Du kan laste ned appen både i App Store og i Google Play butikk:
Selv om navnet på appen er en engelsk, er det meste av innholdet på norsk (hvis du laster ned appen i Norge). Denne omtalen er skrevet etter at vi har lastet ned Chess.com på en iPhone, men framgangsmåten er den samme med en Android-telefon.
Så starter vi
Når du har lastet ned og åpnet appen, får du først spørsmål om du vil tillate at appen sender deg varsler. Du velger selv, men det kan være praktisk å trykke på “OK”.
På neste skjermbilde må du igjen tillate å få varslinger. Så får du se åpningsbildet i appen. Som du ser, kan du løse oppgaver, få en ekstra vanskelig oppgave kalt “Dagens nøtt”, spille mot datamaskin eller lære mer om sjakk under “Leksjoner”. Du kan også spille mot mennesker fra hele verden, men da må du være innlogget.
Lage konto og logge inn
Du kan logge inn på flere måter, som du du ser av skjermbildet nedenfor.
Men først må du registrere deg. Trykk øverst til høyre. På neste skjermbilde må du angi dine ferdigheter som sjakkspiller. Dette har ingen stor betydning, men bestemmer hvilken poengsum (rating) du starter på, og dermed hvilket nivå Chess.com velger dine motstandere fra. Poengsummen justeres hver gang du spiller, den går ned hvis du taper og øker hvis du vinner, slik at du møter motstandere med omtrent like ferdigheter.
Selve registreringen:
Begynn å lære eller å spille
Etter å ha registrert deg og logget inn, kommer du tilbake til åpningsbildet, men denne gangen med flere valgmuligheter.
Nederst på skjermen ser du “Lær”, og trykker du på den, får du leksjoner hvor du kan lære sjakk. De starter helt grunnleggende og blir mer avanserte etter hvert. Under “Se på” kan du følge pågående partier mellom mestre eller lese nyheter. Under “Oppgaver” kan du velge mellom ulike utfordringer. Vi velger “Nytt parti”.
Igjen får du ulike valg. Du kan bli med i ulike turneringer, utfordre en du er blitt venn med på Chess.com til et parti, spille mot datamaskin, eller spille mot mennesker i hele verden som er logget på Chess.com samme tid som deg. Vi starter rolig og velger datamaskin.
Først må du velge nivået på motspilleren (innstilling på datamaskin). Vi føler oss selvsikker og trykker på Baron Wuffet. Han har poengsum (rating) på 600. Du kan trykke på de andre portrettene til du finner en med ønsket poengsum. Noen av dem må du være betalende medlem for å kunne spille mot. Hos oss er Barron Wuffet markert, og vi trykker “Velg”. Da får vi følgende skjermbilde:
Her kan du velge vanskelighetsgrad. “Vennskapelig” er standardvalget. Her har du blant annet mulighet til tre ganger å flytte på nytt, hvis du har gjort et tankeløst trekk. Vi trykker “Spill!”.
Du kan flytte brikker på to måter. Du kan ta en finger over brikken og dra den til det feltet du vil flytte den. Eller du kan trykke på brikken med en finger, slippe opp og så trykke på det feltet hvor du vil ha den. Vi starter med en klassisk åpning, og datamaskinen svarer med det samme. Etter en stund ser deg slik ut:
Dette går riktig så bra. “+7” ved siden av brikkene under sjakkbrettet viser at vi har en absolutt ledelse tilsvarende syv bønder. På toppen av skjermen er det ikke den tradisjonelle pila vi kjenner fra tv, men en graf som viser at hvit, altså oss, leder enda klarere når man tar hensyn til de gjenværende brikkenes plassering.
Og, ja, vi vant. Vi ser at vi gjorde seks feil og to bukker, altså dumme trekk. Hvis du vil finne ut hva de var, trykker du på “Partigransker”. Du kan også velge å spille et nytt parti med samme motspiller, eller du kan trykke “Neste bot”. Da får du en ny motspiller (robot), gjerne med en annen poengsum enn den du akkurat spilte mot.
Hele verden som sjakkbrett
Nå vil vi spille mot et ekte menneske. Vi trykker oss tilbake til siden med “Nytt parti”.
Ser du pilen til høyre for der det står “10 min”? Når du spiller med andre på nettet, er det nemlig slik at tiden du bruker også teller. Her kan du velge mellom mange varianter, men 10 minutter hurtigsjakk er standardinnstillingen. Den er også et godt utgangspunkt. Det betyr at du taper partiet hvis du mister kongen, eller hvis du bruker mer enn ti minutter på dine trekk. Hvis du og motspilleren holder på med et parti, og klokken går ned til null for motspilleren, taper hen partiet – uavhengig av stillingen.
Etter å ha trykket “Spill” blir vi tildelt en motstander på om lag samme nivå (flagget viser hvor hen kommer fra). Nede til venstre er det en hamburger-meny. Trykker du på den, får du mulighet til å foreslå remis, gi opp, avbryte spillet med mer.
Det er appen som bestemmer om du spiller med hvit eller svart. Osloviking er oss, og som du ser har vi fått en tøff start. Ikke bare ligger vi en bonde under, kombinasjonen av hvit løper og hest låser mange av våre brikker. Vi ser at vi har igjen åtte minutter og 18 sekunder, mens vår motspiller har spilt raskere.
Chess.com har et stort antall valg og muligheter. Her har vi bare omtalt noen av dem, men det er bare å trykke seg rundt og oppdage finessene.
Med konto på Chess.com har du selvfølgelig tilgang til spillet via nettbrett og PC også, og det er gjerne lettere spille sjakk på en skjerm som er større enn mobiltelefonens. Men med appen på telefonen kan du spille når du ikke har med deg slikt.