Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Videosamtaler

Videosamtaler – slik finner du riktig program

Logo-collage av de mange programmene du kan bruke til å snakke med familie på video.

For ikke mer enn 20 år siden, kunne det være ganske kronglete og ikke minst ganske dyrt å ringe til personer på andre siden av kloden. Og muligheten for å kunne se den personen samtidig som du snakket med, var umulig og egentlig utenfor vår fantasi. Dette virker nå veldig lenge siden.

Nå har vi blitt så vant med at all kontaktinformasjon lagres på PCer, nettbrett og smarttelefoner. Det er bare å klikke eller trykke på navnet til personen vi vil snakke med og vips, så er han eller hun der. Internetthastigheten er for mange heller ikke et problem lenger. Så vi trenger ikke lenger begrense oss til bare lyd, men kan faktisk ha en videosamtale. Og det er for mange en fantastisk løsning, spesielt når vi ikke har mulighet til å besøke hverandre så ofte.

Det er forskjell mellom videosamtaler og videokonferanser
En videokonferanse er mer et verktøy som brukes til møter, arbeidsmøter, seminarer eller nettkurs og der en (god) del personer er tilstede samtidig. Videokonferanser gjennomføres som regel ved å bruke en datamaskin eventuell i tillegg til en projektor.
Eksempler på programmer/apper som kan brukes for videokonferanser er Skype, Teams, Zoom, Hangouts Meet og Whereby.

En videosamtale kan gjennomføres både fra datamaskin, nettbrett eller smarttelefon og er som regel en rask måte for å komme i kontakt med en annen person.  En videosamtale er ofte en kommunikasjon mellom to personer.
Denne artikkelen handler om videosamtaler og de programmene/appene som du kan bruke.

Hvordan?

Ringe med bilder, eller videosamtaler, kan gjøres gjennom forskjellige programmer og apper. For eksemel Skype, Whatsapp, Messenger, Facetime, Duo og Hangouts.
Programmene har noe ulike bruksområder.  De aller fleste er gratis mens noen må du betale for. Det er en forutsetning at de som vil ha en videosamtale med hverandre må bruke samme program/app for å få dette til.
Alle programmer/apper for videosamtale fungerer via en internettforbindelse. Bortsett fra kostnadene for den tilkoblingen, betaler du altså ikke noe for å bruke de fleste apper. Det gjør at videosamtaler er så attraktivt. Internettforbindelse kan enten være wifi eller 4G (mobilnettet). Her er en kort beskrivelse av de ulike programmene og appene som du kan bruks til videosamtale.

 

Hva trenger du?

Videoanrop er mulig med stasjonær datamaskin, bærbar PC, smarttelefon og nettbrett.

  • Datamaskin: du trenger et videosamtaleprogram, webkamera, mikrofon og høyttalere. En webkamera er et lite kamera som er festet til skjermen og som gir bildeforbindelsen til personen du kontakter. Webkamera, mikrofon og høyttalere er ikke innebygd på stasjonære datamaskiner.
  • Bærbar datamaskin: du trenger et videosamtaleprogram. Webkamera/kamera, mikrofon og høyttalere er innebygd i bærbare datamaskiner.
  • Nettbrett: du trenger en videosamtale-app. Kamera, mikrofon og høttaler er innebygd i nettbrettet.
  • Smarttelefon: du trenger en videosamtale-app. Kamera, mikrofon og høyttalere er innebygd i smarttelefonen.

Oversikt over programmer/apper for videosamtaler.

Tabellen nedenfor viser hovedfunksjonene til apper / programmer som lar deg ringe videosamtaler.

