I følge Store norske leksikon er ordet podkast sammensatt av «pod» som stammer fra Apples musikkspiller iPod og betyr «portable on demad», altså at du kan ta det med og spille av det du vil, og «cast», som broadcast, altså kringkasting. Podkast er altså lydprogrammer som du kan høre på når det passer deg, radio på bestilling.
Du kan velge å abonnere på faste podkaster innenfor ulike tema. De fleste store mediehus har podkaster som kommenterer nyhetsbildet og norsk politikk og samfunnsliv. Det blir litt som «Dagsnytt 18», men med en programleder fra VG. NRK gjør om mange av sine faste programmer som Politisk kvarter og Ekko til podkaster. Da kan du lytte til programmet på andre tidspunkt enn når det sendes på radio.
I utlandet har sjangeren krim, gjerne fra virkeligheten (true crime), vært stort noen år. Og det finnes eksempler på saker som har blitt løst ved at journalister har begynt å grave i saken og publisert episodene som podkast. Men det finnes også mange saker, som uansett hvor mange episoder du lager, ikke blir løst. Det kan likevel være spennende å følge en slik sak. I Norge er det en podkast som heter «Uløst» som tar for seg krim fra virkeligheten.
I dybden
Den store fordelen med podkaster er at du får muligheten til å gå i dybden på en sak. Det kan være om 22. juli 2011 som NRK har laget, og som virkelig anbefales, til dybdeintervjuer med personer som har en spennende livshistorie, til hva kryptovalutaen bitcoin er. På grunn av opphavsrettsregler vil du ofte støte på podcaster uten musikk, de er billigere å lage.
Det er mange som har kastet seg på podkast-bølgen. Både kjendiser og fagområder har gjerne egne podkaster. En av disse er tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang, som er inne i sin andre sesong med podkasten «Fy Fabian».
Vær oppmerksom på at mange kommersielle bedrifter også lager podkaster. Lytter du til en podkast om aksjekjøp der de som har laget podkasten er for eksempel en bank, så er det grunn til å utvise kildekritikk.
I Seniornett har vi en frivillig som driver en podkast for pensjonister. Jan Brynjulf Sørensen er leder for Seniornett Kristiansand og lager altså podkasten Pensjonistpodden. Du finner lenke til Pensjonistpodden nederst i dette nyhetsbrevet.
Når podkast?
Liker du å høre radio når du kjører bil, er på reise, gjør håndarbeid eller maler stakittgjerdet, da kan kanskje en podkast være et godt alternativ til radioen? Lyden av en podkast lar seg også kombinere med å gå en tur, du vil høre livsviktig trafikklyd selv om du hører på en podkast. Bruk gjerne smarttelefonen og gode hodetelefoner eller øreplugger og lytt i vei.