Hold Control-/Cmd-tasten nede.
Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Ukens app

Bli en fuglekvitter-ekspert

Skjermbilde av app

Her er forsiden til BirdID-appen. Vi skal se på BirdIDs fuglebok (blå pil).

Seniornett har tidligere skrevet om den norskutviklede appen WhatBird, der du kan gjøre opptak av fuglekvitter og få vite hvilken fugl det er. Denne appen har imidlertid sluttet å virke og er fjernet fra app-butikkene.

Nord Universitet tilbyr studier i fuglekjennskap, inkludert feltstudier, for den som virkelig vil bli en kvitter-ekspert. Denne appen er utviklet til studiet, men er et godt oppslagsverk for de med interesser for fuglelyder. Du kan laste ned hele fugleboken til din mobil, i tilfelle du skal til områder uten mobildekning, eller du kan bruke appen med mobilnettet. For de aller fleste er sistnevnte den vanligste måten å bruke appen på.

Skjermbilde

Inne i fugleboken er det en lydspiller, markert med de blå pilene. Du skal velge trekanen (pilen til høyre) for å spille av musikk. Husk å skru på lyd.

Vi skal se på BirdIDs fuglebok. Merk at fra åpningssiden finner du også quizer med lyd der du kan øve deg på å gjenkjenne fuglelyder.  De ligger under treningsoppgaver.

Når du velger BirdIDs fuglebok får du mer enn 300 fuglearter listet opp alfabetisk etter det norske navnet, og med det latinske navnet under.

Vi velger en tilfeldig fugl, en gulsanger, og klikker på navnet.

Da åpner det seg en side med bilde av fuglen, med kjennetegn. For gulsangeren er det gule nebbsider, gul underside og grå bein. Under det store bildet er det en rekke små bilder. Appen har sine tekniske utfordringer, for du skal egentlig kunne velge et av småbildene som da legger deg i det største bildefeltet. Det virker ikke i appen.

Det er dessverre også noen kart som heller ikke virker i appen, men for gulsangeren finner vi kart med utbredelse. Og der finner vi at den hekker nord til Nordland.

I BirdID-appen ligger det under bilde av fuglen også skriftlig beskrivelse av fuglen, beskrivelse av lyden, utbredelse med lenke til kart, som altså ikke virker for alle fuglene i appen.

Det er i tillegg informasjon om fuglen som vingespenn, vekt og forvekslingsarter for utseende og for lyd.

Og helt nederst er det en stripe med hvit runding en strek og en hvit trekant. Det er en lydspiller. Her kan du spille av et opptak av fuglen du leser om.

Sitter du ute i skogen og hører en fuglelyd og du tror kanskje det er en gulsanger, kan du spille av lyden og sammenligne med det du hører i skogen.

BirdID-appen er gratis. Den er tilgjengelig for iPhone og iPad via AppStore og for gamle Android-telefoner via PlayStore. De nyeste Android-telefonene kan ikke bruke denne appen. Dessverre finnes det heller ikke tilsvarende andre apper for nyere Android-telefoner. For å finne ut om du kan bruke BirdID-appen på din Android-telefon må du gå til PlayStore og skrive inn BirdID Nord universitet. Da kommer bilde for appen opp. Du får nå beskjed om du kan bruke BirdID-appen på din Android-telefon eller ikke.

Footer