Når vi snakker om Bing må vi ta med at den er opprinnelig norsk. Den ble utviklet i Trondheim på NTNU på Gløshaugen over en tiårs-periode og kjøpt av Microsoft i 2008. Microsoft har videreutviklet den til den utgaven av Bing som vi har i dag.
Last ned appen
For å laste ned Bing-appen kan du enten søke opp Bing i din app-butikk eller trykke på ett av ikonene under.
Selve Bing-appen er opprinnelig en helt grei søkemotor med noen nyheter i bokser under søkefeltet og det som kanskje er aller mest spennende, muligheten til å teste ut kunstig intelligens.
Kom i gang
Hvis du logger deg inn i appen får du mulighet til å synkronisere mellom mobiltelefon og PC også. Det vil si at du kan få opp det samme på PC som du har fått opp i mobilappen.
I denne artikkelen skal vi se litt på kunstig intelligens. Du vil lære litt om hvordan det fungerer og noen råd til hvordan du skal bruke kunstig intelligens. I denne artikkelen vil vi ikke gå i dybden, det vil komme i en senere artikkel.
Kunstig intelligens
Først må vi forklare litt hva kunstig intelligens (KI) er. KI produserer tekster basert på milliarder av lagrede data. I tillegg er det viktig hvordan du stiller spørsmål til KI. Det resultatet du får er en såkalt deskriptiv metode, der ett og ett ord blir lagt til. Det som er utrolig, er hvordan dette faktisk virker og du får resultater som virker overbevisende. Det er ikke alltid sannheten, men det kunne vært det.
Ved hjelp av Bing-appen får du tilgang til aller siste versjon av ChatGPT (versjon 4) hvis du ønsker det. Det er en bryter du slår på og dermed er du klar til å stille «Chatteroboten» dine spørsmål.
I bildet over ser du hvordan du kommer til ChatGPT.
- Trykk på Bing-symbolet over “Chat”
- Slå på GPT-4
- Skriv inn spørsmålet ditt til ChatGPT
Du får hjelp og forslag hele tiden i appen. Den forsøker å hjelpe deg på best mulig måte. Du kan også gjøre det samme på PC, da går du til bing.com og følge anvisningene der.
Eksempel
Vi gjorde en test og resultatet av den ser du under her:
Hvordan kan Seniornett gjøre flest mulig seniorer digitale slik at de er best mulig rustet til å beherske den digitale hverdagen?
Seniornett er en organisasjon som har som mål å styrke digital kompetanse hos seniorer. Seniornett tilbyr blant annet datahjelp, kurs, veiledning, medlemsbrev, magasin og opplæringsmateriell til sine medlemmer. Seniornett har også lokalforeninger over hele landet, hvor seniorer kan møte andre som er interessert i å lære mer om digitale verktøy og tjenester.
Noen mulige tiltak som Seniornett kan gjøre for å nå ut til flest mulig seniorer er:
– Samarbeide med andre organisasjoner, institusjoner og myndigheter som jobber med digital inkludering og opplæring av seniorer, for eksempel biblioteker, frivilligsentraler, eldreråd, NAV, Helsenorge og Digitaliseringsdirektoratet.
– Bruke sosiale medier, nettsider, podkaster, nyhetsbrev og annen digital markedsføring for å informere om Seniornetts tilbud og aktiviteter, samt dele tips og triks om digitale temaer.
– Tilpasse kursene og veiledningen til ulike nivåer, behov og interesser hos seniorer, for eksempel ved å bruke ulike plattformer (PC, nettbrett, smarttelefon), ulike apper (for eksempel lydbok, donorkort, nettbank) og ulike temaer (for eksempel skattemelding, smartklokke, digitalt dødsbo).
– Oppmuntre seniorer til å bli frivillige i Seniornett og bidra med sin kompetanse, erfaring og engasjement til å hjelpe andre seniorer med å bli digitale.
– Skape et inkluderende og hyggelig miljø i Seniornett, hvor seniorer kan føle seg trygge, velkomne og respekterte uansett hvilket digitalt nivå de er på.
Kilde: Samtale med Bing, 4.9.2023
Det fine med Bing og ChatGPT er at her brukes både kilder på nett og den kunstige intelligensen til å finne gode og relevante svar til deg. Det er bare å sette i gang og utforske mulighetene. Du kan føre en samtale med ChatGPT og få bedre og bedre svar hvis du gir nye input.
Ikke alt ChatGPT produserer kan verifiseres. Det er derfor viktig at du er noe kritisk til informasjonen den gir deg og bruker sunn fornuft.
Lykke til, kunstig intelligens har kommet for å bli, det er fortsatt ganske nytt, men nå kan du teste det ut selv helt gratis. Skriv gjerne en kommentar under hvis du har testet kunstig intelligens og hva du brukte det til.