8. februar er Safer Internet Day. Nå lanserer Medietilsynet kampanjen «Stopp netthat». Kampanjen skal bidra til å bevisstgjøre ungdom om hva netthat og hatefulle ytringer er, og hva de skal gjøre om de utsettes for det.
Hatefulle ytringer er uttalelser som sprer trusler og hat mot noen, for eksempel mot utsatte grupper eller minoriteter i samfunnet. En kan møte hatefulle ytringer på alle sosiale arenaer; på skolen, i arbeidslivet, offentlig transport, i utelivet, på internett, eller i andre situasjoner.
Hvorfor skriver Seniornett om dette?
Seniornetts medlemmer er aktive databrukerne og de aller fleste er også besteforeldre. Vi ønsker jo at våre barnebarn skal ha gode opplevelser på nettet. At de kan være trygge. Og vi som voksne kan gjøre mye for å bidra!
Når vi, for eksempel, er på en nettside der det i kommentarfeltet kommer hatefulle ytringer mot andre, kan vi bidra med å korrigere slike ytringer – vi kan si ifra. Noen ganger kan vi også rapportere til gruppeadministrator eller redaktør, om nettsiden har det.
Ikke sjeldent kan unge som ytrer seg oppleve å få kommenterer om hudfarge, alder, sexistiske kommentarer, legning eller annet. Det er ikke greit. Og vi er voksne og kan bidra.
Har du tenkt på at ytringer som står uimotsagt kan se ut som «alle» er enige i, mens det i virkeligheten kanskje er slik at man vegrer seg for å ta til motmæle. La oss være modige!
Hatefulle ytringer er like galt om den som ytrer seg er ung eller gammel. Men for barn og unge kan det oppleves ekstra utrygt.