Det var generalsekretær Kristin Ruud som møtte for Seniornett for å gi innspill til Transport- og kommunikasjonskomiteen, hvor Seniornett budsjettmessig hører hjemme. Hun sa:
Tusen takk for at Seniornett har blitt invitert til denne høringen.
Seniornett har 9000 medlemmer, og flere hundre veiledere rundt om i landet. Vår viktigste oppgave er å koordinere og hjelpe våre frivillige i de mer enn 200 lokalforeningene, slik at seniorer får kurs og veiledning der de bor. Husk, digital kompetanse er ferskvare.
Seniornett driver også en hjelpetelefon kalt datahjelpen. Telefonen er bemannet primært med frivillige, ofte seniorer, med ansatte som backup. I 2021 behandlet vi 5400 telefonsamtaler. Undersøkelser viser at seniorene er svært godt fornøyde med tilbudet.
Vi vet at 600 000 innbyggere har lav eller ingen digital kompetanse (HKDir 2021). De fleste av disse er eldre. Det er heller ikke grunn til å tro at når de eldste logger av, så vil problemet med digitalt utenforskap være løst. Nye produkter, tjenester og mer komplekse løsninger vil hele tiden utfordre målsettingen om at «alle skal med». Samtidig, med alderen kommer utfordringer med syn, hørsel, motorikk og kognitive evner som gjør at ting du behersket tidligere, ikke lenger er like selvfølgelig.
Seniornett mener vi må ha gode støttetiltak der folk bor. Lokalt veiledningstilbud er viktig. Det viser også vår medlemsundersøkelse. Utfordringen med å inkludere seniorer er så omfattende at dette kan ikke kommunene løse alene. Her må frivillige på banen. Prosjekt datastuer som Seniornett og Pensjonistforbundet driver sammen er et eksempel på opplæring i digital kompetanse for seniorer.
Seniornetts økonomi består av et statstilskudd bevilget over Post 70, Forvaltningsutvikling, IT- og ekompolitikk, samt medlemskontingent.
De siste fem årene har Seniornetts statstilskudd vært det samme, 3,55 millioner kroner. Det har ikke blitt kompensert for lønns- og prisstigning. I forslag til statsbudsjett for 2023 har Kommunal- og distriktsdepartementet foreslått å redusere tilskuddet til Seniornett med to prosent, til 3,48 millioner kroner.
For oss som liten og sårbar frivillig organisasjon kan selv et kutt på to prosent, innebære redusert aktivitet.
Kommunal- og distriktsdepartementet er nå i gang med en etterlengtet handlingsplan til strategien «Digital hele livet». Seniornett deltar med innspill og er i ressursgruppen.
Men tiltak i planen vil ikke komme på statsbudsjettet før i 2024. Vi mener det er uforsvarlig å kutte i tilbudet til seniorer, mens vi venter på en handlingsplan.
Digital inkludering av seniorer er en samfunnsutfordring. Som vi må løse sammen.
Derfor håper vi dere kan bidra til å reversere kuttet – og heller økte tilskuddet til 3, 95 millioner kroner i 2023, i påvente av ny handlingsplan.