imidlertid også strømmetjenester generelt.
Slik får du Spotify
For å ta i bruk Spotify trenger du en datamaskin, en smarttelefon eller et nettbrett. Du trenger å laste ned et program eller en app, og du må opprette en brukerkonto.
Spotify er tilgjengelig både som gratistjeneste med reklamer, og som en betalt tjeneste hvor du kan lytte så mye du vil uten å høre reklame. Vær oppmerksom på at Spotify ikke er tilgjengelig med norsk språk (men det er selvsagt norsk musikk tilgjengelig). En del ord og uttrykk vil derfor være på engelsk.
For å komme i gang går du til www.spotify.com med PCen eller søker etter Spotify i app-butikken på mobilen eller nettbrettet.
På PCen laster du ned programmet ved å trykke på «Get Spotify Free» på nettsiden. Du kan da opprette en konto, enten ved å velge å melde deg på med Facebook-kontoen din, eller å taste inn e-post, ønsket passord og annen informasjon.
Når du har skrevet inn alle opplysningene, lastes Spotify-programmet ned til datamaskinen din. Bruker du en PC med Windows heter filen «SpotifySetup.exe». Klikk på denne, så installeres programmet.
Når programmet er installert, logger du deg inn med brukernavn og passord som du oppga da du opprettet Spotify-kontoen din.
På mobil eller nettbrett, går du til app-butikken, laster ned Spotify-appen og installerer denne. Herfra kan du velge å opprette konto, om du ikke har dette fra før. (Se ovenfor for å opprette konto.)
Vær oppmerksom på at kontoen i utgangspunktet er kostnadsfri. Du kan nå begynne å spille musikk.
Slik finner og spiller du musikk
Det er i hovedsak to måter å finne musikk på.
Den ene måten er om du vet hva du vil høre, og søker opp denne musikken. Du kan søke på sang, artist eller album gjennom søkefeltet i Spotify-programmet. På PC-en er søkefeltet tekstfeltet øverst i programvinduet hvor det står «Search».
I appen på mobil eller nettbrett er søkefeltet tilgjengelig ved å trykke på forstørrelsesglass-ikonet «Search».
Skriv inn for eksempel artisten du ønsker å høre på. Så sant artisten er tilgjengelig på Spotify, vil denne dukke opp i en liste over treff. Trykker du på artistnavnet i listen som nå dukker opp, vil du få en liste over fem av artistens mest populære sanger.
Blar du litt lenger ned, kan du se alle albumene denne artisten har tilgjengelig på Spotify. Som regel finner du hele diskografien til artisten her. Du kan også se singler og andre utgivelser artisten er med på.
Vær oppmerksom på at du ofte ikke får se alle album, men bare et utvalg av disse om du bruker appen på smarttelefon. Trykk på «See all albums» for å se resten.
Når du vil spille av en sang, trykker du ganske enkelt på sangen, så begynner den å spille automatisk. Spotify vil begynne å spille av neste sang i listen når den første er ferdig.
Den andre måten å finne musikk på er som om det er en radio. Du kan trykke på «Home» for å få en oversikt over spillelister og musikkforslag. Her vil Spotify foreslå spillelister basert på musikken du har hørt på, eller du kan finne andre forslag til sjangre.
Spotify har flere funksjoner enn dette. Om du hører en sang du liker, kan du «spare» den ved å trykke på «+»-symbolet i avspilleren, så legges den i listen «Songs». Du kan også opprette spillelister ved å trykke på «New playlists» og legge til sanger du ønsker til i denne listen.
Her er det bare å utforske programmet og utvalget, så blir du komfortabel med å bruke det ganske raskt.
Det er for øvrig mulig å slippe unna reklame ved å betale for Spotify-tjenesten «Premium». Dette koster 109 kroner i måneden. Du får da også mulighet til å lytte til musikk uten å være koblet til internett. Det er lurt på fly eller i utlandet.
Du kan sette spillelistene dine til å være tilgjengelig uten internett. Musikken er da mulig å lytte til når som helst. Premium kan du kjøpe ved å velge dette valget i programmet eller appen, eller ved å gå til din konto på Spotify.com.
Marius Valle
-Først publisert i Seniornettmagasin 1 2019