Det finnes en mengde strikke-apper. Også noen gode på norsk, som «Strikkekalkulator», «Maskeingeniøren» eller «Strikkehjelpen». Alle disse appene er gode og anbefales av strikkere, men de er ikke gratis. Appen Strikke er gratis, og finnes både i App Store eller Google Play. Strikke er utgitt av Gyldendal. Du kan kjøpe oppskrifter inne i appen, men omgangsteller, felle- og økningskalkulator og ikke minst, masketabell for å beregne strikkefastheten, er alle gratis å bruke.
Ingen innlogging
Du trenger ikke logge deg inn eller legge igjen opplysninger om deg selv for å bruke appen, kun hvis du velger å kjøpe oppskrifter inne i appen. Vær oppmerksom på at for å laste ned apper kreves det at du har lagret et betalingskort i app-butikken (App Store eller Google Play), selv om appen er gratis. Betalingskortet blir ikke belastet. Dette gjelder for alle apper.
Slik gjør du
På smarttelefonen klikker du på appen «App Store» eller Google Play. Velg forstørrelsesglass-ikonet og skriv «strikke» i søkefeltet. Se etter Strikke-logoen og klikk på denne. Nå kan du laste ned appen og den er klar til bruk.
Verktøy
Åpningssiden til Strikke er oppskrifter. Noen av oppskriftene er gratis, andre koster penger. Vi skal se på «verktøy» som ligger nede til høyre. Under verktøy ligger omgangsteller, masketabell og øke- eller fellekalkulator.
Velger du omgangsteller åpner et mørkt felt seg. Hver gang du klikker inne i det mørke feltet øker tallet med én. Selv om du lukker ned appen og åpner den igjen så husker appen hvor mange omganger du har lagret. Nullstill antall omgangen med å klikke på den oransje knappen «nullstill». Klikker du på krysset lukkes omgangstelleren uten å miste antall omganger.
Masketabell
Masketabellen hjelper deg til å tilpasse din strikkefasthet slik at du får riktig størrelse. For eksempel, hvis du på en prøvelapp får 24 masker på 10 centimeter, og arbeidets bredde skal være 60 centimeter, da skal du ha 144 masker på pinnen. Hvis bredden på arbeidet skal være 120 centimeter, da må du doble antall masker (60 ganger 2 er 120) til 288 masker.
Masketabellen er spesielt lur å bruke hvis du vil bytte ut garnet i oppskriften med et annet garn. Alle garn gir ulik strikksfasthet og din strikketeknikk er individuell.
Øke-/fellekalkulator
Her kan du få utregnet hvor mange masker du må strikke mellom hver økning eller felling slik at du får det jevnt. Du kan velge om du skal ha utregning for økning eller felling. Det feltet som er hvitt er det aktive feltet. I dette tilfellet har vi valgt å øke. Andre valget er om du strikker rundt eller flatt, frem og tilbake. Det feltet som er hvitt er det aktive feltet. Legg deretter inn antall masker du har på pinnen. Trykk mot tallet, i vårt eksempel 100 og talltastaturet åpner seg. Skriv inn korrekt antall masker. I feltet under legger du til hvor mange masker du skal ha etter økningen. Svaret får du umiddelbart. For å øke til 110 masker må du strikke 9 masker, øke med 1 maske 5 ganger. Deretter skal du strikke 10 masker, øke med 1 maske én gang, og strikke 9 masker og øke 1 maske 5 ganger til.
Teknikker
Om du lurer på ulike strikketeknikker er det beskrevet i appen under teknikker. Dette er grunnleggende strikketeknikker og ikke mer avanserte teknikker som latvisk flette eller tveband.
Nyttig tips
Om uhellet er ute og du er på reise med strikketøyet uten målebånd, vit at de fleste smarttelefoner har målebånds-apper. I iPhone er det en av standardappene som er på telefonen. Da kan du rask måle om vrangborgen har de riktige antall centimeter i forhold til oppskriften.