Hva er NorSIS?
NorSIS er forkortelse for Norsk Senter for Informasjonssikring. De arbeider for at alle skal ha en trygg digital hverdag gjennom opplæring, kunnskapsdeling og kommunikasjon. På nettsiden deres, norsis.no, kan du finne veiledning og råd til god sikkerhetskultur, samt fakta og brukerveiledning også på slettmeg.no
Hovedpunkter fra undersøkelsen
Undersøkelsen viser at en stor andel av seniorer er komfortable med å bruke teknologi.
Hele 97% av respondentene nevnte at de bruker smarttelefon. Det var også høy andel seniorer som svarte de bruker datamaskin, nettbrett og smartklokker. Enhetene bruker de hovedsakelig til kommunikasjon, banktjenester og informasjonssøking.
Selv om mange var fortrolig med teknologi uttrykte flere bekymring for sikkerheten på nett. Virusangrep, identitetstyveri og svindelforsøk er blant de største bekymringene. Spesielt oppgav flere at de var bekymret for å bli lurt til å gi fra seg sensitiv informasjon.
Hva ønsket seniorer å lære mer om?
Undersøkelsen viser at seniorer er svært interessert i å lære mer om nettsikkerhet. De ønsket blant annet å vite hvordan de kan:
- Sjekke om nettsider og nettbutikker er trygge
- Verne om sine personopplysninger
- Sjekke om e-post er trygg eller falsk
- Identifisere vanlige typer nett-svindel
- Lære bruke totrinnspålogging
Slik svarte de angående opplæring
Når det gjelder hvordan seniorer ønsket å lære mer om nettsikkerhet, er gruppeundervisning og individuell veiledning de mest populære alternativene. Også opplæringskurs på nett og forklaringsvideoer var populære alternativer.
Fortrolig med digitale enheter
Undersøkelsen viste at hele 82 % av respondentene følte seg komfortable med å bruke digitale enheter, mens 11 % er midt på treet. Dette indikerer en høy grad av digital kompetanse blant de som svarte.
Bruksområder
De fleste seniorer bruker sine digitale enheter til kommunikasjon, banktjenester og informasjonssøk. Informasjonssøk dreier seg om Google eller andre måter å innhente informasjon fra nettsider eller tjenester.
Omtrent halvparten oppgav at de bruker enhetene til underholdning og netthandel, mens 25 % spiller spill på sine enheter. Andre aktiviteter inkluderer fotografering, dokumenthåndtering og organisasjonsarbeid.
Detaljer rundt bekymringer
Respondentene uttrykker flere bekymringer knyttet til digital sikkerhet:
- 59 % var bekymret for virus.
- 50 % var bekymret for bank- og kredittkortmisbruk.
- 48 % var bekymret for identitetstyveri.
- 40 % var bekymret for tap av bilder og dokumenter.
- 38 % var bekymret for å bli lurt til å oppgi sensitiv informasjon.
- Kun 8 % var bekymret for å oppleve netthets eller nettmobbing på nett.
Mange etterlyser bedre pedagogisk tilnærming fra sikkertjenester og mindre skremselspropaganda fra kommersielle aktører. Det var også et ønske om kommunale tilbud for digital hjelp og oppfølging.
Var det noen av resultatene som overrasket deg?