Trenger kontoTrenger telefonnummerMulighet for gruppesamtalerGratisFor PC/LaptopFor nettbrettFor smarttelefon
SkypeJaNeiJaJaJaJaJa
WhatsappNeiJaJaJaJaJaJa
MessengerJaNeiJa (i app)JaJaJaJa
FacetimeNeiNeiJaJaJa (Mac)Ja (iPad)Ja (iPhone)
DuoNeiNeiNeiJaNei JaJa
HangoutsJaNeiJaJaJaJaJa


Kort forklaring om de forskjellige programmer/apper du kan bruke til videosamtale

  • Skype

Skype har vært brukt av svært mange i mer enn ti år og er dermed nestoren for videosamtaler. Skype fungerer på alle type digitale enheter og er til og med standard på Windows 10. Videoanrop er bare mulig med personer som også har en Skype-konto men videosamtaler er ikke begrenset til én person. Du kan ha gruppesamtaler på Skype med opptil tjuefem personer samtidig. For å kunne bruke Skype må du opprette en brukerkonto. Det spiller ingen rolle hvilken enhet som brukes, det vil si at samtaler mellom PC, nettbrett og smarttelefon er mulig.

  • WhatsApp

Whatsapp er i utgangspunktet en meldingsapp, men WhatsApp kan også brukes til videosamtaler. Whatsapp er en app som brukes mellom smarttelefoner. Det er mulig å ha samtaler med flere samtidig på Whatsapp. For å få til det å du lage en gruppe. Mange familier har laget en familiegruppe for å dele bilder og tekst, og denne gruppen kan du også bruke til videosamtaler. Selv om Whatsapp har en PC-versjon, så støtter denne versjonen ikke videosamtaler. Videoanrop er mulig med andre WhatsApp-brukere som er inkludert i kontaktlisten på smarttelefonen.

  • Messenger

Messenger er en app som lar Facebook-brukere kontakte hverandre. Den startet som en meldingsapp, men har også fått en funksjon for videosamtaler. Messenger fungerer på alle digitale enheter. Det er en app for nettbrett og smarttelefoner, og en nettversjon for PC. Messenger fungerer både når du har en Facebook-konto, der du kan få kontakt med bekjente som også bruker Facebook.

Men du kan også bruke Messenger uten at du har en Facebook konto. Last ned Messenger-appen, velg «Opprett konto», skriv inn navn og telefonnummer og angi et passord. Du vil så bli ledet videre og kan bruke appen. Du kan legge til den du vil sende en melding til eller ha en videosamtale med, ved å søke dem opp med deres telefonnummeret eller finne dem i kontaktlisten på din telefon. Som med WhatsApp er det mange familier som har familiegrupper.

  • Facetime

FaceTime kan bruke for gratis video- eller taleanrop over internett. Det kan brukes på alle Appleprodukter og kan lastes ned som en app på Mac, iPhone eller iPad. FaceTime kan sammenlignes med for eksempel Skype. Den store forskjellen er imidlertid at man med FaceTime bare kan ha video- og/eller taleanrop med andre Apple-brukere. Programmet er veldig enkelt i bruk.

  • Duo

Duo er en videosamtaleapp fra Google. Forskjellen med andre apper og programmer, er at Duo i hovedsak fokuserer på videosamtaler. Det gjør den veldig enkel å bruke. Personer fra kontaktlisten på smarttelefonen din som også har Duo installert, er synlige i appen. Trykk på personen du vil snakke med, og du er i gang.

  • Google Hangouts

Google Hangouts ligner mye på WhatsApp, men Hangouts er mye mindre kjent. Hangouts er en app for nettbrett og smarttelefoner og en har nettversjon for PC og den har mulighet for gruppesamtaler for opptil ti personer. Google Hangouts brukes med en Google-konto.

Helt til slutt må vi innom appen Slack. Det er en gratis app som brukes som en meldingstjenesten, men dersom du vil bruke den med videosamtaler må du abonnere på Slack. Det er hovedgrunnen til at vi ikke har nevnt denne appen i tabellen. Det kan nevnes at Slack med abonnement også kan by på gruppesamtaler med maksimum 15 deltagere samtidig.

 

 

Footer