Dette er svar på en kronikk i Aftenposten 15. august 2021. Svaret fra oss i Seniornett sto på trykk i Aftenposten 18. august 2021, i en sterkt forkortet utgave.
Kronikken fra Drevland og Paulsen kan du lese her
Seniornett er en frivillig organisasjon med formål om å styrke digital kompetanse blant seniorer. Det gjør vi blant annet med å etablere lokale foreninger rundt om i landet, gi opplæring til de som skal drive opplæring av eldre samt at vi har en datahjelp-telefon der seniorer kan ringe og få hjelp med små og store dataproblemer. Vi pleier å si at vi er seniorenes it-avdeling.
Drevland og Paulsen ramser opp tiltak som allerede finnes for å hjelpe eldre med å være digitale, fra datahjelp på innbyggertorv til Digihjelpen som drives av kommunene til veiledning på bibliotekene. Alle disse tilbudene er uhyre viktige, og vi må ha mer av det. Lavterskeltilbud er nødvendig, men vi må også begynne å stille krav til de som leverer digitale tjenester til både brukertesting og at det finnes en bruksanvisning om hvordan bruke tjenesten eller appen. Langt fra alle apper er intuitive, i alle fall ikke for de digitale innvandrerne, seniorene.
Skatteetaten lager digitale skjema
I motsetning til internettbanken Bulder bank som lager dokumenter på pdf som vi kundene må bale med å lese på mobiltelefon bør flere gjøre som Skatteetaten som har laget skattemeldingen digital gjennom digitale skjema som ikke er et bilde av et papirskjema. I tillegg kan du fortsatt få skattemeldingen på papir i posten, om du ikke er digital.
E-post er utfordringen
På Seniornetts datahjelp-telefon er det to temaer som flertallet av de som ringer til oss sliter med, det er e-poster og oppdateringer. E-post-problemer kan være at de har mistet passordet eller at butikken der de kjøpte datamaskinen ikke sendte med dem passordet, at familie har satt opp e-postprogrammet og ikke gitt dem nytt passord, at leverandøren endrer vilkår, at mailboksen er full, listen er uendelig.
E-post har for en stor del tatt over for analoge brev. Samfunnet sparer penger, men mange eldre opplever så store problemer med e-posten at de rett og slett logger av. Det kreves ingen konsesjon for å levere e-posttjenester, alt er overlatt til «markedet». Det er dessuten ikke lett å bytte leverandør, for da må du gjerne bytte e-postadresse. I «gamle dager» måtte vi bytte mobilnummer hvis vi byttet mobiloperatør, noe som resulterte i at ingen gjorde det, markedet virket ikke. Nå er mobilnummeret vårt og vi kan bytte mobiloperatør uten problemer. Kanskje må vi eie vår egen e-postadresse, kari.nordmann@norge.no?
Mange er digitale
Oppdateringer er den andre store utfordringen som seniorer sliter med. Det gjelder spesielt for de som bruker Windows-PC. Mange oppdateringer er nødvendige på grunn av sikkerheten. Men jeg undres ofte over hvordan verdens største IT-selskap klarer å lage oppdateringer som gjør at skrivere slutter å fungere.
Tross nedslående tall som forteller at 600 000 nordmenn ikke er digitale; veldig mange eldre er digitale. De har e-post, smarttelefon og PC, bruker nettbank og er på sosiale medier. Skal vi sikre at de klarer å holde seg digitale må vi altså stille krav til de som skal levere tjenester at den kan brukes av kundene. Og ikke minst, det må finnes et telefonnummer du kan ringe om det ikke er mulig å bruke den digitale løsningen. Personlig kundeservice er dyrt, men om den digitale tjenesten er god trenger vi ikke ringe firmaet. Det får være premien.
Av Kristin Ruud, generalsekretær i Seniornett