Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Windows

Veiviser i PC-jungelen

Bilde av Roar foran planter og plakater

I denne artikkelen gir Roar i administrasjonen noen tips hvis du funderer på å kjøpe PC.

Ved kjøp av ny datamaskin anbefaler vi prisklassen fra kr. 6000,- til kr. 7000,-

En enkel regel ved kjøp av data er: Plukk ut den datamaskinen du vil kjøpe og si nei til alt en selger tilbyr. Du skal kun betale den prisen som står på produktet. Husk at selger er et yrke, de er ikke dataeksperter. Det finnes mange overivrige selgere der ute som vil prakke på deg ting du overhodet ikke har brukt for.

Her er noe av det du blir tilbudt:

Forsikring. Du behøver ikke å kjøpe en forsikring, du har allerede en innboforsikring som dekker mer enn godt nok.

AntiVirus. Absolutt nei, datamaskinen leveres med Windows sikkerhet, dette er mer enn godt nok til hjemmebruk. Eksempel på Antivirus-programmer er Norton, f-secure, Avast og McAfee.

Supportavtale. Disse avtalene kan bli veldig dyre og de kan inneholde flere abonnementstjenester. Som medlem av Seniornett får du gratis datahjelp ved å ringe oss på telefon 22 42 96 26.

Microsoft 365. Dette er en abonnementstjeneste som koster kr. 829,- året for en lisens – en kontorpakke med blant annet Word og Excel. Om du bare bruker Word, behøver du ikke å abonnere, men bruke WordPad som følger med din datamaskin, Du kan også hente gratisversjonen Libre Office.

Sette opp en datamaskin til første gangs bruk. Butikken vil tilby å sette opp din datamaskin. Dette kommer i tillegg til prisen på din nye datamaskin. Som medlem av Seniornett kan vi sette opp din datamaskin uten ekstra kostnader. Sjekk om din lokale klubb kan hjelpe deg med dette, vi kan også veilede over telefon, men da er det en fordel at du har en ved din side som kan hjelpe deg.

Vi har tatt utgangspunkt i en datamaskin som skal brukes til, internett, nettbank, helsenorge, NAV, YouTube, lese aviser, e-post lagre og se bilder, videoer og lignende. Da trenger du en datamaskin fra kr. 6000,- til kr. 7000,-

Operativsystem. Windows 11 er det systemet som gjelder i dag. Dette kalles operativsystem (hovedprogrammet). Om du kjøper en datamaskin med Windows 10, er det viktig å forsikre seg om at den har muligheten til å oppgraderes til Windows 11. Windows 10 varer fram til 14.10.2025.

Om du ønsker at vi i Seniornett skal sette opp din datamaskin til første gangs bruk, sørg for å få datamaskinen levert i en forseglet innpakning.

 

Hva betyr beskrivelsene?

Prosessor CPU, prosessoren er datamaskinens hjerne, den styrer datastrømmen mellom internminnet, skjermen, lagringsenheter og annet eksternt utstyr. Jo kraftigere prosessor jo raskere behandling av oppgavene. Det to store konkurrenter på markedet, AMD og Intel.

AMD Ryzen 5, Ryzen 5, er å anbefale

Intel Core i5, Core i5 eller i7 er å anbefale, de forskjellige er Core i3, Core i5, Core i7 og Core i9

RAM 8 GB, dette er arbeidsminnet i datamaskinen. Når du åpner et program, henter datamaskinen data fra harddisken og lagrer det midlertidig i minnet. Det anbefales minimum 8 GB RAM.

Lagring 256 GB SSD, dette er harddisken i din datamaskin, høyere tall foran GB betyr større lagringsplass. Om du vil abonnere på skylagring, behøver du ikke så stor harddisk på din datamaskin. Eksempler på skylagring er OneDrive og Google Disk. Om du ønsker å lagre lokalt på din datamaskin, er det en fordel med en større harddisk, disse kommer i størrelsen 124 GB til 1 TB (1 TB er 1024 GB). GB = Giga byte og TB = Terra byte.

Skjerm 14″ – 15.6″ Full HD, dette er størrelsen på skjermen, høyere tall betyr større skjerm.
Oppløsning 1920 x 1080 (Full HD), høyere tall her betyr skarpere bilder på skjermen, men også mindre tekst og ikoner.

 

Tilkoblinger

HDMI, brukes til å koble til for eksempel TV. Om du har en smart-TV, kan du også koble til trådløst

2 x USB 3.2, dette er den type plugg som brukes av mus, minnepinner, eksterne harddisker, skrivere og så videre. USB 3.2 er nyeste versjon, USB 2 er gammel versjon. Her er det en fordel med minimum 2 innganger.

1 x USB-C, dette er den som skal overta for vanlig USB, dette er en mindre plugg.

Hodetelefon/mikrofon, dette er om du ønsker å bruke ekstern mikrofon, høyttalere eller hodetelefon.

Bluetooth, dette er en metode for trådløs datautveksling, brukes til eksterne enheter som høyttalere, mikrofoner, overføring av bilde og video imellom to enheter. En viktig betingelse for at Bluetooth-teknologien skal kunne fungere, er at avstanden mellom enhetene ikke er for stor. I utgangspunktet kan man si at den maksimale avstanden mellom to enheter vanligvis ikke bør være mer enn ti meter. Men det finnes også Bluetooth-enheter som støtter en lengre avstand, opp til maksimalt hundre meter.

Bluetooth fungerer også gjennom vegger, så lenge de ikke er veldig tykke eller er laget av metall. Men dette går på bekostning av signalet. Når du for eksempel har en Bluetooth-forbindelse mellom en smart-telefon og en trådløs hodetelefon, kan du lytte til musikk gjennom hodetelefonen og bevege deg fritt i rommet uten å måtte ta med smart-telefonen. Dersom avstanden mellom enhetene blir for stor eller hvis man går til et annet rom enn der hvor smart-telefonen befinner seg, vil lydsignalet blir gradvis dårligere.

Huskeliste for kjøp av datamaskin

Prisplakater i databutikk

Det er lett å bli forvirret av alle faguttrykkene du møter i en databutikk.

Footer